Tuesday, December 22, 2009

Those Were The Days



Facebook mempertemukan kami semula... ecewahhh... ayat skema giler..! Heehehe.. Kan tak pasal2 orang duk komen yang blog aku ni blog jiwang.. huhu..

Kisahnya begini..


Back in early 90s, masa tu aku kat ITM. I was one of the committee members for the Orientation Week. Dulu2 dipanggil Pembantu Minggu Silaturrahim ataupun PM. Sebelum tu dipanggil Orientation Committee (OC). Seronok duk jaga adik2 freshie ni.. yang majoritinya baru kali pertama berpisah dengan parents, hidup berdikari sendirian.

Kalau korang noticed... kalau time freshie2 dulu.. muka innocent je... muka skema.. Aku suka la duk nyakat junior2 nih... Ada yang aku suruh nyanyi. Ada yang aku suruh baca ayat2 lazim depan aku. Ada yang aku suruh amikan makanan kat DewanMakan. Seronok..! hehe.. Dan setiap junior tu perlu tulis surat komen untuk semua PM. Dapatkan tandatangan semua PM sebelum Majlis Penutupan/Declaration Nite.

Jadi.. nak dijadikan cerita.. sorang junior aku ni.. muka dia adalah comel innocent. Cakap pun tak keluar suara... suara lembut jer... Jadi makin rajin la aku & member aku ni duk nyakat dia.. hahaha.. Setiap hari memang kena panggil la dengan aku. Kadang2 aku berdiri sebelah dia.. tanya soalan macam2.. tanya style seorang senior yang poyo.. haha.. Dan yang paling aku ingat lagi, aku & member aku ni, duk suruh dia baca surat komen untuk kitorang depan2.. dan gunakan batang penyapu sebagai standing mic. Kesian dia.. merah2 muka dia baca tu sampai menggigil pegang kertas. Huhu..

Bila sampai declaration night, bila dah habis official event, kami bersalam2 la dengan freshies ni... kemudian tu.. what i remembered was.. he came to me and seat on the next chair. Kemudian dia tanya aku..

"Kakak PM ni umur berapa?"
Aku perati dia.. aku kata "20 lah.."

Then dia pandang aku

"Sebenarnya, saya 21.. saya lahir tahun awal dari awak".

Lepas tu dia senyum.. Aku yang tergamam kat situ dah merah padam muka.. Malu.. Terus aku mintak maaf sebab selama ni duk nyakat dia. hahaha.. padan muka aku..!

And paling segan lagi adalah bila rupanya2 dia ni 'mamat surau'. Kadang2 dia yang azan bila masuk waktu solat... dan paling aku ingat adalah tiap malam Jumaat, boleh dengar dia recite Yassin dari surau. Mak terpikat uolssss!!! Tapi dengan suaranya jer lah... sejuk hati mendengar.. ecewah...

Sejak dari tu.. we became good fren. Of course aku grad dulu dari dia. Terpisah la kan.. aku balik KL dan dia kat Sarawak. Dan kebetulan, bila dia grad, kami contact semula.. Dia merantau kerja kat Semenanjung ni.. dan rajin jugaklah kami jumpa. Tak lama lepas tu.. kami lost contact. Ntah kenapa ntah.. aku pun tak ingat dah cemana leh lost contact ni...


And thanks to Facebook.. dah jumpa semula...! Minggu yang lalu, berpeluang jumpa untuk makan tengahari sambil mengupdate cerita masing-masing. He's happily married with 3kids, Alhamdulillah.. dan semakin mengembang.. macam aku gak..! Hahahaha.. It's good to see your old buddies again via FB lah... terasa muda kembali.. :-)



Salam kasih.

8 comments:

mamai said...

adib kau memang skema la hahahahaha

A.K.U.D.O said...

mmg benci ngan senior2 masa tu, bukan membimbing tp tunjuk eksen.
..mmg muda selamanya bila ingat masa muda-muda

edzlin007 said...

hehee bagusnya kawan akak tu. tak rugi berkenalan dengan nya.

hmm sama je orintasi dulu dan skrg. semuanya sama. cuma saya tak rasa macam buli ke ape, maybe ikut je ckp senior kut

adibah said...

mamai,
aku skema??? wakakakakakaka


a.k.u.d.o,
ye.. senior selalunya konon2 terrer.. tapi sebenarnya sama je.. !! haha..


edzlin,
bila dah grad pun masih dapat ingat kisah masa orientasi, kan? :-)

zino said...

bagus juga dapat jumpa geng lama..

Cik Cookie said...

bukan kita always young ke/?
ngeee

adibah said...

zino,

yeap.. ingat balik kenangan zaman study dulu .. :-)

adibah said...

cikCookie,
betul! betul! betul!