Adakah anda seorang patron Pasar Ramadhan? Dah 6 Ramadhan ni.. baru sekali je aku sampai ke Pasar Ramadhan.. itu pun sebab nak exam, jadi beli jer makanan untuk iftar dari Pasar Ramadhan kat sekolah. Bila kat Pasar Ramadhan, memang inilah yang aku cari... Setiap gerai aku perhati. Cari-cari.. takder.. Intai-intai pun tak nampak..
gambar dari fotopage ini... mintak izin ye..
Kuih talam keladi berlauk.. sangat mabeles! Aku memang suka banget sama ini talam keladi berlauk. Makan dengan homemade sos cili.. pergh..!! Kalau makan kuih ni.. mak mertua telefon pun tak angkat..!! Motif?? Ada ker mak mertua?? Hehe.. Dulu mak opismate aku, pandai buat kuih ni.. aku order satu talam kecik.. kongsi dengan hsemate ramai-ramai.. Sekarang ni mak dia dah tak sehat.. dah tak larat nak buat kuih ni dah...
Kalau kat Pasar Ramadhan biasanya kuih talam berlauk jer.. tanpa keladi.. Bolehler ... janji ada ye dak...?
Kalau kat Pasar Ramadhan biasanya kuih talam berlauk jer.. tanpa keladi.. Bolehler ... janji ada ye dak...?
Aku belum pernah lagi try buat kuih nih.. nantilah.. kalo rajin.. aku try..insyaAllah..Untuk try buat kuih nih... initial step adalah.. cari resepi.. Jadi ...dengan semangat dan gigihnya aku gugel.. dapat resepi kat sini.. terima kasih ye...
TALAM KELADI BERLAUK
Bahan A
2 cawan tepung beras
2 s/b tepung ubi
2 s/b tepung gandum
6 cawan santan [1 biji kelapa]
1 s/k garam
Bahan B
2 cawan ubi keladi [potong dadu, rebus dan toskan]
2 s/b udang kering
4 tangkai cili merah [cincang]
1 pokok daun bawang ]
1 pokok daun sup ] racik
2 s/b bawang goreng
Bahan C [hiasan]
cili merah [cincang]
bawang goreng
daun sup dan daun bawang [racik]
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 10 x 10 inci.
2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan dalam mangkuk.
3. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan gaulkan rata.
4. Tuangkan adunan perlahan-lahan dalam loyang yg telah diletakkan dalam kukusan.
5. Kukuskan adunan selama 30 minit.
6. Bila dah masak sejukkan beberapa jam.
7. Potong kuih dan taburkan bahan hiasan.
8. Hidangkan
Salam kasih.
30 comments:
aku tak makan keladi kecuali sayur keladi masak asam pedas
tapi ini nampak mengoda aku yang tengah lapar nie
mamai,
yang ini memang sodap occay..!! cubalah jeling2 dan intai2 kat pasar ramadhan nanti.. tak pun.. pujuk2 mem mintak try buatkan... resepi dah tersedia kat sini.. :-)
wau.. sedanya kuih ni.. :)nanti nak cari la..
uih kelas memasak kah? kalau dah pandai buat, jangan lupa untuk saya. macam sardin roll hari tu. haha!
semalam beli air keladi tapi haram tawar nak mampos. saya maafkan sebab bulan puasa je kak. haha!
Aduhhhhhh sklali nangga jak gambar ya alu meleleh.. tak baik tauwww... hehehehe...
aloorr did sgt terliur ketika petang hari cenggini.. mkn lak bersama teh o panas.. arrr nyaman..
btol lah x jumpe lagi org jual ni kat bazar ramadhan..
student = hari2 pegi bazar ramadhan, kak
terdesak, terpaksa...dipaksa.. hahaha
pestaim dgr nih..
tp tetiba rasa mcm nak carik kuih talam gak..
ciss... pengaroh betoi!!
Kanda,
Fuhhh nampak sedap jer...
Minta izin kidnap resepi nie yerrr...
Tq!!! Tq!!!:)
kak mimi,
yummy.. yummy..sedap kan kuih tu..
terliur lyn dibuatnya ptg2 ramadhan ni.
nnti lah klu rajin leh buat..
so far tk jenguk lagi bazaar..
my lovly mum slalu masak. :)
aku hanya mkn keladi bahagian btg nya aje. ubi dia tak lepas tekak aku la.. tp nmpk mcm sodap.
zaidon,
cubalah carik.. kalo jumpa nanti habaq mai na...
aku duk cari tak jumper nih.. tapi pencarian harus diteruskan!! huhu
addy,
insyaAllah.. nanti roger2..
air keladi? sedap ke??
onggon,
BUBUR PEDAS!!! UMAI!!! SAYUR MIDIN!!! DAGING ITAM!!!! ADEHHHHHHHHH!!!!!!
*saya sengaja mok buli awak.. huhu
hani,
sedap kan?? kuih itu sangat layan...
selamat berbuka..
hazerin,
masak ler guna rice cooker yang... huhu
selamat berbuka di perantauan.. <-- ecewahhh
kakwos,
apa kata kakwos mencuber resepi ittew... mesti avangteksi dan ninja2 mu ittew kegumbiraan!! huhu
natasya,
sila.. sila.. resepi tu pun dipinjam dari website yang dah di'link'kan itu..
selamat coba kau coba!! 8-)
lyn,
bestnya mak masak untuk berbuka.. selamat berbuka puasa ye... :-)
jas,
cuba try test dulu.. rasanya rebus bagi lembut macam keladi dalam bubur ca ca tu..
selamat buka poser! :-)
saye tidak jumpe pasar ramadhan kat apartmen sye ini...vain**
afiq,
siannyer... cuba la gi rayau2 kat area2 dekat apartment mu ittew.. mesti ada..
selamat bebuka, afiq :-)
dib,
akhirnye petang tadi jumpa kuih nie..sangat teruja ko..
siap tnye makcik yg jual tu berulang2 kali nk pastikn kuih talam keladi berlauk ke bukan..
aku borong smpi 2 hengget.. nasib sodap..aduii nikmat nye..
selamat bersahur.. buka ape td??hik..hik
hani,
really? wahhh bestnyer....!!! ko jumpa kat mana?
aku tadi berbuka dengan roti jala (yang tak sedap).. tapi kenyang gak.. Alhamdulillah...
selamat menikmati talam keladi berlauk..
yea dib,btol..aku jumpe kat bazar ramadhan Stadium larkin JB..hik..hik..ermm kalu leh pos kat cni mau jek aku bg dib rase..hehe
roti jala xsedap ek, diorg pose kot xdpt nk rse tu sbb x sodap..hehe
selamat dh berada dlm perot nie.. tgl 2 keping jek agi buat sahur nanti..hik..hik..
buat laaa nok. kan kt umah ada pengukus tu. apa lg. nnt aku dtg mkn :p
tak tahu kuih ni, tp saya suka talam berlauk yg warne kuning tu..
hari hari pun ok..
Stadium Larkin? Alahai... kemsalam jer lah.. ekekeke...
Kalo stadium bukit jalil tu boleh gak aku sampai... huhu
ciktipah,
biler uols nak datang innew?
A.K.U.D.O
yang kecik2 tu yek? diorang panggil "cara berlauk". Itu pun febret aku gak..
Post a Comment