Sunday, January 3, 2010

Manis Itu Tak Selalunya Indah - Entry Penuh Emosi


Harga gula naik 20 sen. Tahun baru.. harga gula pun baru.. Katanya salah satu daripada kebaikan dari naik harga gula ini.. adalah untuk mengurangkan penggunaan gula.. yang menjadi salah satu punca penyakit diabetes yang membunuh ramai rakyat Malaysia.. Terasa statement ini sebagai klise? Hehe..

Tadi aku nonton buletin TV3.. antara yang aku dengar adalah "tidak ada sebab kenapa peniaga perlu menaikkan harga barangan..." well... do they really care about that statement?

Aku rasa.. tak lama lagi.. harga minuman kat mamak & kedai2 lain pun akan naik.. dengan alasan harga gula naik.... People might not consume sugar anymore... but.. WILL THERE BE ANY DIFFERENCE IN PRICE BETWEEN TEH O AIS & TEH O AIS TAK NAK GULA??????

I can say that i don't consume sugar that much in the name of health factor.. but.. i still hv to pay the same price.. jadi..?


Tak lama lagi.. aku akan MINUM AIR SUAM/AIR KOSONG jer la kalau gi kedai makan... jimat!





Raya tahun ni nanti... buat kuih sendiri la gamaknya.... People, safe money and buy oven!! haha...



Salam kasih.

14 comments:

anifas said...

Happy New Year, sorry terlewat sikit, ye, kenaikan pun elok sebenarnya untuk mengurangkan kadar kematian disebabkan oleh diabetes :)..

pakcik kordi said...

semua harga brg naik beb...tensen juga...

pakcik kordi said...

jgn mkn bercatu sudah..huhu...sian pakcikkordi...

patungcendana said...

aku minum kopi tanpa gula. :-)

adibah said...

anifas,
takut nanti diabetes terkawal.. tapi naik pulak darah tinggi sebab orang stress nak fikir kenaikan cost sara hidup.. sebab harga barang lain naik jugak..

adibah said...

pakcik kordi,

tensen kan pakcik? adeihhh

adibah said...

pakcik kordi,

minum tanpa gula, makan tanpa garam..

adibah said...

patungcendana,

tapi harganya tetap sama kan?

Happy new year.. :-)

edzlin007 said...

hehe betul. tak lama lagi naik la harga makanan/minuman. lagipun bila kurang gula dlm minuman, ada pula pelanggan kata kurang sedap.

hanya saya sahaja kah yang rasa coklat buatan malaysia lebih manis dari buatan luar?

adibah said...

edzlin,

rasanya nanti, harga makanan/minuman akan naik juga slowly..

owh.. memang betul..! coklat buatan malaysia lebih manis..! setuju!

adiwarnatasya said...

Jue semalam beli air soya kat cafe opis RM2...Mak aii dah naik RM0.20Biasanya RM1.80...Bila tanya naper naik;dgn slamber si penjual kata sbb harga gula naik...Skrg mana ada barang2 yg murah katanya...

"Tahun Baru...Harga Gula Baru..."
Melampau sungguh kan Kanda...:)

mamai said...

aku suka gula naik harga sebab aku tak suka manis

A.K.U.D.O said...

alasan terbaik jika kek ,biskut dan roti dlm buku resepi atau oven sbg perhiasan dapur..lalala..

adibah said...

A.K.U.D.O
kan....!! nak raya nanti baru bukak balik.. hehe