Tuesday, February 1, 2011

Tugasan Berapi

Hari ni.. genap 11 hari menjadi suri.. Banyak yang kena belajar.. setiap hari ada sahaja perkara baru yang ditempuhi.. Men are from venus.. women are from mars.. Betul ke? Aku pun belum pernah baca buku tu.. kata kengkawan.. buku tu menarik.. Nantilah... Nak baca buku Gerbang Perkahwinan hadiah wedding hari tu dulu..
Semalam, start buat checklist.. barang2 keperluan lain yang perlu di 'top-up'... Misalnya, tak dapat blender untuk hadiah kawen.. jadi.. kena gi beli sendiri.. Hmm.. kalo dapat TV LED HD 42inch hari tu kan best... huhuhu... Jadi, semalam dah beli barang2.. kiranya dah lengkaplah keperluan barang letrik kat dapur... Stakat ni cuma dah guna cerek letrik & toaster jer dulu..
Barang2 kering.. dah ada.. segala rempah ratus, sos cili, sos tiram, pepper, suma dah carik kat hypermarket yang paling hampir dengan umah.. Kerana DK minat masak2 simple2 kalo lapar.. jadi sambar jugalah mi segera & daging burger.. Minyak masak, beras, sadin, telor sumer pun dah ada.. jadi.. kira dah bleh berasaplah dapur untuk dinner..
Jadi usai solat Maghrib tadi.. teringin la kengkonon nak menunjuk skill memasak simple2.. untuk suamiku DK.. Dalam kepala dah terbayang nak tunjuk skill macam Australia Junior Chef tu kan..

Iklan: cuba tengok anak omputeh tu.. umor 8-9 tahun selamba jer masak dengan begitu superb dan bergaya sekali... Seingat aku.. kalo kita ni... umor 8-9 tahun pegang kuali, senduk segala.. confirm kena jerit ngan mak ayah "EHHhhhhhhhh... jangannnnnnnnnnn pegangggggggggggg kang meletup dapo tu kanggggggggggg.. kang luka tangann tu kanggggggggggggggg" begitulah pitchingnya mak ayah kita kan...?".. jadi.. rasanyer untuk negara kita ni nak buat rancangan itu adalah jauh sekali... Tunggu jer lah ujibakat menyanyi dan menari..

Jadi.. berlakulah dialog selesai solat Maghrib tadi...

DK: Nak gi pasar malam tak..?

Aku : Takyah ler bang.. lagipun u kan tengah demam.. let me masak
tonite

DK: Good.. good.. (senyum2)

Aku : What u want for dinner tonite..? (bersedia menerima tugasan pertama bersungguh-sungguh)

DK : Masak mamee jer lah..

Adoi... lega sungguh... Tugasan pertama yang sungguh mudah.. Tahap difficulty adalah 0.05... ! Hehehe.. Esok kengkonon hajat di hati nak buat ameriken brekfes... Silap2 pagi esok dia mintak biskut marie..! huhu...



Salam kasih.

11 comments:

Tijah said...

hehehe. ko tungguuuuu je la nanti lagi 10 taun. poning tahap nak muntah dan migrain pikir nak masak apo.

Mimi Jazman said...

ok la tu.. mungkin DK masih belum nak test kepakaran kak adibah.. kalau tak pun,belum ada selera makan sebab demam..tu yang mintak makan mamee je tu.. hehehe..

Lyn Yusoff said...

Kak Mimi,
dah jadi suri..
mesti lah kena memasak..
lepas tu pening nak masak ape nnti kak..

Anyway, thx for ur doa :)

Me'aH said...

xpe lar... DK x nak bebankn kak adibah lar 2...

h4ni3 said...

ekekekeke
sempoiiii!!

akak dok mana lepas kawen?

adibah said...

Tijah,
hehe.. itulah kan.. memula ni masih bleh berpikir lagi tentang menu.. huhu

MimiJazman,
Mungkin juga.. lagipun rumah masih tak habis kemas lagi.. banyak benda nak kena buat.. :)

Lynn,
ye betul tu lyn... lyn bila agaknya menjadi suri.. ;)


Me'Ah,
Mungkin juga... singgah selalu ye me'ah :)


Hanie,
Duk kat area ampang..

A.K.U.D.O said...

jgn risau dib. msk dgn ikhlas, sure sedap

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

sumpah dah lama tak browse blog akak! DAH KAWIN!!!!!!!!!!!!!! tahniah!~

PUTUBAMBU said...

kita setuju ngan tijah..! wakakaka..

tapikan..masak utk org yg tersayang pehtu tgk dia makan ngan licinnya..

adalah..

satu kepuasan yg tak terhingga..!
senyum sampai ke telinga..!

belive me...! hehehe

adibah said...

A.K.U.D.O: mudah2an.. insyaAllah! :D

hazerin: thanks hazerin :D


putu: tu lah kan.. bila tak abis tu rasa risau je.. tertanya2 tak sedap ke kita masak, kan? :D

Anonymous said...

asalamualaikum,
bukan man frm venus,but man are frm mars n woman are frm venus.its a very good book to read,u shd have 1.i guarantee u, u will appreciate ur partner after u read.