Friday, December 31, 2010

Tata Dua Kosong Satu Kosong


Sudah berakhir tahun 2010.. Tahun 2010 ini.. blog aku sedikit sepi.. tidak banyak entry.. Ada sahaja aral yang melintang.. sama ada dari segi masa ataupun idea.. kadangkala ada idea.. tapi tak punya masa.. kadangkala ada masa.. tapi, ilham tak sampai.. Hanya 78 entry sahaja.. dan nawaitu untuk mencapai entry ke 1000 dalam tahun 2010 tidak kesampaian... Aduhai... Tapi tak mengapa... Sekurang2nya sudah ada satu azam untuk tahun 2011 ini...! Huhuhu..

2010 ada yang manis, pahit, tawar, masin, masam, kelat segalanya lengkap.. Penuh dengan pelbagai warna, bermacam-macam.. warna prima dan warna sekunder semuanya bergabung, bercampur aduk... Ada warna yang aku suka.. ada yang tidak.. dan ada juga warna yang aku tersalah pandang.. ye.. kan aku seorang OKU (read: rabun warna)...! Huhu..

2010 penamat bagi satu dekad, beranjak ke dekad yang baru.. dan tanpa disangka.. kuasa Yang Maha Esa, insyaAllah.. beranjak juga aku ke status yang lagi satu...! Owh.. bukan status FB ye.. tapi, status diri... Akan berlaku perubahan dari segi gelaran, akan berlaku perubahan dari segi gaya hidup dan berlaku perubahan dalam mengisi borang... Alhamdulillah...

Aku redha dengan apa sahaja dan berlaku pada 2010, mohon ampun pada Illahi atas segala kesilapan, khilaf dan dosa pada 2010, dan memanjatkan rasa syukur pada anugerah, rahmat dan rezeki yang dikurniakanNya di 2010 ini.. Yang indah dijadikan kenangan, dan yang cela itu dijadikan pengajaran..

Semoga tahun 2011 nanti penuh dengan rahmat, rezeki dan kesihatan yang sempurna... Semoga 2011 nanti lebih baik dari tahun ini.. mudah2an.. insyaAllah..

Goodbye 2010.... Tata..!


Salam kasih.


Sunday, December 12, 2010

I Do...


DK proposed... but not on his bended knee... Duduk berhadapan dengan aku, ditemani kopi O kosong dan mineral water, terkeluar ayat2 dari mulutnya.. yang aku dapat rasa, memang benar2 dari hati.. Kulit DK yang cerah, menjadi merah.. Bila diucap ayat-ayat dari hati, mata aku jadi tak berkelip.. muka kemerah2an menahan malu.. meremang bulu roma.. Seumur hidup, itulah kali pertama seseorang berkata-kata sebegitu di depan aku.. And, i cried... Huhuhu



Terharu. Teruja. Terkejut. Terkesima. Dan macam2 ter lagi.. yang ada.. Dalam masa yang sama.. satu persatu kenangan silam bersama mereka2 yang pernah muncul dalam hati aku.. mula pudar satu persatu.. hilang.. Dalam hati terucap kata2 Alhamdulillah.. syukur kepada Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Sebelum hari itu, sebenarnya sudah beberapa kali, DK cuba untuk bagi hint.. dan dua kali sudah dia cuba menyatakan hasrat hati.. tapi.. aku pura2 tidak mendengar.. dan mula tukar topik.. sebab aku takut..! Pengalaman lalu banyak mengajar.. jadi, lebih berhati2.. perlu teliti betul2.. Solat istikharah, solat hajat & doa menjadi jambatan untuk mencari petunjuk, restu dan redha Illahi..

Kedua2 kami pernah tertipu oleh cinta.. kedua2 kami pernah kecewa kerana sayang.. kedua2 kami pernah bersedih kerana kasih.. Kedua2 kami penuh berhati-hati.. berusaha, mencari redha dan akhirnya tawakal..

Dua minggu selepas melamar, Alhamdulillah.. semalam telah berlangsung majlis merisik.. dan insyaAllah, langkah seterusnya akan menyusul tidak lama lagi.. Doa kami agar dipermudahkan segalanya dan jauh dari sebarang halangan dan rintangan.. Semoga segalanya diberkatiNya dan semua kasih, cinta dan sayang ini berkekalan hingga ke akhir nyawa, insyaAllah..

Terima kasih untuk family yang mendoakan dan teman2 yang mendoakan terutamanya mereka yang ke tanah suci, Makkah sama ada untuk menunaikan umrah ziarah ataupun fardhu haji.. Ye, aku tidak pernah lupa untuk mengirim doa dengan mereka..

Akhirnya.. jodoh itu tiba jua.. Alhamdulillah.. terima kasih Allah atas anugerah cinta ini..



Salam kasih.

Tuesday, December 7, 2010

Hijrah Dengan Lafaz Bismillah

Sudah beralih tahun.. dari 1431 ke 1432 Hijrah, Alhamdulillah... Dalam entry Tahun Baru tahun lepas, ada aku nyatakan:
Sempat baca doa akhir tahun dan doa awal tahun tadi? Kalau sempat.. Alhamdulillah... Kalau tak sempat.. tak mengapa.. insyaAllah.. tahun depan ada lagi... Kalau dapat bersama2 di masjid atau surau lagi beruntung... macam aku.. cuma mampu menadah tangan berdoa bersama2 melalui TV je...
Alhamdulillah.. tahun 1432 ini, murah rezeki.. dengan izinNya mysis, DK dan aku diberi kesempatan untuk menyambut Maal Hijrah di Masjid Al-Syakirin KLCC. Kali pertama untuk aku & mySis sebenarnya, menyambut Maal Hijrah di masjid.. memang selama ini, hanya mengadah tangan mengaminkan doa imam di kaca TV. Alhamdulillah sempat tiba di masjid semasa jemaah sedang tahlil, sempat untuk bersama-sama membaca doa Akhir Tahun 1431 dan usai muazin mengalunkan azan Maghrib, bersama-sama pula mengangkat tangan mengaminkan doa Awal Tahun 1432.

Tersentuh hati dan mengalir airmata bila mendengar iman membaca terjemahan doa ke bahasa Melayu, doa akhir tahunnya memohon keampunan kepada Illahi atas segala perbuatan doa dan maksiat yang telah dilakukan sepanjang tahun sama ada disedari atau tidak.. Kemudian datang lagi rasa sebak ketika iman membaca doa awal tahun yang penuh pengharapan agar terhindar dari goadaan syaitan.. Nauzubillah..

Hijrah kali ini, untuk tahun ini.. lebih besar maknanya bagi aku.. InsyaAllah, dengan izinNya kali ini langkah Hijrah aku lebih besar dan panjang dari tahun2 sebelumnya.. Syukur kepadaNya kerana menemukan aku dengan cinta. Nantilah, akan aku ceritakan tentang ini suatu hari nanti, insyaAllah..

Sekali lagi, untuk tahun 1432 ini, aku ulangi harapan aku di tahun lepas..

Semoga tahun ini lebih baik dari tahun yang lepas, insyaAllah... semoga diberi kekuatan untuk menerima segala cabaran dan dugaan sama ada yang baik ataupun yang buruk dengan tenang dan mudah, insyaAllah...

Kalau diduga, janganlah hingga dugaan itu membuatkan diri rasa kecewa dan putus asa... dan kalau dikurniakan rezeki.. janganlah kerana rezeki itu.. buatkan diri lalai dan alpa.. Nauzubillah..

Dan semoga rasa dan anugerah cinta, kasih dan sayang yang aku rasakan kali ini, akan kekal selamanya dan semakin menambahkan lagi rasa cinta pada Illahi yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, insyaAllah.. Amin..




Salam kasih.

Friday, December 3, 2010

Just The Way You Are - Bruno Mars


Just The Way You Are - Bruno Mars

Oh her eyes, her eyes
Make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair
Falls perfectly without her trying
She's so beautiful
And I tell her every day

Yeah I know, I know
When I compliment her
She wont believe me
And its so, its so
Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me
"do I look okay"
I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

Her nails, her nails
I could kiss them all day if she'd let me
Her laugh, her laugh
She hates but I think its so sexy

She's so beautiful
And I tell her every day

Oh you know, you know, you know
Id never ask you to change
If perfect is what you're searching for
Then just stay the same

So don't even bother asking
If you look okay
You know I say

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are

The way you are
The way you are
Girl you're amazing
Just the way you are

When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are



Lagu kegemaran RedFM... setiap hari, boleh dikatakan setiap jam, ada sahaja lagu ini.. And we love it... :)

Kadangkala.. ketidaksempurnaan itu yang menjadikan sesuatu itu indah... sungguh!




Salam kasih.



Wednesday, November 17, 2010

Aidiladha; 10 Zulhijjah 1431Hijrah


Aidiladha kali ini.. aku bertemu dengan bakal 'keluarga besar yang baru'.. dan memperkenalkan bakal 'ahli keluarga besar yang baru'.. Alhamdulillah..

