Thursday, November 1, 2007

Terkenang Semasa Dulu



Ini adalah gambar keluarga aku yang pertama, gambar black&white lagi.. Back in the 70's berposing di kedai gambar memang popular. Kat gambar yang original masih ada nama kedai Dragon Foto. Aku tak ingat apa2 sebenarnya, sebab masa tu baru je berumur setahun lebih. Tapi, arwah mak pernah cerita, aku takut kat apek tukang tangkap gambar tu. Sebab tu muka pun macam 'cuak' je.. hehehe. Kakak aku pun muka 'cuak' jugak.. agaknya dia pun takut ngan apek tu kot...


Kalau tengok balik baju zaman 70'an ni.. sekarang ni dah in-trend semula. Kalau tengok kemeja my dad tu, zaman skrang ni dah ada balik.. Design baju my sis and I pun masih ada lagi sekarang ni.





Zaman kanak2 lah zaman yang paling best sekali. Tak perlu nak fikir tentang macam2. Yang penting, gi sekolah, tengok tv, buat kerja sekolah/belajar & main dengan member2. Zaman dulu takda computer game, takda Playstation, takda Nintendo. Kalau ada Game&Watch tu pun kira canggih dah. Petang2 selalunya tak lekat kat rumah dah.. mesti pergi main dengan kawan2. Antara permainan yang paling popular waktu dulu2 adalah polis sentri, congkak, batu seremban, galah panjang, teng-teng, lompat getah (apa nama betul eh?), main pondok2, main kawin2, main cikgu2 dan panjat pokok rambutan kat rumah nenek. Bestnya.... !!!


Time tu, ada duit 10sen pun dah boleh pegi kedai beli gula2, beli keropok. Yang paling mahal masa tu adalah cokelat Ding Dang (50sen). Aiskrim pun 10sen je.. Dulu apek aiskrim kat tepi pagar sekolah tu, kotak aiskrim dia ada tikam2. Kalau ada 'luck' boleh dapat aiskrim free satu.


Lagu yang paling popular pada masa tu adalah Kain Pelikat & Kuda Kepang. Ramai budak2 kecik yang bercita2 nak jadi Anuar&Ellina... hehehe..

6 comments:

MalimKundang said...

eeee aku pun ada gambo masak kecik2 th.. masa tak ingat umuq berapa.. my mom pangku la so kir akecik lagi la... haaa lagu Anuar Elina la mmg femes masa tuh.. my mom siap belikan lagi tape dia

Sept11 said...

malim - kann.... zaman dulu mana ada cd.. duk ulang pusing tape sideA & sideB.

Moncheh Man said...

Mcm ponah nengok...jo gambar..ni.Tapi kek mano eekk..!

Sept11 said...

monchehman - hahaha.. dah sehat ker weh? oghang tongah MC mano bulih online nengok blog weh.. hahaha.

Ad said...

eeeerrrrrr...daringnyaaaaaaaaa

Sept11 said...

Ad - zaman dolu2 berani ler...