Thursday, October 22, 2009

Belajar Berdikari


Sessi pertama belajar berdikari adalah masa tukar tayar KureKure hari tu.. dan kali ni.. belajar berdikari.. bawak KureKure gi servis.

Mula-mula pergi salah satu kedai jual alat2 servis keta.. the one opposite Balai Polis kat Kompleks Damai tu. Apek tokey tu nampak aku dia senyum.. "Kawan tak datang?" Aku jawab "Tak, dia kerja ma.." Then apek tu senyum.. "Sekarang kena beli sendiri ka?" .. Aku gelak & angguk. Macam paham jer apek tokey tu.. hahaha..

Untuk servis KureKure:
  • Engine oil - Stop One 10W/40
  • Gear oil (auto) - Toyota Type T-IV
  • Oil engine filter - Perodua

Tokey tu baik.. tolong loadkan barang2 ni dalam kereta. "Berat ma.. Kesian you.. selalu abang tolong angkat". Adeih.. boleh?? Berat mata membaca, berat lagi hati aku yang mendengar.. Lepas dia load barang2.. aku drive ke arah workshop uncle kat bawah pokok ketapang. Dia pun pelik tengok aku sorang2 kot.. siap dia tanya.. "Apa hal?". Then dia tanya "Kenapa sorang? Lu tak kerja ka?"... (owh.. nasib baik tanya style lain). "Tak.. saya cuti".




Aku suka tengok uncle ni kerja.. sangat cepat, yakin & sempoi macam yang pernah aku cerita kat entry ini. Macam-macam yang aku tanya kat uncle tadi. Bila next servis, apa lagi nak kena tukar etc. Sebab selama ni.. bukannya aku tau pun.. Setakat ikut, intai sana sini.. then settle. Sekarang.. semua perlu bikin sendiri ya.... !

Uncle kata:
  • Itu engine oil.. next 5 000km kena tukar
  • Itu gear oil.. next 20 000km baru tukar
  • Yang lain.. masih okay.. nanti next 5000km aaaa... saya check lagi ..

Owh.. tengkiu uncle..! Aku harap untuk servis yang akan datang.. kalau aku datang sorang.. aku dah tak perlu menjawab soalan2 mukadimah itu lagi.. Selesai servis KureKure, ingatkan nak hantar dia mandi.. tapi hari hujan.. kensel.. Kita gi mandi lain kali ye sayang...!


Salam kasih.

12 comments:

Lyn Yusoff said...

alalalla
ciannya...
same lah kita kak..
sume kena wat sendiri..
ade tut pun jauh diseberang..
slamat berdikari for both of us..

A.K.U.D.O said...

hahaha... aku pun kena buat sendiri jugak..
pengalaman mengajar tu..

mamai said...

adib next time kau datang ngan aku ajerla hahaha baru ada scandal

safina said...

comey nya kura2 itu, ehehe !

sitekateki | dD said...

kak dibah go go go...
say D
say I
say B
say A
say H...

so allllllll say out...
kak DIBAHHHHHHHHH...

sokongan moral utk akak...hehehehe...

edzlin007 said...

mandi ujan je jawabnya..

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

len kali kasi itu kekura 10,000km pny....

Sharif John said...

YEAH!!! sungguh berdikari... tahniah

MantanKekasih said...

Soalan2 tu tak perlu tanya kalau dah baca manual yang tuan kure2 bagi. Ader dalam dashboard... dah tengok ari tu...siap elok bungkus. Kalau bukak manual tu pun, tak turun harga kure2 tu. Hehehhe.

cookie devine said...

6 Oktber nih giliran CC lak.

adibah said...

Lyn,
gudluck untuk lyn jugak.. takpa.. nanti cik abang lyn dah ada dekat.. bleh ajak dia teman..


A.K.U.D.O
aku rasa orang perempuan memang kena belajar buat sendiri kan...? macam kita isi minyak kereta sendiri..


mamai,
sekian.terima kasih. hahahahahaha



safina,
ye.. memang comel ;-)

adibah said...

dD,
yeay!!!! thank you!!! muahsss!! hehehe

edzlin,
ye.. dah berapa hari duk mandi ujan.. nasib baik kure2 tak pandai demam.. hehe


a.k.u.p.e.n.t.o.i
boleh tunggu sampai 10,000km yek?


sharif,
terima kasih, bro :-)


MantanKekasih,
iye.. iye.. dah tengok dah.. hehe ;-)


cikCookie,
Gudluck!!! :-)