Berkat Aidiladha.. dengan adanya hari besar yang sebegini.. lebih mudah urusan 'meet the family' untuk aku & dia. Setidak2nya, hari besar sebegini, dapat menjadi alasan, ataupun menjadi pemangkin ataupun ruang untuk memudahkan sessi perkenalan.. Menggunakan peluang yang ada.. kurang sikit rasa janggal, rasa segan dan rasa malu untuk ke rumah 'keluarga besar'..


Alhamdulillah.. selesai sudah debaran di dada.. Syukur... Syukur.. Syukur Ya Allah.. Syukur Alhamdulillah...



Salam kasih.

Thursday, November 11, 2010

Interview with DK

Killing our time together @Jusco Setiwangsa... Sambil2 makan tako tao yang sedap itu... telah berlangsung sessi interview:


Me: What is ur favourite color?
DK: Turquoise <-- betul ke eja ni eh.. haha



Me: What is your interest?

DK: RC (building model planes and heli), Mountain Bike, Bikes, Cars, Graphics



Me: Do u snore?

DK: No. Becoz i use snorkel gear while sleeping. <-- hahahhaha lawak tul..(alahai... aku la yang dengkur ni..)



Me: Do u cook?

DK: Yes.. i do.. (lega mak... phewww!!)

DK: ... Italian maggi... (huh???)



Me: Why are u so fair??? (yes.. dia lebih cerah dari aku!!)

DK: Coz my friend is MikelJeksen (dush!!)



Me: What is ur fav dish?

DK: 1st Western... 2nd Chinese/Japanese .... 3rd Mamak... 4th Malay... (mmm.. kita makan luar hari2 la ye yang... huhu)

Me: I dunno how to cook western food..

DK: Very easy ma... easy... nanti i'll teach u how... but.. home cooking is better... (gulp!!)

Me: (phewww!!)



Me: What is your all time favourite song?

DK: Phantom of the Opera, the original version .. (wahh... harus macam house of opera rumah ku nanti.. hehehehe)



Me: Habib Jewel or Tiffany&Co?

DK: Zhullian hahahahaha (hampeh tul!! ish!!! dush!!)



Me: What is your all time fav. movie?

DK: The Wedding Singer (errr... tak pernah tengok lagi...)



Me: What is your fav. sports?

DK: Swimming, JetSki, Snorkeling, Mountainbiking.



Me: What is your fav. fruits?

DK: Durian, Duku, Manggis, Manggo, Grapes.. almost all la.... (la...........:P)



Me: What do u love most?

DK: You (*blush*)

DK: ... and my bike... (chait!!!!) Hehehe...











hehehe...


Salam kasih..

Sunday, November 7, 2010

Ketemu Yang Aku Mahu


How long does it takes for someone to fall in love? Setahun? Sebulan? Seminggu? Sehari? Aku pun masih tak dapat mencari jawapan ni.. Ada yang bercinta bertahun2 lamanya.. tapi cinta tu terkubur juga akhirnya.. Ada yang setelah bercinta lima tahun, barulah berani untuk meluahkan rasa hati untuk hidup bersama.. tapi kemudiannya, tak sampai sebulan.. dah berpisah. Ada yang baru seminggu berjumpa, terus meluahkan rasa hati untuk membina hidup dan keluarga, dan Alhamdulillah.. kekal hingga ke saat ini..

Bagi aku.. secara peribadi.. kalau lebih cepat tempohnya lebih baik.. Sebab, bila sudah ada ikatan yang sah.. semuanya halal. Boleh jalan berpegangan tangan, boleh duduk berdua2an, boleh jalan sambil tangan memeluk pinggang, boleh tidur sebantal, makan sepinggan, minum secawan..

Biarlah cinta itu baru bercambah, sudah ada ikatan yang sah.. dibaja dengan kasih dan sayang, disiram dengan rasa cinta pada Illahi.. beribadah bersama, solat berjemaah bersama.. dan pastinya dengan rahmat dan keberkatanNya, ikatan itu semakin kukuh, insyaAllah.

Bila sudah ada ikatan yang sah.. dapat tinggal bersama. Dari segi ekonomi.. sangat jimat.. Jimat belanja makan sebab makan di rumah bersama, jimat bil telefon; tak perlu sms/phone call bila dah sentiasa ada di depan mata, jimat minyak kereta; duduk di rumah je.. 'dating' berdua.. tak perlu keluar rumah untuk 'dating'.. kan? Tak perlu ke panggung untuk menonton wayang... golek2 sahaja di depan tv.. tekan sahaja HBO, StarMovie ataupun Cinemax.. kadang2 di Astro Warna pun movie best2 juga.. :D


Aku letakkan soalan ini di status FB pada Oktober31 yang lalu...


Antara komen yang paling aku suka untuk status ini.. dari Addyaholix:

"cukup sedetik! bila kamu tahu dia yang kamu mahu :D"


betul kata Addy.. aku setuju..! :)



Dan aku rasa aku sudah ketemu yang aku mahu.. Semoga Allah permudahkan, insyaAllah...



Salam kasih.

Wednesday, November 3, 2010

Lihat Lampu


Pelik. Tapi benar. Macam tak percaya. Tapi itulah yang terjadi.. Sabtu lepas, DK (bukan Datuk K) ajak aku ke I-City Shah Alam.. nak jumpa seseorang di sana. Aku pun pergilah.. buat kali pertamanya ke I-City tu.. Kebetulan, malam tu ada Motor Show.. dan aku telah berjaya melihat Motor Show buat kali pertama seumur hidup.. Macam tak percaya.. Sebab, sebenarnya aku bukan reti sangat tentang Motor Show ni... bila tak reti tu.. kurang la berminat nak amik tahu... Jadi... seperti tak percaya.. aku telah berjaya ke sana juga...

Kebanyakan kereta yang amik bahagian were MyVi.. tak taulah mungkin pertandingan malam tu untuk MyVi sahaja ataupun termasuk kereta-kereta yang lain.. Canggih betul diorang ni gi modified kereta myVI tu.. sampai tak kenal dah..


Macam MyVi yang atas ni... tengok tu... boleh kembang2kan ketiak nampak gayanya... agaknya kalo Kure-Kure aku tu.. ataupun Kobau Bajak Tijah di 'plastiksegeri'kan macam keta MyVi ni.. mau lupa daratan mereka semua itu kan...? Terlupa .. lupa diri yang mereka itu adalah Kure-kure dan Kobau Bajak... hehe


DK, nak pasang speaker camni boleh tak? Bukan apa... kan I keluar pergi keje pepagi sebelum subuh kan... Kalo pasang speaker macam ni.. dengar orang mengaji + zikir + azan subuh kat radio Ikim FM tu kan elok.... bergema jer bunyinya kan.... dentam dentum jer bunyinya.. kan?? :D

Lepas menonton kehebatan kereta2 mereka ni.. dan mendengar dentuman sound system kereta-kereta tu.. kami pun meneruskan explorasi ke arah yang banyak pokok2 lampu itu.. wah.. macam2 color ada... yang lip lap pun ada... yang bentuk hewan pun ada... yang bentuk pokok pun ada... Nampak jer keadaan macam tu aku terus tanya DK dua soalan mengong yang berbunyi:

Agak2nya berapa belas ribu bil letrik dia setiap bulan yek?

Agakn2nya kalau siang hari macamna ye? Pasang jugak ke lampu dia? Mesti panas kan.. sebab takda pokok betul..
Dan seperti yang dijangka... soalan aku itu semuanya tidak berjawab... hehehe


Kamera kan dah innalillah... jadi, amik gambar pun cuma guna camera hp je.... jadi, gambarnya agak kurang memuaskan... Walaupun gambar kurang menarik.. tapi.. we had a great time that nite. Dah lama sangat aku tak gi jalan2 tengok lampu malam2 macam ni... Sambil2 tunggu DK sembang dengan kawan... aku belek2 hp sambil tengok2 lampu... Maka terlahirlah tulisan ini...

Lampu Yang Menyala

lampu-lampu yang menyala
lampu-lampu bernyawa
lampu-lampu punya jiwa
lampu-lampu berhaba
lampu-lampu punya warna

di antara lampu-lampu itu
aku lihat dia
yang sedang bernyala dalam jiwa

I-City, Shah Alam - 30Oktober2010



Salam kasih.

Friday, October 29, 2010

Spending Time Together

It's a miracle, I would say.. been spending time together from Zohor to Maghrib, for the past 4 days..

Thank Allah for the chance..

... and I hope it will last forever.. insyaAllah..


frens.. please pray for us.. :)

Monday, October 18, 2010

Lifted Sister Anyone?


Have u ever heard about the joke on "The mutton is crossing the road"... This is a direct translation from Malay to English.. "Kambing itu melintas jalan". Okay.. that is so funny..! Memang lawak giler....! There's another fav quote which is.. "Don't make my blood go upstairs".. meaning.. "Jangan buat darah aku naik"..


And tadi.. few minutes ago.. i had a conversation with someone.. who think in English.. and trying to translate it to Bahasa Melayu. Kisahnya begini...


No...

Kejap..

