Monday, April 26, 2010

Membebel ...Pok Pek Pok Pek

Mukadimah

How do u treat people around you? Your family? Your relatives? Your friends? Your colleague? Your mates? Your love one?

I. Aku? Sedaya upaya, aku cuba untuk be nice to people around me. The problem is, aku selalu pentingkan orang lain dari diri aku sendiri. Selalu fikir tentang priority orang lain dari diri sendiri. Sebab bagi aku, kalau aku tak dapat usahakan priority orang.. aku akan rasa tak selesa. Rasa bersalah. Walaupun ada yang kata ini adalah perkara yang baik... tapi bagi aku kadang2 ini adalah suatu masalah. I can't just think of my self interest semata-mata.. Mesti sibuk nak fikir pasal orang lain.. the 'stakeholders' around me.. Duhh...!!

pic from google image

II. Aku telah diajar oleh arwah mak& ayah & cikgu cikgi aku untuk ada rasa respect sesama manusia. Rasa hormat. Walaupun orang tu lebih muda dari aku.. aku akan treat orang tu accordingly. With respect. Aku rasa semua agama suruh kita hormat sesama manusia, kan? Especially kita yang Muslim ni.. sebab, kalo orang senang dengan kita, insyaAllah.. Allah akan beri rahmat. Kan? Kalau orang benci atau tak suka.. susah jadinya, kan?

Jadi.. buat apa gaduh/benci/nyampah kan? Buat apa nak sombong2. Buat apa nak kekwat2 kan? Bagi aku, sekali kita benci orang, sepuluh kali lagi orang benci kita.. sepuluh kali kita sombong dengan orang, seratus kali lagi orang sombong dengan kita... Itu bagi aku ler.. pendapat aku.. my humble opinion.. pendapat orang lain.. aku tak tau.. Huhu.

III. Tapi.. itulah.. aku kan manusia biasa.. bukan superstar.. bukan superwoman.. bukan wonderwoman.. Kadang2 tu hati kecil ni.. mudah terasa la jugak kan.. Mulalah rasa macam marah, rasa geram, rasa sakit hati, rasa kecik hati. Bila hati dah terguris, orang mintak maaf, selalunya aku boleh maafkan.. atas alasan.. aku pun kadang2 buat salah jugak.. Tapi.. memaafkan itu mudah.. untuk lupa .. mungkin tidak..

Kenapa? Sebab bila terguris, hati tu jadi luka.. bila dah luka.. diberi ubat berbentuk kemaafan.. luka akan sembuh.. tapi.. walau cemana pun.. parut tu mesti ada kan? Contohnya parut BCG yang duk enjet masa darjah 6 kat bahu tu.. sampai sekarang boleh nampak, kan?





Uiks... panjangnya mukadimah... Eh, jap!! Aku nak cerita apa sebenarnya tadi yek???





Owh... ceritanya begini.....,


I've sent messages to two person. Lama dah. Sent one message via FB to a person and one YM message to another. The messages actually contained questions. Simple questions.. Bukan soalan exam pun... But yet.. till today, none of them respond to my messages. I waited for quiet some time... err.. almost a month i guess..


pic from google image

Well.. sekarang ni.. aku dah tak kesah dah pun.. kalo dapat respond walau dalam bentuk apa cara sekalipun dari mereka.. aku akan wat bodo jer... I hv nothing to lose.. mereka2 tu jugak yang rugi sebeanrnya... sebab.. (tettttt!!!)... ops..!! biarlah rahsia!! ihiks!! *senyum senget + gelak jahat nakal.




Salam kasih.

5 comments:

pakcik kordi said...

kenapa dia org tk reply ek?hmm...

edzlin007 said...

erm... cerita akak tu... me no comment.

tapi mukadimah tu...

saya nak ckp, minta maaf kalau ada buat salah-silap di laman blog ini :)

adibah said...

pakcik,

ntah ler pakcik.. agaknya diorang ingat saya ni makan orang kot.. hehe


edzlin,
:) takpa.. takpa... edzlin tak pernah salah apa2 pun..c uma agaknya diorang yang tak reply msg tu takut akak.. agaknya diorang ingat akak makan orang.. hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

nice n3...no comment

Anonymous said...

probably dis is wat they called karma...
you felt hurt becoz sumone ignore ur messages...well i did sent one to ur sis..was ignored too...many..many..many months some more...
urmmm how..arrr..
delete dis once u read it..don want to hurt people's feeling too...