Thursday, September 10, 2009

Pre Raya - Zaman Kanak2


Selalunya bila dah tiba ke waktu 10 hari terakhir Ramadhan.. dah teruja rasa nak raya.. Terutamanya zaman kanak2 dulu.. Bestnya.. Time tu mercun/bunga api dah banyak jual.. Mercun katak, mercun das, mercun tarik, bunga apa KingCat.. waduh.. bestnya.. Time tu lah jugak kacau mak masa tengah buat kuih.. mak2 sekarang jarang dah buat kuih.. stakat OderSaja ..


Perkara yang pastinya dah ada bila dah masuk 10 HARI TERAKHIR RAMADHAN..



Baju kurung raya.. untuk dipakai pagi raya. Yang pastinya kain cotton. Selalunya mak jahit sendiri.. jahit tangan ye kawan2... siap SEMBAT dan buat JAHIT TULANG BELUT... satu seni yang mana tidak diwarisi oleh anaknya ini... hiks!


Baju gaun.. mesti ada dalam 2 pasang camtu... beli kat Mun Loong. Korang tau ke Mun Loong nih? Dulu MunLoong ni kat JalanTAR.. depan panggung wayang Coliseum<-- betul ke aku eja nih? Skrang ni dah takda dah department store tu.. sekarang ni dah jadi KAMDAR.




Baju tidur. Ye... nak raya pun beli BAJU TIDUR baru. Kalo baju tidur selalunya beli kat GLOBE SILK STORE. Ha.. hari tu aku lalu kat Jalan TAR, GlobeSilkStore pun dah tak ada.. Tukar dengan apa ntah namanya.. aku lupa.. Pun kain cotton jugak.. Beli sepasang jer.. pakai masa MALAM PERTAMA HARI RAYA.. hahaha..

Kasut raya WAJIB ada .. masa kecik2 dulu..!! Beli kat Central Shoe Center sederet dengan A&W kat Jalan TAR. Pun dah takda jugak.. Hmm.. kenapa skrang ni suma kedai dah takda..? Sedih owhhh... Tapi zaman dulu, aku rasa budak2 kecik kasut leather biasa jer.. takda la fancy2 bergaya camtu.. Sepesen jer suma.. Takda la fancy2 tumit tinggi macam budak2 zaman sekarang..

Aku ada penyakit. Penyakitnya adalah.. kalo dah beli kasut raya.. hari2 aku akan try kasut tu.. Bukak kotak, try pakai kasut, jalan2 satu bilik excitedly.. kemudian simpan balik... Hari2 okay...! Kadang2 tu.. empat lima kali sehari duk try kasut.. ekekekekekeke.. Sangat teruja sebenarnya!! Hiks!







Lagu raya.. duh... ! Ini adalah lagu raya aku.. dari zaman kanak2 sampai la sekarang.. Dari dulu lagi.. time ni pown.. aku suda jatuh chenta sama kamu..! hehehehe...


Tapi sekarang, bila dah 10 Ramadhan terakhir pun.. aku masih belum siap apa2.. Dalam almari ada lagi baju baru.. pakai saja apa yang ada. Raya tetap raya.. tapi.. tak semeriah masa zaman kanak2 dulu.. Bukan kira 10 hari lagi nak raya.. tapi kira tinggal lagi 10 Ramadhan.. Selamat menyambut 10 Ramadhan terakhir.. semoga kita mendapat keberkatan di malam2 terakhir Ramadhan ini...InsyaAllah. Malam Lailatulqadar.. yang aku tunggu..!



Salam kasih.

20 comments:

John Iverson said...

Memang la sis... masa dulu teruja klu dapat baju raya... kalu makan tu cover2 je... masa tu comel je... tp skrng dh x mcm dulu... Selamat hari Raya sis hehe

Tijah said...

jgn lupa dulu kecik2 wajib ada tas tangan tali panjang tu..buat kolek duit raya

Lyn Yusoff said...

Kak Mimi,
agree with that.. mmg zaman kanak2 yg paling meriah...
tapi skrg ni sambut ala kadar jer..

Adiwarnatasya said...

Kanda;
Best kan berhari raya zaman kanak-kanak...
Macam2 dapat;baju raya,kasut raya..semuanya mesti baru...
Paling dinanti-nantikan duit rayalah huhuhuhuu...

Bila dah besar;
Tak fikir sangat nak baju baru,kasut baru...Hari sebelum raya pun boleh dapat...
Tapi;
Parahnyerr...Duit raya perlu diberikan ekekekkkk:)

adibah said...

John,

masa tu.. seronok.. fikir nak gi raya & duit raya je... happy sangat!! :-)

adibah said...

Tijah,

ye la kan Jah.. tapi selalu aku ngelat.. simpan dalam henbeg mak jer...

adibah said...

Lyn,

bila dah besar cam ni.. pening fikir nak bagi duit raya kat anak2 buah atau kazen2 yang kecik pulak.. hehe

adibah said...

natasya,

kalo dah besar2 ni duk testing kasut raya selalu... mmmm mesti ada sesuatu yang kurang betul tu...! ekekekeke

A.K.U.D.O said...

kita membesar di masa yg sama
n3 mu mengamit rindu zaman raya kanak2 dulu..tq

mamai said...

adib...aku pun tak siap apa-apa lagi nie baru nak cari anak-anak punya

zonaku said...

heehheheee... kenangan silamm...

meriah zaman kekecik dl kan....?

khairul onggon said...

Salam ramadhan adibah.. mena kata ktk ya.. kmk tringat2 jaman kmk masa kecik2 dolok.. bunga api kingcat mesti ada. Namun aturan hidup mmg camtuk, setiap yg kecik akn jadi dewasa dan hanya kenangan jak yg mampu kita bawak hingga ahkhir hayat.. :)

adibah said...

A.K.U.D.O,

typical scenario kan/? rindu zaman kanak2 dulu.. :-)

adibah said...

mamai,

aku suggest kau ajak mem gi shopping on weekdays.. weekend pack giler..!!

adibah said...

zonaku,

sangat meriah... happy jer..!!

adibah said...

Onggon,

mun raya di Kuching lagik best.. best gi berjarah oii.. kek nang banyak atas meja.. adeihhh!!

kenangan ya lah kelak menjadi memori indah.. untuk diceritakan pada anak2 dan cucu :-)

selamat mencari Lailatul Qadar ...!

en_me said...

yeahh.. esok september sebelas ghitewwww.. uhuhu

adibah said...

en_me,

heheheh :-)

edzlin007 said...

helloo

huhu dulu masa saya kecil every year gi kedai2 tersebut. globe silk store pun dah takde ek...

adibah said...

edzlin,

semua kedai2 tu dah takdek edzlin.. *sad

selamat bercuti balik kampung!! :-)