Saturday, May 31, 2008

Pengorbanan

CikTipah: tp baik leww hapdet blog uols tu

CikTipah: bukan saja bersawang....dah berspider lagik

Me: hahaha

Me: sat na noks

Tu dia... bersawang sampai dah ada spiderman katanya.... Ayah admitted to HKL on the 21st May, discharged on the 23rd and then to IJN the next day. And he's still in IJN, insyaAllah lagi 2 minggu baru boleh discharge. And whenever he's in the hospital, my day starts as early as 5am and ends around 10pm. Itulah sebabnya bersawang sampai dah nak 'berspiderman' blog ni.


Masa ayah di HKL, 'jirannya' seorang lelaki muda. Awal 30-an. Aku perhatikan dia banyak termenung. Kemudian tidur. Bangun. Dan termenung lagi. Satu hari tu, mak&ayah dia datang menziarah. Mak dia menangis. Dia pun nampak sebak. Aku perati lagi. Hari esoknya, ayah cerita, jirannya tu dah berkahwin. Ada 2 orang anak kecil yang masih belum bersekolah. Apa yang menyedihkan aku, isterinya minta dilepaskan, kerana tidak sanggup hidup bersama dia yang menghidap penyakit buah pinggang. "Takpalah pakcik, biarlah dia cari orang yang boleh jaga dia dan anak-anak" katanya. Sekarang ini, anak2 nya di kampung bersama bekas isteri. Dan aku rasa mungkin dah faham, kenapa dia banyak termenung selama ini. Rindukan anak. Betul kata orang, kasih ini perlukan pengorbanan...


Termenung


Sebelum balik, ayah peluk dia. "Jaga diri baik-baik. Awak tu muda lagi".. pesan ayah. Aku doakan dia kuat untuk menghadapi hari-hari yang akan datang. InsyaAllah.



p/s: Happy belated birthday to you, MantanKekasih - 30/5. Celebrate kat mana CikTipah? Ahaks!

2 comments:

CikTipah said...

mak mek cuma masak sket2 bg jiran2 je noks sempena ayah mek kuar spital aritu. tak celebrate memana pun...

Sept_11 said...

ciktipah,

Alhamdulillah.. "sama-samalah kita jaga ayah kita" ya ciktipah..