Wait a minute..


Sebelum tu..


Kali pertama aku sedar dia ni think in English & tulis BM masa mula2 lagi..

Aku: is K part of ur name?

Dia: K is part of Kute..

Aku: Kute? Indonesian name ke?

Dia: Cute.. le

Aku: owh.. okay...

Aku dah gelak masa ni okay.... Kute is not the so called 'spelling' for Cute in BM my dear... it's Kiut.. LOL.. Setelah sekian lama sembang dia berkata (read:surrender).. hahaha

Dia: is it okay ke if I think in english and speak in malay.. coz i feel stupid he he..

Aku: hehe.. bahasa apa pun okay.. kalo tak faham nanti i tanya..

So.. borak punya borak.. punya borak.. punya borak... tadi terjadi lagi.. salah translate.. haha..

Dia: nanti saya buat blog k..
Dia: eh pada saya ada masa buat blog..
Dia: gosh what am i typing ni..

Aku: hahaha (aku betul2 gelak time ni..)

Dia: dah biul...

Aku: english please..
Aku: lol
Aku: adakah bermaksud "as if i have time to blog?"

Dia: betul in english,, "as if i have time to blog" yeah that is what i meant..
Dia: huh perli ye..

Aku: so.. now.. i hv to read it in english.. kan?
Aku: tak perli la.. cuba nak faham..(tapi sengeh sorang2)

Dia: eh nanti kita jumpa cakap english k.. jgn sampai lidah terseliuh dah la..

See...!!! Terus direct translation from English (fikir) to BM (typing) macam subtitle English movie DVD pun ada gak.. hehehe... lawak sungguh la..


Dan kemuncaknya ialah....


Bersembang tentang seseorang.. seseorang yang terkenal juga lah... so.. bila dia mention nama tu.. aku pun bagitaulah...


Aku: bleh bayang muka dia.. pakai tudung kan?

Dia: she's like my lifted sister...

Aku: ic.. (tengok... aku masih tak perasan lagi..)

Selang beberapa saat...

Aku: ish! lifted sister? LOL
Aku: seumur hidup 1st time jumpa perkataan tu
Aku: sapa suh translate... hahahaha

Dia: he he.. there will be more nanti..
Dia: as you get to know me better..

Aku: hehehe... adoi... tak habis gelak lagi nih...

Dia: masuk blog nanti..
Aku: i will..


Lifted sister = Kakak angkat..!!



PITAM!!!!! Aku terus teringat Mr. Brown dalam Mind Your Language... hahaha..





Salam kasih.

Sunday, October 17, 2010

Kidung Mesra




KIDUNG MESRA - KLA PROJECT

Kutulis sebaris kata
walau sederhana
Tertuju bagimu, Nona
yang mengusik jiwa

*Senyummu bunga…musim cerah
Matamu surya…memancar ramah

Ingin selami samudra hatimu
temukan mutiara tiada tara
Lalu terlena rebah didasarnya

Ingin masuki puri di hatimu
hangatkan ruangnya dengan cinta
Dalam irama kita berdansa
dan terbuai
kidung mesra
milik kita

Kususun serangkai nada
walaupun biasa
Terlantun bagimu, Nona
yang menyentuh jiwa



Tersentuh jiwa.. Syukur padaMu Allah.. atas rasa ini....



Salam kasih.

Saturday, October 16, 2010

Starting Point

back to the starting point...
the end of a begining is just the begining of a new one..



.. and hope that the journey will last forever, insyaAllah..


In the Name of Allah, the Most Beneficent, the Most Merciful




Salam kasih.



Wednesday, October 13, 2010

Selerak

gambar hiasan : bilik masa trip Bandung (Jan 2009)
yang tiada kena mengena dengan entry .. :)




Selerak di atas tilam
Kain baju dari jemuran
Terbiar terdampar
Tidak dipeduli
Hanya diperhati dari jauh

Selerak di atas tilam
Kain baju dari jemuran
Tiada hati mahu mendekati
Tiada rasa mahu menyentuh
Tiada fikir mahu merungkai

Selerak di atas tilam
Kain baju dari jemuran
Kaku sepi di situ
Hingga sampai waktu perlu..





*ilham dari kemalasan melipat baju*



Salam kasih.

Sunday, October 10, 2010

Terima Kasih

Teringat sewaktu di sekolah menengah. Sembang antara aku dan arwah mak.
Mak: Adik.. nanti nak gi mana?
Aku: Nak masuk UIA lah mak.. macam best je.. (padahal pemalas Subhanallah nak bukak buku)
Mak: Adik nak buat apa? U are not from agama stream..
Aku: Nak buat Law lah..
Mak: Jangan lah dik..
Aku: Kenapa?
Mak: There's a say "a lawyer is a liar"
Hmm.. teman2 ku yang lawyer.. jangan marah ye.. No offense.. Itu kata arwah mak aku.. which.. i've heard a lot of people saying the same too, before. Kalau tak percaya, sila tonton filem Liar Liar lakonan Jim Carrey.

Obviously, UIA zaman aku sekolah2 dulu.. well known untuk kursus Law/Syariah Law. Tak terbayang pun kat UIA tu ada architecture, business, economics etc... Itu zaman dulu la.. zaman aku sekolah dulu.. Memang cita-cita aku, nak study kat UIA. Tapi result SPM adalah sedih.. jadi.. lupakan sahaja dulu.

Tak sangka.. berpeluang juga aku untuk menuntut ilmu di UIA.. memang tak sangka. Syukur, Alhamdulillah..

Aku ingin berterima kasih.. kepada mereka-mereka ini:


1. Family aku .. mySis, Dikna dan keluarga besar Almarhun Hj. Zainudin yang banyak membantu dan memberi sokongan. Thank you so much.

2. Untuk adindaku yang jauh di seberang sana... terima kasih sebab selalu bertanyakan tentang study kekanda ini.. yang banyak memberi sokongan moral. Mendengar keluh kesah dan kerisauan di YM. Menjadi tempat mengadu semasa arwah ayah sakit kuat hinggalah ke saat menghembus nafas terakhir. Memberi kata semangat dan perangsang... dan berkongsi cerita gelak ketawa bersama. Terima kasih dindaku... dan terima kasih atas hadiah yang sangat berharga itu..

3. Untuk Temanku, yang sentiasa menyokong dan memberi kata perangsang semasa masih bersama.. menjadi tutor dan checker untuk assignments etc. Terima kasih. Appreciate it.

4. Untuk KayMin, yang sempat menjadi peneman secara vitrual, semasa aku nak siapkan assignments di semester pertama dulu.

5. Untuk Atiesha, yang banyak memberi sokongan dan memujuk hati yang kecewa ketika baru break-off dengan Temanku tempoh hari. Mungkin, tanpa sokongan dan pujukan itu.. aku dah berhenti belajar separuh jalan!

6. Untuk sahabat blog aku, Jimi yang member kata2 semangat untuk aku dan sudi berkongsi pengalaman sebagai pelajar di UIA dengan aku, di awal semester. Berkongsi tentang budayanya, cara pembelajaran dan pengajarannya, serta memberi tips2 untuk menjadi seorang student yang baik. Thank you, bro.

7. Untuk teman2 yang membaca blog aku.. sama ada bloggers ataupun readers, terima kasih kerana membaca coretan aku.. Yang memberi komen kata2 semangat dan perangsang untuk aku teruskan perjuangan.. terima kasih banyak2..

8. Untuk Mantan Kekasih, yang kadang2 muncul, tenggelam timbul, dari saat aku mula e-PJJ di UITM untuk degree dulu.. hingga ke saat ini.. terima kasih untuk 11 tahun ini..

9. Untuk mereka2 yang sama ada sedar atau tidak, kata2 sinis, kata2 cerca, kata2 kutuk mereka yang ditujukan kepada aku itu telah memberi aku semangat untuk buktikan.. DUDE... YOU'RE DEFINITELY WRONG!... Terima kasih. Aku menjadi bertambah bersemangat untuk mengejar impian kerana kamu.

10. Untuk pensyarah2 dan teman2 kuliah.. terima kasih sebab beri aku kongsi ilmu.. terima kasih kerana beri aku tunjuk ajar.. terima kasih kerana bersahabat dengan aku.. Untungnya bertambah ilmu, bertambah sahabat.. yang boleh mendoakan kejayaan bersama..


Terima kasih yang tak terhingga untuk semua.. Maaf, aku tak mampu untuk membalas dalam bentuk wang ringgit ataupun hadiah.. Yang aku mampu.. adalah untuk berkongsi kejayaan dengan semua..




Terima kasih.. Semoga Allah membalas jasa2 semua.. dan semoga kita mendapat keberkatan dariNya dan diberi rahmat olehNya di dunia dan di akhirat, insyaAllah..




Salam kasih.

Wednesday, October 6, 2010

Target

Target : to reach 1000th entry before December31, 2010..



Current position: 915th entry.




Boleh ke? Mmm... Malaysia boleh!! InsyaAllah.




Salam kasih.

Bila??

