Wednesday, September 26, 2007

First Attempt - for Tukangtaip & MalimKundang

I do... cook at home. Cooking in Ramadhan means the dishes must be tempting and special. Che’Ah, cousin of mine in Maktab Perguruan Batu Pahat text me “Masak apa beb? Hari2 gwe makan sambal goreng jawa”. Teringat pulak zaman rajin pergi kenduri dulu2, sambal goreng ni dijadikan bahan/lauk untuk nasi ambeng. Terujalah diri ini untuk cuba memasak Sambal Goreng Jawa. So, dengan virtual Q&A session with my ex-roomate CikTipah and virtual cooking guide from En. MalimKundang, (thank you very much, to both of u) jadi jugak Sambal Goreng Jawa. Inilah hasilnya... hehe


Sambal Goreng Jawa


And,


Tempoyak is one of my favourite dishes. Anything gotta do with tempoyak memang yummy kan Tukangtaip... :) I prepared Gulai Tempoyak Ikan Keli for breakfasting. Simple yet finger licking good... !!

Tempoyak Ikan Keli



This is my first attempt of writing blog entry and preparing Sambal Goreng Jawa. Quoting En.Malim "masak mesti dari hati, baru jadi" and i guess, so does writing blog entry..
My sincere thanks, dari hati, to Tukangtaip atas galakan untuk start my own blog and to MalimKundang for the lovely masthead.





p/s : CikTipah, ko ingat first attemptku adalah bergambar kamikaze macam lelaki ini dan lelaki ini??? Haiyoooo!!!!! Hehehehehe

p/s2: Nanti nak cuba Masak Lemak Cili Api Ketam dan Nenas .. anuarzain's favourite

6 comments:

tukangtaip said...

Kenapa gambar tempoyaknya tak keluar! Kempunannnnnnnnnn

MalimKundang said...

ayoo.. mana gambaq sambal goreng Jawa? Masak lemak chili api tempoyak ikan patin sedap Dibah.. Apa kat you buat and tunjuk kat kami nih yang di perantauan...

:: NBC :: said...

dibah peminat anuar zain ke..?

hohoho, akak da ada pencabar, sure akak kalah sbb tak pandai makan tempoyak petai semua tu..

tukangtaip said...

Oh dugaan ittew. Sudahlah terduga dengan seni gebew semalam...

:: NBC :: said...

kuang kuang kuang..

sampai sini abg TT ngan ke'gebew'an ittew..

errr sy da pandai ckp cenggitu

SEPT11 said...

TT - dugaan biasa2 sajorks tempoyak innew. Tapi.. gebew ittew.. aduhai... huhuhuhu!


Malim "model international" - nanti i cuba occay!

nbc - sejak zaman kain pelikat minat dah. insyaAllah, sabtu ni tengok show lagi.