Monday, January 18, 2010

Aku Skandal??


Cemana yek nak mula... mmm... ginilah... Setiap kali aku dengar deejay kat radio tu duk sebut tajuk lagu Aku Skandal dari kumpulan Hujan ni.. tiap kali tu jugak lah.. aku duk terbayang nak tulis entry.. Hahaha.. dah lama dah terfikir macam ni... tapi.. tak jugak tertulis-tulis..

Skandal? Skandal tu apa yek? Macam2 la kan.. politik scandal la.. business scandal la... macam-macam.. Tapi yang aku maksudkan ni adalah relationship scandal.. Which is kalau dalam bahasa hypermarket pasarnya adalah skendel.. Muakakakakaka..

Relationship scandal ni.. selalunya melibatkan pasangan yang masing-masing dah kawen. i.e. laki orang & binik orang... ataupun sorang dah kawin, sorang lagi belum.. Sebab.. kalo dua2 bujang.. tu bukan skandal namanyer.. tu adalah relationship secara terang2an.. Nak gi dating atau makan kat mana-mana pun tak kisah.. takda paparazi ataupun wartawan terjah yang nak skodeng.. huhu..

Kalo dalam bahasa indon.. scandal dalam relationship ni.. ala2 kekasih gelap gitu... bukan dari segi kegelapan warna.. tapi.. dari segi 'situasi'.. gelap kan tak nampak.. kelam.. tak nampak dengan mata kasar.. melainkan kalau disuluh dengan cahaya.. Kalo dalam bahasa supermarket pasarnya.. COVER LINE.. Gittew..!

Berdasarkan apa yang diperhatikan.. meh la.. aku nak kongsi tentang skandal nih... saja nak bagi clue kepada mereka yang sudah berpasangan... Bagi clue.. "tanda-tanda kemungkinan berlakunya scandal...."


1. Sidia mula rajin termenung ataupun mengelamun sorang-sorang... dan kadang-kadang tu tersengih sorang-sorang.. bila anda memerhati dari jauh secara sembunyi-sembunyi.. Bila tanya "awatnya cheq?".. dia akan jawab.. "takda apa..."

2. Bila telefon dia berbunyi.. dia akan tengok kat screen tu .. dan kemudian.. dia cut the line.. dan kemudian TELEFON TU BERBUNYI LAGI.... dan kemudian cut the line... dan kemudian sidia mula menaip sms. Kemungkinan SMS itu berbunyi "Line x clear... pls dont reply". Lepas hantar sms tu.. telefon sidia dah tak berbunyi lagi uolss...! hehe

3. Di telefon dia.. Inbox dan Sent item.. adalah empty... tidak ada SMS yang disimpan... MUNGKIN nak mengelak dari terkantoi..

4. Bila ajak keluar makan... hanya tempat2 tertentu jer yang dia nak pegi.. dan selalunya makan kat tempat yang sama jer.. Ajak makan tempat lain.. dia takmo.. dengan macam2 alasan seperti.. tempat tu ramai orang ler.. jauh ler.. jem le... Sebenornye.. dia takut2 kemungkinan akan terserempak dengan gf/bf yang lain.. huhu

5. Bila ajak ke tempat-tempat yang femes seperti KLCC, MidValley, SunwayPiramid, Pavilion dan sebagainya.. dia menolak... tapi lebih rela pergi ke tempat2 yang agak suram dan kurang glamer..

6. Pergi surau/masjid pun bawak handphone.. padahal masjid/surau tu hanya dua minit perjalanan kaki jer jaraknya dari rumah.. Kemungkinan sambil menunggu antara azan & iqamah tu... bleh la agaknya sidia berbicara/sms dengan 'kekasih gelap'... huhu

7. Walaupun sakit demam lembik tak larat sekalipun.. tetap gigih nak pergi kerja... mungkin jugak.. itu jer masanya nak berdating.. bila lagi nak bermanja dengan kekasih hati... Lagipun..time sakit ler boleh manjer2 kan... hiks!

8. Hanya nama yang sama jantina jer yang ada kat handphone.. Nama yang lain jantina.. takda langsung.. huhu.. hati2 ye .. mungkin Salmah tu sebenarnya bernama Salman.. dan mungkin juga Azizan itu nama sebenarnya adalah Azizah... hehe..

9. Berat badan naik... Kenapa? Sebab senang hati? Owh tidak.. Mungkin sebab.. kena makan banyak kali... Misalnya keluar dari ofis jam 7malam.. gi jumpa dulu kekasih gelap.. singgah makan dulu.. contohnya order Nasi Goreng Kerabu + Sirap Limau.. happily makan dengan kekasih gelapnya ittew.. then, sampai rumah.. kena makan lagi.. sebab makanan dah dihidang atas meja.. Nasi Putih + Ayam Masak Merah + Sayur Sawi Rebus + Telur Masin.. tak ke terangkat selera...? Huhu... Dua kali dinner dalam satu malam.. (itu tak termasuk kekasih gelap ke-2 ajak gi supper.. minum teh tarik & makan roti bakar)... waduh...!!