Soalan yang biasanya orang kena jawab:

Bila dah habis belajar... soalannya: bila nak kerja?
Bila dah kerja.. soalannya: bila nak kawen?
Bila dah kawin.. soalannya: bila nak ada baby?
Bila dah ada baby.. soalannya: bila nak ada baby lagi?
Kalau dah ada baby lagi.. yang sama jantina.. perempuan misalnya.. soalannya: bila nak dapat baby boy?


Bila.. bila.. bila...???


Soalan yang aku kena jawab:

Bila dah habis belajar.. soalannya: bila nak kerja?
Bila dah kerja.. soalannya: bila nak kawen?
Aku tak jawab soalan tu.. jadi.. aku sambung study.
Bila aku sambung study.. soalannya: bila nak habis study dan bila nak kawen?
Bila aku dah habis sambung study.. soalannya masih: bila nak kawen?
Aku sambung study lagi.. dan soalan tertangguh tu masih aku tak jawab lagi.
Sekarang aku dah habis study sekali lagi.. dan
Soalan tu muncul kembali..: bila lagi nak kawen??

idea please..!

Owh.. kalaulah aku tahu apa yang akan jadi pada aku in future.. dan kalau kerja kawen itu semudah mencari starter pack untuk telefon prabayar.. maka senanglah nak jawab soalan2 yang masih belum terjawab itu...


Hmmm.. ini yang buat aku rasa macam nak sambung study lagi!!

(tapi aku harap aku dapat jawab soalan yang masih tak terjawab tu satu hari nanti..)



Aduh... malam sudah larut... bila mau tidur ni...? Gudnite!


Salam kasih.

Monday, October 4, 2010

Alhamdulillah..

It was a very longggg journey... with ups and downs.. with obstacles.. with rewards.. with tears.. with laughter... Alhamdulillah... managed to reach the end.

Started with the interview back in March, 2008 and the offer letter few days after. Kemudian bermulalah hidup sebagai student semula... yang aku tuliskan di entry ini: the first day of class, dipendekkan cerita.. hinggalah tibanya saat ini..the final final exam.

Banyak perkara yang aku lalui sepanjang perjalanan aku ini.. dari awal langkah hingga tibanya aku di atas pentas, berjalan dengan rasa nervous, seronok dan bersyukur.. pada 2Oktober yang lepas.

Pada semester pertama, aku di uji dengan arwah ayah yang sakitnya semakin kuat, sudah mula hemodialisis.. dan kerap kali keluar masuk hospital. Bayangkan di kelas terakhir semester pertama, seminggu sebelum bermulanya final exam, aku mendapat text dari mySis, mengatakan "ayah sesak nafas, skrang di ICU".. sedangkan waktu itu, pensyarah sedang memberi tips tentang peperiksaan dan kata2 semangat.. Seperti memahami situasi aku, seperti dapat membaca apa yang ada di dalam kotak fikiran.. satu ayat keramat yang aku masih ingat hingga ke hari ini.. "the most important thing for you.. is to sustain.. make sure that u'll reach the end" disampaikan oleh pensyarah untuk kami seisi kelas. Itulah kekuatan aku sebenarnya.. dan to be frank.. beberapa kali juga aku terfikir untuk undur diri. Its not easy...

Semester kedua, hari pertama kelas.. aku sudah tidak hadirkan diri. Kerana waktu itu arwah ayah sedang tenat di ICU.. dan tepat jam 6ptg.. di hari Sabtu itu.. arwah ayah menghembuskan nafas terakhirnya. Dan atas sebab itulah, aku withdraw subject Business Economic.. i just can't do it. It was a very tough semester.. di semester ini, aku lebih tumpukan perhatian untuk memberi kekuatan kepada Dikna actually.. sebab aku rasa seorang kanak2 berusia 8 tahun yang baru kehilangan ayah.. perlukan kekuatan dan sokongan dari orang di sekeliling untuk teruskan hidup.. Ya.. waktu ini, sebenarnya.. aku dah terfikir nak berhenti study!

Semester ketiga.. aku mendapat perhatian yang amat sangat, dari cinta hati aku, Temanku. Banyak kisah kami yang aku kongsikan di sini. He always concern about my studies. Bagi galakan. Bagi dorongan. Teman aku study. Memberi komen untuk paper aku. Siap bantu aku especially untuk subject Business Statistic yang sangat komplikated itu.. Aku happy waktu ini... sangat happy. Hati berbunga-bunga.. Alhamdulillah.. result untuk semester ketiga ini.. lebih baik dari yang sudah2..

Semester keempat.. dipenghujungnya.. perhubungan semakin renggang. Acapkali bergaduh. Ada sahaja yang tidak kena.. Akhirnya.. kami break off. Jodoh tak panjang.. Dan waktu itu.. aduh.. pergi kelas dengan bengkak mata.. Bayaangkan dalam keadaan sedang patah hati dan kecewa.. buku perlu dibaca, assignment perlu disiapkan, kertas periksa harus dihadap.. aduh.. Tapi.. aku masih memegang kata2 sakti itu.. TO SUSTAIN..!

Semester lima, mySis had a bypass surgery@HUKM Specialist Hospital... Waktu itu, sedang sibuk hendak final exam. Bila sudah dipenghujung semester banyak presentation, banyak discussion, etc.. Bila waktu itu, pengurusan masa adalah penting.. Pening, stress, tension, gabra, nervous, apa lagi yang aku tak rasa.... ?

Begitulah hingga ke penghujung perjalanan aku sebagai pelajar.. macam2 yang aku rasa. Tidak termasuk berkampung di kampus dari awal pagi hingga ke lewat malam untuk menyiapkan project paper & group assignment. Preparation untuk mid term exam, presentation dan final exam.. Betul kata pensyarah aku di semester pertama tu.. untuk memulakan perjalanan adalah mudah.. tapi.. untuk sampai ke garisan penamat itu.. perlu bertahan..dengan segala apa ujian dari Yang Maha Esa..


Alhamdulillah.. setelah berjuang dan bertahan untuk sekian lamanya.. akhirnya.. aku mencapai apa yang dihajati, Alhamdulillah.. Ada teman yang bertanya "tak sedih ke mak & ayah tak da untuk berkongsi kejayaan? Nampak happy jer dalam gambar..". Aku senyum tanpa memberi sebarang jawapan.. Memang aku happy on that convocation day.. happy bersama family dan teman2 seperjuangan... sebab airmata 'kerinduan dan terkilan' aku telah mengalir deras, sebaik sahaja aku masuk ke dalam kereta, sewaktu aku ambil jubah convocation tempoh hari...


Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah.. Thank you, Allah..



Salam kasih.


Monday, September 27, 2010

Kisah Dari Officemate



Kisah Officemate 1:


En.L, ada beberapa unit rumah sewa yang kebanyakannya disewa oleh mereka2 yang datang berhijrah di kota ini untuk mencari rezeki sesuap nasi (kalo mereka makan nasi ler.. kalo tak makan nasi.. jadilah mencari rezeki sepotong roti ye..). Jadi, macam2 ragam lah orang2 yang menyewa ni.. Kisah budak2 bujang yang membelek motor malam2.. kisah budak2 bujang yang rumah bersepah dan berbau masam.. kisah ibubapa muda yang mencampak diaper terpakai anak kecil mereka merata-rata.

Pagi tadi, En.L bercerita tentang tangkap khalwat. Seorang janda muda beranak satu yang menyewa salah satu unit rumah sewanya, bawak masuk abangLa ke rumah. Sudah beberapa kali. Jiran (juga penyewa unit rumah En.L) yang memerhati beberapa kali, mungkin mata mereka bertambah 'lebat' bulunya.. Bila dah berbulu dan rasa seperti subahat, menyampah melihat kelibat abangLa tu dengan selamba masuk rumah tanpa segan dan silu, terus membuat aduan ke tuan rumah sewa.. i.e. En. L.

Kata En. L, 6 budak bujang bersama2 dia. Tiga standby di pintu belakang.. takut2 kalau2 abangLa itu lari kut belakang dan tiga lagi bersama beliau, di pintu depan.

Diketuknya pintu bertalu-talu, berkali-kali.. tapi.. dah hampir 15menet barulah si perempuan membuka pintu rumah. Berpakaian lengkap menutup aurat dan berkerudung dan nampak sopan santun tertunduk. Bila soal siasat.. katanya takda sapa2 dirumah melainkan dia dan anaknya yang sedang tidur. Budak2 bujang tidak puas hati sebab dengan mata kepala mereka sendiri, terlihat abangLa tu masuk ke dalam rumah. Digeledah satu rumah.. tak jumpa.. Akhirnya, salah sorang dari orang bujang tu, mungkin mendapat ilham melihat siri2 TV, mengintai ke atas loteng.. dan sahihlah abangLa itu sedang menyorok di atas loteng.. dengan hanya BERKAIN BATIK…!!! Nauzubillah..

Dipendekkan cerita, pasangan kekasih (?gelap) ini dibawa bertemu Pak Imam dan katanya terus ke balai polis berdekatan.. Dan En. L telah tekad untuk suruh si perempuan bungkus barang dan kosongkan rumah ASAP.

