Thursday, June 17, 2010

Malas Nak Melayan Bebudak

Aku kurang sihat hari ni. Pagi tadi, berat kepala. Stress maybe. Sabtu ni ada exam.. tapi tak abis study lagi.. huhu.. Kebetulan ubat untuk BP dah habis.. so, pepagi tadi aku gi klinik. Klinik ni aku biasa pegi. Aku tengok nama doctor on duty tu ada nama doktor yang aku biasa pergi. Tapi hari ni doktor tu bz buat dressing untuk bebudak lepas sunat. So, tadi aku TERPAKSA jumpa doktor lain.

Doktor perempuan. Muda. BUDAK LAGI.. ( I hardly use this word.. aku rasa perkataan ni kasar.. tapi.. untuk entry ini.. aku izinkan diri aku untuk guna perkataan ini). I think she's in her late 20s. As usual tanya aku sakit apa. My 'record' card is infront of her... and I assume that she already read or glance thru the card before she called. Because my doctors used to do that.. even my specialist at APSH.

Aku pun bagitau la dia yang aku sakit kepala. Since this morning. Susah nak bangun. Berat kepala. Then she says "oooo...". Then I said.. "maybe BP tinggi ni.. lagipun ubat dah habis". Then only she said "owh.. ada darah tinggi ke??" OMG!!!! Dun tell me u didn't check my record before calling me in!!!

Then, yes.. my BP tinggi.. Then I told her about suggestion from the other doctor to change the prescription sebab BP masih tinggi walaupun on medication. And then, dia pun bla bla bla bla bla bla. Then lepas dia bebel.. aku kata "I nak check gula, boleh?" Then only she said.. "Kencing manis pun ada ke?" ... Nak jer aku kata "Kencing masin pun ada, nak?" tapi.. setakat dalam hati jer la... kan?

Then lepas dia check, aku kata la.. doktor boleh tak saya nak MC hari ni nak rehat sebab BP tinggi. Then, dia kata. owh.. kalau datang amik ubat kita tak bagi MC. Kita bagi time-off je. Even kat hospital kerajaan pun kita tak bagi MC. Dalam hatiku berkata "ni agaknya baru habis internship ni.." Kendian, aku kata la.. saya tak boleh amik time-off dokte.. sebab saya masuk keje kul 5.30 pagi. Kendian dia dengan muka berlagak .. and she already hempas her pen kat atas meja.. (which she tot, I didn't notice agaknya..) and said "klinik kita bukak sampai tengah malam.. bila2 masa jer boleh datang untuk amik ubat". Aku datang awal pagi, sebab nak check BP & nak check glucose masa fasting. Memang dr. yang biasa attend aku kat klinik tu pun kata, kalo nak check glucose, datang pagi. Dengan fasting boleh dapat result yang bagus.


"ai lew dokte yang paling hebat sekalsss dalam duniyer innew, uolsss!!"


OMG!! She is so damn berlagak.. Ingat aku apa? Mentang2 aku pakai tshirt, track bottom & selipar ko ingat aku ni tak sekolah? Aku tak kisah tak dapat MC. Tapi.. bila dia attend aku dengan muka berlagak bodoh sombong dia tu.. aku geram betul..! Pandang orang sebelah mata je.. macam hebat sangat jadi doktor tu.. Kawan2 aku yang dah bertahun jadi specialist pun tak berlagak sombong macam tu. Even Dr. Wan Kamariah yang attend aku untuk insurance aku pun baik.. which aku nak recommend kalo korang sakit.. pergi la klinik dia kat Setiawangsa tu.. She's very good.. bagi advise pun dengan cara very professional.

And that lady doctor, aku rasa dia fail. Dia fail sebab:

1. Obviously, she didn't glance thru medical record aku sebelum panggil aku untuk dapatkan rawatan.

2. Failure to check my medical record, results in she failed to notice that i'm on hypertension medication.

3. Fail to notice that I was advice to control my sugar level. She should noticed that my sugar level was above the normal level on previous visit.

4. Fail in her duty to attend patient professionally.


And .. that will be my last session with her. Will not go to that clinic again when she is on duty. Never. Ever. Hmm. Budak2.


...


"dokte.. ini selipar akak tu tawwww.. dokte ado??"



Hari ni.. disebabkan ini.. aku emergency leave. Sekian.





Salam kasih.

2 comments:

edzlin007 said...

kak adibah tak report kat klinik tu pasal doctor tu? mana ada doc tak baca dulu rekod pesakit. isk2 tak pernah lg jumpa doc camtuh. saya jumpa doc ganti pun doc tu dah tgk rekod dulu.

adibah said...

edzlin,
tu lah... nanti kalau pergi lagi, nak sembang dengan senior doctor kat sana pasal benda ni..