10. Rambut makin beruban/kurang.. sebab rasa susah hati nak membahagikan masa.. Untuk membahagi kasih sayang.. rasanya takda masalah.. Tak perlu risau tentang masalah terkantoi salah panggil nama... kesemuanya.. dari kekasih terang.. hingga ke kekasih gelap panggilannya sama.. SAYANG.. jadi.. masalah terkantoi dalah dapat dielakkan.. cuma masalah nak bahagi masa jer yang menjadi satu isu besar...


Cukuplah aku kongsi 10 jer yek... hasil dari pemerhatian dan pendengaran aku.. Cemana pun.. aku tertarik dengan apa yang dinyatakan di wikipedia bila aku google tentang scandal... di http://en.wikipedia.org/wiki/Scandal iaitu..
"Sometimes an attempt to cover up scandal ignites a greater scandal when the cover-up fails"

Kalau kantoi.. susah beb...!





Salam kasih.

19 comments:

mamai said...

aku scandal la macam nie pasal rambut aku makin kurang lepas potong rambut hehehehe

adib kau pun ada scandal juga ker

A.K.U.D.O said...

2,3 DAN 6...aku sedia maklum.

patungcendana said...

hahahahaha.....

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

point no. 3

selalu sgt buat, kak.

emmm emmmm......


klu skandal suka2 xpe x?

Kapten Luffy said...

ada ilmu boleh dipraktikkan ni ;p

edzlin007 said...

nice... terbayang lagu kantoi pula

afiq said...

nih pengalaman sndiri ker ni? ihihihihihihihi :P

alyrds said...

wah! post menarik... sbb aku hampir2 terjebak! wakaka...... naseb dah clear lani...

INTANKUTERPILIH said...

nice blog..i follow u, u follow me...

adibah said...

mamai,

rambut kau bukan tanggal sendiri kan? hehehe...

aku? skandal? hmmm.. itu dulu.. :-)

adibah said...

A.K.U.D.O

nanti kalau aku discover yang lain.. aku kongsi lagi ye.. :-)

adibah said...

patungcendana,

;-)

adibah said...

hazerin,

kalo skandal suke2?? takut gak.. takut nanti suke2 akhirnya duke..

adibah said...

KaptenLuffy,
ada berani? haha


edzlin,
kan.. lagu tu best kan?


afiq,
no komen *sambil mengadjust tudung ariyani & sepek mata lalat


alyrds,
mujur kau masih selamat!! :-)

Anonymous said...

sapa2 yang buat tu. suruhla dia bertaubat sebelum terlambat

adibah said...

Anon,

betul.. semua hamba Allah perlu bertaubat.. kau dah bertaubat?

NoHHujan said...

blog walking...blog yg cun,bleh visit n link x blog ni http://tolongsenyap.blogspot.com

cik EPAL said...

tak reti nak makan telur masin :D

AmierHamzah said...

No 1 - Tak pernah lak sampai mengelamun bagai.. nama pun skandal.. heh

No 2 - Jawab phone dengan selamba.. pastu ckp kawan call.. nak wat per kaver line?? lagi kaver line.. lagi teruk.. macam-macam isteri-isteri ni pikir.. pastu mula la siasat macam FBI wakakakakaka - 88x

No 3 - SMS?? membazir.. baik jumpa.. minum.. dan leh buat macam-macam aktiviti.. tengok wayang ka.. buat wayang ka.. wakakaka - 88x. puas ke berSMS ni?? hehe

No 4 - Ermm.. ni kurang setuju.. pergi makan pun mau kaber line gak ke?? pergi je la makan kat memana.. kalau terserempak..sendiri mau ingat la.. wakakakaka - 88x

No 5 - KLCC dan midvalley tu dah selalu sangat pergi.. tempat-tempat suram ni.. tempat yang jarang sidia pergi.. takan nak ajak pi ostolia la plak.. tak jemu ke pi KLCC dan midvalley?? Pavillion ka.. Bukit bintang kan ada.. suram ke tempat camtu? wakakaka - 88x

No 6 - Bawak handphone dah biasa pi surau.. bukan apa.. anak-anak main henpon.. buat men game.. jahanam nanti.. wakakakakaka - 88x

No 7 - Manja? adus.. takda masa aih mau manja.. ketinggalan lama dah ni.. alasan sakit sakit ni.. wakakakaka - 88x

No 8 - Ha.. yang ni selalu sgt dah.. taktik lapok.. skang ni kalau takat sorang dua je skandal.. bleh ingat je no.. takyah pepening kalau kantoi no tak di kenali.. kan senang nak xplain.. kalau tak caya suh si dia call la.. habih citer.. baru padan muka.. wakakakaka - 88x

No 9 - Sebab kedua.. sebab pompuan gak suh makan.. tak makan kang kecik ati lak.. teman makan la... sebenarnya mengikut keadaan semasa.. sampai umah.. kalau isteri masak.. menjamah.. bukan melantak... tak salah badan naik.. bleh eksersais nanti.. wakakaka- 88x

No 10 - Rambut Beruban/Kurang?? bukan sebab susah hati.. beruban sebab pakai banyak product syampoo di pasaran.. so.. beruban.. dan usia juga memainkan peranan.. rambut kurang maybe sebab permukaan bentuk kepala seseorang itu.. tak kawin pun dah ada yang botak!

Sekian - Hanya pandangan sahaja.. tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal Dunia.. ahaks.. just for fun.. ahaks wakakakakaka - 88x