Kisah Officemate II:

En. M, datang ke meja aku tadi, kemudian buka cerita. Mengadu tentang kerisauan dan masalah yang sedang cuba diselesaikan. Sebagai orang kuat dalam Ahli Jawatankuasa Masjid di kawasan kejiranannya, ada masalah yang sedang berbuku. Tentang seorang gadis lewat belasan tahun. Telah mengandung luar nikah. Katanya, baru berpindah dari kampung dan sekeluarga kini duduk menumpang bersama kakaknya. Perut dah nampak.. mungkin dalam 7 bulan kandungannya, kata En. M.

Bila dah tau kisah, sebagai yang bertanggungjawab, En. M dan beberapa orang AJK tertinggi, pergi berjumpa dengan ibu bapa gadis itu. Dengan harapan, bila lahirnya anak itu nanti, tidak akan dibuang atau dicampak di merata-rata. Ibu seperti tidak selesa dengan kehadiran mereka.. tapi si bapa hanya berterima kasih.

Nak dijadikan cerita, beberapa orang AJK wanita, cuba untuk mendapatkan maklumat.. dan yang terkini kata En. M.. sebenarnya ini kisah HARUAN MAKAN ANAK...!! Nauzubillah..


Aku jadi takut. Takut sekiranya diduga sebegini hebat oleh Yang Maha Esa. Adakah aku mampu untuk mengatasi dugaan2 seperti ini? Tidak berani aku nak mencemuh. Tidak berani nak mengata. Tak berani nak mencela. Sebab, takut2 kalau2 terjadi pada keluarga, pada kenalan, pada tetangga.. Nauzubillah..

INGATAN UNTUK DIRI SENDIRI: Sebijak-bijak kita sebagai manusia.. Allah itu lebih bijaksana.. Maha Bijaksana. Mungkin di rumah sewa En. L itu, tiada CCTV.. tapi.. mungkin dia lupa.. ada CCTV yang lebih hebat lagi di 'atas sana'.. Dan mungkin, tindakan keluarga untuk menyembunyikan apa yang berlaku itu, dirasakan paling bijak dan efektif.. tapi.. sekali lagi.. Manusia itu mempunya had berfikir.. akhirnya apa yang disembunyikan itu dapat juga dihidu oleh mereka di sekeliling kita.. seperti kata orang tua2 .. yang sangat klise tapi penuh makna..


"SEPANDAI-PANDAI TUPAI MELOMPAT,
AKHIRNYA KE TANAH JUGA AKHIRNYA"


Oleh kerana itu, aku tidak pernah berhenti berdoa.. meminta perlindungan dariNya, untuk kami bertiga.. (mySis, Dikna and I) insyaAllah.. Semoga kisah dari officemate yang aku kongsikan ini, dapat menjadi pengajaran untuk kita semua..

Seperti bait2 lirik dalam lagu Kalau Berpacaran dari Ana Rafali & Suhaimi Meor Hassan:

Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula mencuba aksi terlarang

Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu

Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya

Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah



Salam kasih.

Monday, September 13, 2010

TIMA KASYEH


Hari ini 4 Syawal. Masih beraya di kampung? Atau dalam perjalanan balik rumah? Atau sedang bekerja? Atau sedang golek golek bersantai di rumah? Hari ni, baru sempat untuk online, menulis serba sedikit dari kampung. Rumah aku masih belum berinternet.. orang TMNet call, bagitau takda port untuk line aku. Kena tunggu bulan 11 baru ada port. Oleh itu, aku harus mencari brotben untuk sementara waktu.. chehhh!! Menci tul lah...!

2 Syawal yang lalu.. iaitu September 11, 2010 bersamaan dengan hari Sabtu, aku ber"ulang tahun" lagi.. yang keberapa? Hmm.. tahun ni aku dah pasang jawapan iaitu "33".. padahal dah berapa tahun berlalu double digit itu.. aku suka 33.. statik tak tukar-tukar. Jadi.. dari tahun ini.. hingga ke tahun seterusnya.. aku akan maintain 33 untuk usia 30an.. dan kalau panjang umur insyaAllah, bila dah umo 40an pulak.. akan statik di angka 44 pula.. dan begitulah seterusnya...

Alhamdulillah.. masih lagi hidup, masih lagi bernyawa, masih lagi sempurna walaupun ada sejenis dua penyakit yang hinggap.. Alhamdulillah.. masih mampu mengadap komputer, masih mampu memandu kereta, berjalan kaki, makan 3 kali sehari, tidur lena, mandi basah dan yang penting masih boleh sujud ke bumi mengadap Illahi bila sampai waktunya.

Alhamdulillah.. telah tamat study dan insyaAllah.. akan naik ke pentas konvo ke 26 di Universiti Islam Antarabangsa untuk menerima sehelai kertas bernama Ijazah Sarjana pada 2 Oktober, 2010 nanti. Alhamdulillah...

Untuk teman-teman yang telah memberi ucapan selamat dan doa sempena hari lahir aku di FB, email dan telefon, terima kasih banyak2 aku ucapkan atas doa kalian..! Nanti kita bersiaran lagi ye.. Akhir kata...



TIMA KASYEH.. I LAF U ALL...!!! :)



Tanpa disangka.. ini adalah entry ke 911 di SeptemberSebelas ini.. :)





Salam kasih.

Friday, September 10, 2010

Salam Aidilfitri


Assalamualaikum...


Ramadhan baru sahaja berlalu... Alhamdulilah segalanya selamat.. Dan hari ini.. aidil fitri, hari untuk bergembira, meraikan kejayaan melaksanakan ibadah puasa.. Bukan senang untuk menahan diri dari lapar dan dahaga.. menahan dari nafsu amarah.. Alhamdulillah.. kita semua adalah pemenang..

Tak sempat nak menulis panjang.. dah lama blog ni terbiar sunyi.

Dikesempatan ini, sambutlah salam aidilfirti dan maaf zahir batin. Maafkan aku sekiranya ada tulisan2 aku yang telah membuatkan hati terguris.. hati terluka.. marah.. mahupun kecewa. Maaf zahir batin.

Jaga diri di Aidilfitri.. dan insyaAllah.. aku akan menulis lagi.. Semoga bergumbira di hari raya.. :)



Salam kasih.

Saturday, August 14, 2010

Kerinduan


Salam... Selamat menyambut Ramadhan... selamat berpuasa, selamat berbuka, selamat bertarawih, selamat bertadarus.. dan semoga selamat hingga ke akhir Ramadhan nanti.. insyaAllah..

Sebenarnya aku belum dapat online dari rumah.. orang TM ni tak sampai2 lagi nak menyambung line.. tunggulah.. kemungkinan minggu depan.. Agaknya orang TM ni nak aku cakap bahasa English agaknya dengan mereka.. u know.. when i am angry.. i'll speak English.. and next week .. if i am angry and of coz i am hungry.. i dunno what language will come out lah kan... French maybe? hahaha... or maybe Spanish since they won the world cup that day..

Jadi, kerinduan ini adalah pada aktiviti online menghadap lektop seharian dan semalaman. Serius aku rindu nak menulis kat blog ni.. rindu nak mengupdate di fesbuk.. mengintai (stalkerkah aku?) di fesbuk yang dicinta.. huhu...

Untuk teman-teman yang rajin melawat blog ni.. terima kasih.. Selamat menjalankan ibadah puasa.. semoga kita semua mendapat keberkatanNya sempena Ramadan AlMubarak ini.. insyaAllah..


Salam Ramadan.. salam kasih...


Friday, August 6, 2010

Short & Suwit

Salam..

Dah lama sungguh tak update kan? Sangat2 busy sebenarnya. Lagipun tak boleh nak online sebab orang stimix lum datang2 lagi nak memasang stimix kat umah ni.. dah siap gi TM dah pindah line semua, tapi.. kontrekter blum datang2 lagi..

Balik dari Bandung, rumah masih 30% lum kemas.. jadi kemas itu ini.. dan skrang ni tinggal bilik aku jer yang belum bersusun barang2.. Takda lah sepah to the max.. cuma nak keluarkan barang2 dari kotak & plastik itam tu... dan susun elok2.. Haruskah memanggil Eric... Chantek Takkkk??? Hehe.. Ataupun memanggil KakDD dan KakPah Syahira(betul ke nama dia cenggini yek?) lalu membenarkan IKEA untuk menchantekkan bilikku ittew?? Owh.. itu hanyalah impian.. menjadi kenyataan hanya kalau dilakukan bermodalkan wang ringgit sendiri.. *sedehh*

Pergi Jakarta&Bandung adalah sangat menarik.. tapi aku belum sempat (read:MALAS) nak buat entry.. jadi.. kalo terbaca blog2 yang bercerita tentang trip ke Jakarta & Bandung tu.. lebih kurang jer la cerita aku sebenarnya... sebab.. rasa2nya pergi tempat yang sama.. seperti Rumah Mode, Heritage, Pasar Baru di Bandung & Mangga 2, Plaza Senayan di Jakarta.. dan makanan adalah marvellous uols..!


