Sunday, September 13, 2009

Tenanglah Dirimu Di Sana


Aku baru balik dari menziarah. Seorang kawan, ex-ofismate aku, telah selesai perjuangannya, bertarung dengan penyakit colon cancer. Arwah meninggal dunia petang semalam. Mengalir airmata bila dibuka tudung putih yang melitupi seluruh wajah arwah.. nampak sangat tenang.. Aku nampak maknya duduk di sisi kepala.. membaca Yassin sambil tangannya mengelap airmata dengan bucu tudung. Sedihnya hati yang melihat..

Aku sedekahkan surah Al-fatihah & surah Yassin sementara menunggu jenazah dimandikan. Kemudian tunggu dikapankan.. Sessi paling sedih adalah apabila usai dikapankan, kaum keluarga dan sahabat mencium jenazah untuk kali terakhir.. Tiba giliran aku.. "Jangan tumpah airmata ye.." pesan seorang makcik pada aku. Aku cium pipi kiri, pipi kanan dan dahinya.. Sejuk. Wangi.

May 2008, aku tulis satu entry tentang arwah di sini.. bila mula2 diberitahu tentang penyakitnya.. dan kini dia sudah pergi.. pada usia 33 tahun. Mas..., selesai sudah perjuanganmu.. semoga tenang dirimu di sana.. ditempatkan bersama orang2 beriman yang terdahulu pergi darimu, Amin..


Al-Fatihah...





Salam kasih.

26 comments:

jasrina said...

al-fatihah..

Tijah said...

alfatihah. sebaya aku tu nok...

khairul onggon said...

Al-Fatihah utk kwn ktk.. smoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan mereka yg beramal soleh aminn..

zonaku said...

moga damai di sana... alfatihah!

mamai said...

semoga rihnya di cucuri rahmat...alfatiha buat sahabat

adibah said...

jasrina,

Al-fatihah

adibah said...

Tijah,

betul tu nok.. ajal dan maut tak kira umur kan...

adibah said...

Onggon,

mudah2an... Amin...

adibah said...

Zonaku,

Mudah2an.. insyaAlah..

adibah said...

mamai,

harapnya begitulah, insyaAllah

PuTeRi BoNgSu said...

al-fatihah...
semoga rohnya dcucuri rahmat..

adibah said...

puteri,

mudah2an..

John Iverson said...

Al-fatihah... yg pergi xkan kembali... tenang lah menghadap Allah yg Maha Esa...

citahrudin said...

best kan dia..
dapat meninggal bulan ramadhan..
pastu mak dia de lagi..mesti mak dia ampun suma salah dia n mak dia doakan syurga buat dia kan?!!

alhamdulillah

A.K.U.D.O said...

Alfatihah dan semoga damai.
n3 ini mengingatkanku pd office mate yg meninggal kerana cancer ovari.
dalam masa sebulan dr tahu ada ketumbuhan, result cancer add.stage, buat kimo sekali shj dan Allah lebih menyanggi beliau.Masih bujang tp hanya ada seorg adik shj.
Paling tak lupa kami bergurau ttg perutnya yg buncit,mcm2 petua sy bagi ...

yuyee cap limau said...

al fatihah
semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman..amin

patungcendana said...

takziah...al fatihah

selamat hari raya dibah...:-)

aloy_paradoks said...

aduh... apehal tetiba gua sedih lak ni... alfatihah..

edzlin007 said...

Al-Fatihah. semoga rohnya dicucuri rahmat

adibah said...

John,

betul John.. kita yang masih hidup ini hanya mampu berdoa dan sedekahkan al-fatihah untuk yang dah tiada..

adibah said...

citah,

betul tu citah... untung dia..

adibah said...

A.K.U.D.O

semoga mereka tenang di sana.. al-fatihah

adibah said...

yuyee cap limau,

insyaAllah.. mudah2an..

adibah said...

patungcendana,

selamat hari raya.. maaf zahir batin :-)

adibah said...

aloy,

tak salah kalau lu sedih.. lu pun manusia biasa jugak.. ada hati & perasaan, kan?

adibah said...

edzlin,

mudah2an ...