Tuesday, December 8, 2009

Serupa Tapi Berbeza

Salam... malam tadi, aku tengok Buletin Utama TV3... sambil2 tu makan megi.. (ye.. aku malas masak/keluar makan)... dengan cara memintal2 megi dengan garfu.. seperti makan spagetti jer rupanya... Sedap.. campur bawang besar, cili api, limau kasturi dan sedikit sayur2an dan sosej. Yummy...!

Okay..back to the story...


Aku rajin tengok Buletin Utama.. tapi untuk 5 menet yang pertama jer.. Kemudian tangan ku dengan sepantas kilat menekan punat yang ada perkataan 'INFO' di remote Astro itu.. Terus tukar ke 702. Tengok Oprah Winfrey Show.. Aku suka nengok show ni.. tapi.. kadang2 aku pilih gak topik nya.. kalo menarik.. aku stay tengok sampai habis.. kalo tak.. ku tekan semula punat INFO itu... dan carik program lain di channel yang lain pula...

Oprah Show malam tadi, memang best. Memula pasal akak sorang ni.. yang jadual hariannya padat dari bangun tido sampai ke tido. Sian.. Sebab tu aku respek akak2 dan adik2 yang menjadi surirumahtangga.. dah lah tak leh nak mintak cuti ataupun MC.. keje tak henti2... I salute u ladies!! Bravo...!!

Kemudian tu pasal sorang akak ni jugak.. single mother of triplets.. cikgu sekolah.. di surprisekan oleh bestfren dia .. untuk buat makeover .. preparation untuk gi reunion kengkawan sekolah.. Owh.. pergi reunion.. u perlu prepare urself.. pergi vogue.. dan nampak presentable dan happy sokmo.. kalo tak.. ko akan menjadi bahan gosip kawan2 sekolah..! Kan? Jadi.. berlakulah saat2 kegemilangan akak ni... sebab membawa Nate Berkus sebagai partnernya untuk majlis reunion ittew....!! Owh.. bahagianyer dia.....



Episod malam tadi.. adalah macam misi Nate Berkus ni.. untuk appreciate ibu2 yang mempunyai jadual hidup yang padat... Dia bantu akak yang surirumahtangga tu.. dan juga menjadi date untuk akak yang cikgu tu.. Owh.. bahagianyer depa...

Tapi dalam tengok tadi... aku ada jugak terfikir sesuatu diluar jangkaan.. Disebabkan citer Oprah Show ni.. ada subtitle dalam Bahasa Melayu.. jadi.. secara tidak langsungnya.. aku baca gak la subtitle dia tu kan... Eh... jangan tak tau.. cikgu English aku masa Tingkatan 1 dulu.. duk galakkan kitorang belajar English melalui subtitle. Try to guess what the actor/actress will say thru the subtitle that pop-ups before the dialog... lebih kurang camtulah pesanan cikgu aku tu dulu...

Jadi.. bila baca subtitle tu.. bila subtitle tu ada perkataan "Nate".. aku tiba2 terbaca secara ejaan Melayu.. iaitu N.A = Na... T.E. = Te... Terus aku gelak sensorang... And the thing that pops up in my mind was...

"OWH.. NATE NI TAK BOLEH PEGI KELANTAN NIH.....
LAIN JADI NAMA DIA NANTI..."

U get what i mean, bebeh? Kalo tak tau.. sila tanya kengkawan yang berasal dari sana.. :-)



Salam kasih.

14 comments:

afiq said...

muahahhahahahahhaha i get it... adoi!

mamai said...

kenapa kau tak date ngan aku dan pc malam tadi

anifas said...

tau maksudnya ! ehehe

adibah said...

afiq,
gudboi!! :-)


mamai,
korang dating malam tadik?? lorr... aku tak tau pown..


anifas,
hehehehhe... :-)

edzlin007 said...

hahaha kesian nate tu

adibah said...

edzlin,
aku tak sengaja... :-)

aloy_paradoks said...

oprah tu bila nak putih...

adibah said...

aloy,
takkan putih rasanya... sebab takut nanti tak nampak gigi..

A.K.U.D.O said...

hahaha..kena tukar nama masa g kelate

Nabil Fizri said...

dok rok starang!

Cik Cookie said...

nate di kelantan adalah binatang.
nate sebagai panggilan mesra time bergurau

atau


nate disebut time nak marah

adibah said...

A.K.U.D.O
hehehe. aku pun pikir mende yang sama


nabil,
welcome dude!! selalu la jalang2 di lamang saya ning..(err... betul ke nih? hehe_


cikCookie,
owh... baru tau.. hehe

WanHidayat said...

Hahahaha.....

NATE...suatu keneksi yang abgus dengan penceritaan asas keseluruhan cerita...

Kak Dib...kak Dib..you're ROCK!!!

adibah said...

Dayat,
Hehe...tengkiu.. tengkiu..

p/s: Anakmu sangat comel...!