Makan nasi padang di Jakarta kat satu restoran tu.. which aku dah lupa namanhya... Sangat sedap uols.. dengan udang-galah-yang-kalo-kat-restoren-mamak-mau-doploh-hinggit-sekor tu.. dan segala yang lazat2 itu termasuk jus buah2an, cuma RM18 hengget jer sorang... Murah dan sedap uols.. kalo sebulan aku duk sana.. gerenti bertambah-tambah BMI aku ... wakawakawaka..!!




Titiba dah gambar balik kan..!! hehehe.. Keempat2 kami telah berjaya turun naik kapalterbang, turun naik keretapi (dari Jakarta ke Bandung), turun naik Angkot, turun naik Teksi dan jalan kaki sana sini dengan hanya berselipar... Terasa sangat selesa.. takda masalah melecet dan sebagainya...

Shopping adalah sorga.. dan lebih sorga kalo aku bawak duit lebih... *sedehh lagi*

Dikna sangat seronok dengan trip ini.. dan sebagai tanda terima kasih dia pada MySis, Maminok & aku.. dia telah memberi sepatah dua kata yang berbunyi....



"BEST LA JALAN JALAN....
TAHUN DEPAN KITA PERGI HONGKONG PULAK NAK?
DIKNA NAK PEGI DISNILEN"


Owh... so suwittttt..... !!! *pitam*



Sekian.

Saturday, July 17, 2010

Jalan Jalan Yuk!

pic from google image


Salam.. Empunya blog sedang bercuti.. Mau liburan. InsyaAllah kembali bersiaran nanti.. Take care.. & semoga ketemu lagi, InsyaAllah..


Salam kasih.

Wednesday, July 14, 2010

Anonymous Again..

An anonymous commented in my previous entry on July 12th, 2010 at 4.17PM. This anonymous manusia online via 115.133.221 and he was my 33,338th visitor.

Macam ni la ye... kalo nak komen tu.. taruk la nama tu elok2.. penat2 jer mak bapak pikir masa bagi nama kat anonymous ni ha.. yang jadi anonymous tu sapa suruh? Kalau nak komen macam tu kan... setakat jadi anonymous.. jadi bahan gelak aku dan kawan-kawan aku je.. Sebab aku rasa, aku tau anonymous ni sapa.. Dari segi komen dia.. aku boleh agak dia ni sapa..

Dan aku harap sangat he was looking into the mirror while typing that comment. Sebab aku rasa, ayat2 tu.. memang lebih sesuai untuk dia sebenarnya. Takyah jadi penakut. Letak jer nama kau kat situ. Tak pun kau letak la nama manja2, nama timangan2 atau nickname kau tu.. Kau kan glamer, kan? kan? kan?

You have lost your balls, aye? (ni kau paham tak maksud ayat ni? kalau tak paham, gi masuk sekolah balik)

Monday, July 12, 2010

Pesan Arwah Mak & Ayah


Kepenatan. Sabtu lepas, pindah angkut semua barang2 dari rumah ke rumah baru. Ibarat sirih pulang ke gagang.. balik untuk stay di rumah peninggalan arwah mak&ayah. Nasib baiklah arwah mak & ayah tak manjakan anak2 nya ni.. walaupun anak perempuan, Alhamdulillah, masih boleh berdikari.. boleh uruskan sendiri..

Walaupun kakak aku tu.. dah beroperate jantung.. which dr. dah pesan jangan buat kerja berat2.. etc, dan aku pun with unstable BP & swit urin sudah mula mengintai dari tirai kamar.. tapi Alhamdulillah.. kami dua beradik lah yang berusaha sedikit demi sedikit.. Kalau barang terlalu berat/kotak terlalu berat dan kepenatan, kami buat plan B.. cari initiatif untuk pastikan cara yang paling selamat sekali untuk buat kerja2 unloading, unpack dan re-arranging.

Dan arwah mak & ayah pun dah berpesan dan ajar pada anak2 dia ni.. kalo mintak pertolongan, secara minima yang perlu.. Cukuplah minta bantuan sekali.. tak perlu untuk ulang-ulang permintaan.. Kalau orang tak nak bantu.. biarlah.. Cuma berdoa supaya dipermudahkan urusan walaupun tiada yang datang membantu.. Dan arwah mak & ayah pun dah ajar dan pesan kami, kalaou orang perlukan bantuan dari kami anak2nya.. buatlah sedaya upaya, bersungguh2 , walaupun perlu berkorban masa, tenaga, wang ringgit dan kudrat walaupun kesihatan sebenarnya tidak mengizinkan.. Dan arwah mak & ayah pun dah ajar dan pesan, bila dan membantu tu.. tak perlulah menunggu balasan.. sebab.. mereka juga insan biasa.. terlupa mungkin.

Aku terdengar bualan kakak aku dengan seseorang, katanya.. "Dah lama dah bagitau.. tapi takkan nak ulang banyak2 kali... lagipun takda pun call tanya apa-apa... " Owh ya.. being her, aku tau.. dia sedikit terasa hati sebenarnya... but being her.. dia takkan kata apa-apa.. Macam aku... aku tak kesah.. kalo ada adalah.. kalo takda sudah..!! Senang cerita.

Hari ini, genap dua tahun pemergian arwah ayah.. genap 2 tahun kami dua beradik jadi anak yatim piatu. Alhamdulillah.. berkat pesan dan ajaran arwah mak & ayah, anak2nya ni masih boleh hidup... dan kami harap.. kami akan terus hidup dua beradik dengan aman, insyaAllah.. tanpa gangguan dari anasir2 yang tak baik.. insyaAllah..

InsyaAllah, kami akan menjaga rumah peninggalan arwah mak & ayah ni elok-elok.. Dan seperti pesan arwah mak & ayah.. ada mata biarkan melihat, telinga biarkan mendengar, tetapi.. mulut biarkan diam. Yang buruk jadikan sempadan, yang baik jadikan teladan.. People learn from their own mistakes.... but only the stupid does.. So, be wise& learn from others.

Apa yang penting, insyaAllah.. weekend ni nak gi jalan-jalan.. tenangkan fikiran..




Enough said. Salam kasih.

Wednesday, July 7, 2010

Lunch Date


Semalam, ada temujanji makan tengahari dengan kawan2 study. Aku pesan something from one of them, who went back to hometown last weekend. Jadi, sambil2 nak ambil barang, aku ajak lunch sekali.. accompanied by another two friends. We had lunch at Mango Chili, WangsaWalk. Aku order glass noodle yang sedap.. tidaklah sesedap hingga menjilat jari.. tapi.. sedap untuk mengenyangkan perut.. Bak kata orang kampung aku, jes nais (read: just nice)..!! :)

Sambil2 menunggu makanan sampai.. kami sembang-sembang. Pasal business plan, pasal peluang untuk menyambung pelajaran ke peringkat phD [owhh my.. aku dah penat study sebenarnya.. :( ] , pasal mau tukar kerja, pasal mengajar part time.. pasal macam-macam.................





.......... termasuklah tentang kahwin & jodoh..


Kisahnya, bila one of our classmates, bertemu jodoh. Dah nikah... tahniah.. Alhamdulillah.. Cuma receptionnya insyaAllah Ahad depan di Kuala Lumpur. Yang menariknya.. kawan aku ni (lelaki) bertemu jodoh dengan isterinya yang sebenarnya berasal dari luar negara. Tidak pernah kenal. Tidak pernah bercinta. Mak&ayah, bertukar gambar anak masing-masing. Kedua ibubapa mereka bersetuju. Tunjuk pula gambar pada anak. Kata anak "since that my parents like her.. i say yes". Senang jer kan?? As simple as that... as seen in the hindustan movie.. (mode: lagu hindustan berkumandang di fikiran.. aaaaa... aaaaa ....aaaaa khabi kushi khabi gham....) .. hehe.. kalau dah jodoh.. tak kemana.. kan?

Sambil sembang-sembang tu, tiba-tiba kawan aku kata "mmm .. Dibah ni.. boyfriend ramai.. tapi satu pun tak lekat.." Owh.... begitu menusuk kalbu statement itu.. Dan statement itu telah diulang suara sebanyak dua kali.. owh... owh.. owh.... Memang dia melawak pun sebab dia memang suka menyakat aku.. tapi. aku terus terkedu di sana ye... Tiba2 glass noodle itu terasa seperti noodle glass... owh..owh.. owh...! Tersedak I uols...!!

X-boyfriend aku bukan ramai pun.. masih boleh dikira dengan jari jemari di satu tangan sahaja Dengan umur yang sebegini angkanya, sudah pasti aku pernah ada boyfriend, lebih dari seorang..

Aku, sebagai manusia biasa, cuba untuk menjalinkan relationship, cuba untuk mencari chemistry, cuba untuk mengenal hati budi.. dan bila sudah tiada chemistry, kalau rasa ada yang tak kena.. sudah pasti relationship itu akan terhenti begitu sahaja. Kadang-kadang, relationship juga boleh terhenti kerana halangan tertentu, yang menyebabkan tidak dapat bersatu. Lebih baik berhenti dalam tempoh in a relationship, dari putus tunang atau dari kahwin dan bercerai berai.. Lagi parah rasanya kan..aku rasa aku tak cukup kuat untuk semua itu.

Dan, aku bukan jenis yang kecewa merana nangis bengkak mata berbulan bulan kerana cinta Aku bukan Kassim Selamat yang sanggup buta demi cinta.. walaupun ramai orang yang kata cinta itu buta. Aku bukan Juliet yang sanggup mati demi menunjukkan setia pada kekasih hati. Bila ada orang cuba mengetuk pintu hati, aku akan cuba mengintai dari lubang pintu. Bukak pintu dan bertanya "ye.. nak apa?" dan aku akan pastikan grill pintu masih berkunci rapi.

Bagi aku, mereka itu semua tidak 'lekat' kerana mereka itu bukan jodoh aku. Ada pertemuan, tapi tiada jodoh. Kerana aku percaya Allah sentiasa memberikan yang terbaik untuk hambaNya.


Currently, i think.. i like someone. No.. not that i think i like him. The truth is, I like him... and i hope that he could read the sign. Berterus terang? Aku belum berani.


Salam kasih.

Wednesday, June 30, 2010

Prektis Menjelang Ramadhan


Sekarang ni sudah 18Rejab1431. Lepas Rejab, muncul Syaaban. Selepas Syaaban, datangnya Ramadhan. Lepas Ramadhan, muncul Syawal.. dan begitulah seterusnya sehingga munculnya Muharram kembali..

Bila muncul Rejab, dah ada dah rasa bahang Syawal. Ibarat, kalau masak air guna cerek letrik, sudah ada bunyi desir air dari dalam cerek tu.

Bila muncul Rejab, yang berniaga kuih raya dah mula berkira kira, nak jual kuih apa tahun ni. Kira bajet. Buat kosting. Dah mula menghitung, berapa ringgit harga kuih tahun ni.

Bila muncul Rejab, kaum hawa sibuk ke kedai-kedai kain, beli kain untuk dijadikan baju, beli kain untuk dijadikan sarung kusyen, sarung bantal, cadar tilam, langsir dan segala.. Semua bergegas ke tailor, untuk buat tempahan.. kalau lambat, nanti tailor dah taknak terima tempahan, takut tak menang tangan katanya..

Bila Rejab, kaum hawa sibuk melihat dan menelek2 kalender.. nak tengok.. bila time suci dan time angkat bendera.. sebab nak bajet time untuk ganti puasa.. kalau tak nanti.. salah bajet, takut tak sempat ganti.

Dan bila mula Rejab, ramai yang rajin berpuasa sunat. Dan berpuasa ganti. Prektis untuk puasa wajib di bulan Ramadhan nanti.. Kalau ada sesiapa yang uzur, bolehlah cuba2 puasa.. tengok ketahanan diri..

Dan untungnya Ramadhan tahun ini.. umat Islam.. terutamanya kaum Adam, juga sudah mula prektis seawal Rejab ini.. Kenapa aku katakan begitu? Sebab, sekarang ini.. seawal Rejab ini, kaum Adam terutamanya, sudah mula prektis bangun diwaktu dinihari, seawal jam 3 pagi. Dan berjaga setidak2nya dalam masa 100 minit.

Jadi, nanti bila tibanya Ramadhan, disebabkan sudah prektis seawal Rejab, lebih mudahlah kaum Adam untuk bangun dinihari, untuk menghidupkan malam2 Ramadhan, bersama keluarga atau teman2. Dan tolong isteri/mak/kakak/adik untuk siapkan juadah bersahur..



Jadi, takda alasan kalau malas 'bangkit' untuk sahur, kan? Sahur tak sampai pun 100minit.. :)




Salam kasih.

Tuesday, June 22, 2010

Wedding Song Terbaik Waktu Ini

Lagu cinta terbaik untuk masa ini.. Aku membayangkan lagu ini menjadi wedding song of the year..




FOR THE REST OF MY LIFE - MAHER ZAIN

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever
I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever
I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever
I`ll be there for you

I know that deep in my heart..




Salam kasih.

Monday, June 21, 2010

She's 10


She's 10 today.. Request for birthday cake for her to share with classmates @school. Will celebrate her birthday this weekend, insyaAllah..

Happy birthday, Dikna dear..
Semoga menjadi insan yang terjaga amalnya,
berkat ilmunya, murah rezekinya & sehat kesihatannya.. insyaAllah..



Salam kasih.

Sunday, June 20, 2010

Jiwang Tak Karat?

Tadi aku sembang di YM..

mrX(20/6/2010 10:38:15 PM): mi ...
aku (20/6/2010 10:38:19 PM): yes?
mrX (20/6/2010 10:38:26 PM): kenapa u x tulis buku?
aku (20/6/2010 10:38:30 PM): huh?
aku (20/6/2010 10:38:32 PM): tulis buku?
aku (20/6/2010 10:38:38 PM): ish..hebat sangat untuk tulis buku
mrX(20/6/2010 10:38:46 PM): ermm apa salah nya mencuba? mrX(20/6/2010 10:38:54 PM): i think i love what u write...

Alhamdulillah.. ada jugak yang suka baca tulisan aku kat blog ni.. I'm honoured... Sebenarnya, aku menulis dari hati. Tulis apa yang aku rasakan aku ingin kongsikan dengan teman2 readers yang membaca. Menulis berdasarkan apa yang dilihat, apa yang dialami dan apa yang didengari. Berkongsi pendapat bila perlu. Meluahkan rasa gembira, duka, marah, lawak, geram, takut dan macam2 lagi.. Kata orang, bila dah berkongsi cerita, rasa ringan beban, ringan kepala. Ada teman yang kata blog aku ni 'jiwang karat'. Hmm.. nanti satu hari aku nak beli Brasso.. nak gilap bagi nampak berkilau dan berseri.. supaya jadi 'jiwang tak karat'. Hehe..



Menulis buku itu tidak pernah ada dalam kotak fikiran aku. Bagi aku itu terlalu berat. Terlalu hebat. Sedangkan, kadangkala aku rasakan apa yang aku tulis itu hanyalah benda2 yang merapu. Kadang2 bercampur aduk bahasa. Nahunya entah ke mana. Tatabahasanya gagal. Kadang2 bahasa pasar, kadang2 bahasa rempit, kadang2 bahasa rojak. Ramai lagi penulis2 blog yang hebat2 tulisannya.. Readersnya berpuluh malah ada yang beratus ribu. Pendapat aku, mereka lebih layak untuk menulis buku..

Untuk teman2 yang membaca blog.. terima kasih kerana sudi datang.. insyaAllah, selagi boleh jari jemari ini menekan keyboard, selagi diberi ilham untuk menulis, insyaAllah.. aku akan menulis.. tapi mungkin hanya di sini..

Dan tanpa sedar, hingga ke hari ini... sudah ada 900 entry. Alhamdulillah...



Salam kasih.

Thursday, June 17, 2010

Malas Nak Melayan Bebudak

Aku kurang sihat hari ni. Pagi tadi, berat kepala. Stress maybe. Sabtu ni ada exam.. tapi tak abis study lagi.. huhu.. Kebetulan ubat untuk BP dah habis.. so, pepagi tadi aku gi klinik. Klinik ni aku biasa pegi. Aku tengok nama doctor on duty tu ada nama doktor yang aku biasa pergi. Tapi hari ni doktor tu bz buat dressing untuk bebudak lepas sunat. So, tadi aku TERPAKSA jumpa doktor lain.

Doktor perempuan. Muda. BUDAK LAGI.. ( I hardly use this word.. aku rasa perkataan ni kasar.. tapi.. untuk entry ini.. aku izinkan diri aku untuk guna perkataan ini). I think she's in her late 20s. As usual tanya aku sakit apa. My 'record' card is infront of her... and I assume that she already read or glance thru the card before she called. Because my doctors used to do that.. even my specialist at APSH.

Aku pun bagitau la dia yang aku sakit kepala. Since this morning. Susah nak bangun. Berat kepala. Then she says "oooo...". Then I said.. "maybe BP tinggi ni.. lagipun ubat dah habis". Then only she said "owh.. ada darah tinggi ke??" OMG!!!! Dun tell me u didn't check my record before calling me in!!!

Then, yes.. my BP tinggi.. Then I told her about suggestion from the other doctor to change the prescription sebab BP masih tinggi walaupun on medication. And then, dia pun bla bla bla bla bla bla. Then lepas dia bebel.. aku kata "I nak check gula, boleh?" Then only she said.. "Kencing manis pun ada ke?" ... Nak jer aku kata "Kencing masin pun ada, nak?" tapi.. setakat dalam hati jer la... kan?

Then lepas dia check, aku kata la.. doktor boleh tak saya nak MC hari ni nak rehat sebab BP tinggi. Then, dia kata. owh.. kalau datang amik ubat kita tak bagi MC. Kita bagi time-off je. Even kat hospital kerajaan pun kita tak bagi MC. Dalam hatiku berkata "ni agaknya baru habis internship ni.." Kendian, aku kata la.. saya tak boleh amik time-off dokte.. sebab saya masuk keje kul 5.30 pagi. Kendian dia dengan muka berlagak .. and she already hempas her pen kat atas meja.. (which she tot, I didn't notice agaknya..) and said "klinik kita bukak sampai tengah malam.. bila2 masa jer boleh datang untuk amik ubat". Aku datang awal pagi, sebab nak check BP & nak check glucose masa fasting. Memang dr. yang biasa attend aku kat klinik tu pun kata, kalo nak check glucose, datang pagi. Dengan fasting boleh dapat result yang bagus.


"ai lew dokte yang paling hebat sekalsss dalam duniyer innew, uolsss!!"


OMG!! She is so damn berlagak.. Ingat aku apa? Mentang2 aku pakai tshirt, track bottom & selipar ko ingat aku ni tak sekolah? Aku tak kisah tak dapat MC. Tapi.. bila dia attend aku dengan muka berlagak bodoh sombong dia tu.. aku geram betul..! Pandang orang sebelah mata je.. macam hebat sangat jadi doktor tu.. Kawan2 aku yang dah bertahun jadi specialist pun tak berlagak sombong macam tu. Even Dr. Wan Kamariah yang attend aku untuk insurance aku pun baik.. which aku nak recommend kalo korang sakit.. pergi la klinik dia kat Setiawangsa tu.. She's very good.. bagi advise pun dengan cara very professional.

And that lady doctor, aku rasa dia fail. Dia fail sebab:

1. Obviously, she didn't glance thru medical record aku sebelum panggil aku untuk dapatkan rawatan.

2. Failure to check my medical record, results in she failed to notice that i'm on hypertension medication.

3. Fail to notice that I was advice to control my sugar level. She should noticed that my sugar level was above the normal level on previous visit.

4. Fail in her duty to attend patient professionally.


And .. that will be my last session with her. Will not go to that clinic again when she is on duty. Never. Ever. Hmm. Budak2.


...


"dokte.. ini selipar akak tu tawwww.. dokte ado??"



Hari ni.. disebabkan ini.. aku emergency leave. Sekian.





Salam kasih.

Tuesday, June 15, 2010

Mencari Sebuah Jawapan


Cuti sekolah. Majlis resepsi perkahwinan. Majlis berkhatan. Balik kampung. Bercuti. Itulah kejadian yang paling popular waktu cuti sekolah begini.. Hari Sabtu lepas, sehari sebelum final exam... (ye.. sehari sebelum exam.. tapi masih sempat berjalan-jalan kan...?) aku ada jemputan majlis resepsi perkahwinan second cousin aku di Serdang. Rugi tak pergi sebab ini adalah wedding terakhir dalam family dia.

She's one year younger than me.. currently pursuing her phD.. dan kebetulan bertemu jodoh dengan orang ofis. Alhamdulillah.. tahniah.. Selalunya, kalau pergi wedding, aku mesti pening menjawab soalan bonus dari mereka-mereka yang begitu perihatin.. yang berbunyik "Ha.. awak tu bila lagi?".

Tapi kali ini.. aku bersyukur sebab soalan itu tidak terbangkit langsung.. terfikir dalam hati.. cheeeehhhh!!! buat penat jer prepare nak menjawab soalan.. haha..

Tapi.. kali ini jugalah.. tengah2 aku tengok kazen aku ni & hubby nyer melayan tetamu dengan wajah yang sangat happy (i've never seen her as happy as she was on dat day..). Dan berjalan beramah mesra dengan tetamu dalam keadaan yang sangat suwittt dan loving... terbit satu soalan dalam hati... iaitu:

AKU BILA LAGI???


Serius..! Selama ni tak pernah pun aku terfikir tentang soalan tu.. Ntah kenapa hari tu agak ting tong sedikit.. mungkin sebab pening fikir esoknya nak exam dan baru 2 chapters yang aku cover dari 6 chapters.. jadi.. berlakulah persoalan sedemikian.


Tapi...... (ish.. banyaknyer tapi..)



Aku tak risau sangat dah...




Sebab....



1. Hantarannya dah ada....

pic from google image



2. Tempat untuk pergi berbulan madu pun dah ada......


pic from Hard Rock Hotel, Penang's Facebook



Cuma satu jer yang belum.......





pic from google image



PENGANTIN LELAKI nyer belum ada.........




Tapi kan... kalau perempuan ada hati kepada seseorang.. boleh ke dia meluahkan perasaan? Tidak ke nanti orang kata.. perigi mencari timba... ataupun hot shower mencari host? Kan? Kalau aku suka seseorang, should i confess? Or should i just keep it to myself?? How aaa??





Salam kasih.

Friday, June 11, 2010

Finale Time Table

SELF-REMINDER - FINALE FINAL EXAM:

13/06/2010 (Sunday) - Human Resource Management - 9am-12pm

19/06/2010 (Saturday) - Islamic Financial System & Environment - 9am-12pm

26/06/2010 (Saturday) - Business Economics - 9am-12pm



Semoga dipermudahkan, InsyaAllah...



Salam kasih.

Tuesday, June 8, 2010

Sedihnya..


Makan malam tadi di sebuah gerai tomyam.. berhampiran masjid. Sangat hampir.. kiranya berkongsi parking dengan jemaah masjid. Gerai kelihatan penuh. Full house. Jadi, perlu berkongsi meja yang panjang (3 meja yang dicantumkan). Di sebelah kanan aku, dua pasangan remaja .. aku rasa diorang ni dalam 20-21 tahun umurnya.. Makan kerang bakar, nasi goreng pataya dan bubur campur.

Typical youngsters sekarang, kalo bercakap dengan kawan2.. biasanya kasar.. which i don't mind at all. Itu cara mereka. Zaman aku remaja dulu pun.. orang2 tua sibuk kata.. "budak2 zaman sekarang ni..semakin teruk.. tak macam kami dulu2.. ".. Dan aku dah biasa dengar ayat tu, whch i believe, zaman mereka muda2 dulu pun.. mak bapak diorang duk kata gitu jugak.. Infact dalam cerita hitam putih zaman P Ramlee pun dah ada line ayat tu.

Okay.. back to the youngsters tadi tu.. aku dengar budak2 ni sembang.. perkataan2 seperti B*D*H, PA**AT, PU***AK, S**TAN, B*** dan S*AL memang tak lekang dari mulut.. Boleh dikatakan most of the sentences mesti terselit salah satu dari perkataan tu.. which i don't mind..

Cuma yang aku rasa tak selesa.. bila berkumandangnya azan Isya' tadi.. perkataan2 tu masih lagi keluar dari mulut mereka.. malah sama selari kuatnya dengan suara muazin itu..

Kemanakah hilangnya rasa hormat sebagai seorang hambaNya?


Sedihnya... :(




Salam kasih.

Sunday, May 30, 2010

The Grand Finale


The Grand Finale is just around the corner.. no.. its not American Idol, America Got Talent, British Got Talent or even Mentor.. its just that my journey in IIUM has come to the end. InsyaAllah, the final final exam for me.. Ada kawan2 yang ajak untuk sambung ke peringkat seterusnya.. tapi.. hati dah kata ... "sudah penat belajar".. belum terbuka lagi untuk sambung ke peringkat seterusnya..

Tapi.. Allah yang Maha Mengetahui.. Ketentuan itu adalah dariNya..

InsyaAllah.. satu paper on the 13th of June, dan lagi satu on the 19th.. Untuk Biz. Econ. masih belum tentu tarikh lagi.. sebab segalanya dilakukan sendiri. Independent Study. Terasa macam band indie pulak... sebab segalanya sendiri.. cuma ada 'mentor' untuk mengawasi; dan memberi dan memeriksa assignments.

Ini adalah peluang terakhir untuk dapat good grade.. Mudah2an diberi kekuatan untuk ulangkaji. Dipermudahkan menjawab soalan2.. diterangkan hati.. diberi ilham untuk menjawab soalan, insyaAllah.

Lepas final exam.. aku mau kahwin! Serius! Kahwin dengan siapa? Wallahualam. Dengan siapa saja yang berjaya mencuri hati... yang berjaya masuk meminang.. dengan jodoh aku yang ditentukan Allah.. InsyaAllah.. :)



Salam kasih.

Saturday, May 22, 2010

Kekuatan



CINTA
adalah KEKUATAN yang mampu
mengubah duri jadi mawar,
mengubah cuka jadi anggur,
mengubah malang jadi untung,
mengubah sedih jadi riang,
mengubah setan jadi nabi,
mengubah iblis jadi malaikat,
mengubah sakit jadi sehat,
mengubah kikir jadi dermawan,
mengubah kandang jadi taman,
mengubah penjara jadi istana,
mengubah amarah jadi ramah,
mengubah musibah jadi muhibbah,
itulah CINTA !!!

-dari filem Ketika Cinta Bertasbih


Salam kasih.