Friday, September 4, 2009

Update

Alhamdulillah.. pembedahan my sis berjalan dengan lancar. Mula masuk ke dewan bedah jam 7 pagi. I was the only person there accompanying her. Nurse yang nak bawak kakak aku gi masuk dewan tu tanya "Nak salam ke apa2 ke.. sebelum kami bawa kakak awak masuk..?". Aku cuma mampu geleng kepala sebab masa tu aku dah nanges. Thanks to the mask yang aku perlu pakai.. at least tak nampak aku tengah nangis.

Aku duduk dulu kat kerusi di luar dewan bedah. Around 8, aku turun ke tingkat 1, ke surau HUKM untuk Solat Dhuha dan Solat Hajat. Kemudian recite Yassin.

Lepas habis ngaji, aku keluar dari HUKM untuk fetch Dikna & her mum. Sampai HUKM, duduk semula di luar dewan bedah.. menunggu dengan penuh sabar dan doa dan harapan.. akhirnya at 12.15pm, she's out from the OT dan terus dibawa ke ICU. Alhamdulillah...! Alhamdulillah..! Alhamdulillah...! Tu je yang mampu aku sebut masa tu.

Lebih kurang 20 minit lepas tu, barulah aku dibenarkan masuk ke ICU ward. Aku jumpa Prof. Madya Dr. Zamrin.. katanya operation went smoothly, she was stable during the operation and everything goes well. Rupanya ada 4 block dan berjaya buat operation untuk kesemua block tu. Alhamdulillah.. Dalam pukul 4, my sis sedar.. and the 1st thing that she needs to do is untuk belajar bernafas sendiri tanpa 'breathing support machine'.

Harap2nya hari ni atau esok akan dapat keluar dari ICU dan rehat dalam wad biasa, InsyaAllah.

Untuk semua kawan2 readers, terima kasih atas segala doa dan sokongan kalian. Untuk yang call dan sms aku bertanyakan perkembangan kakak aku... terima kasih juga. untuk kalian.. Semoga kita semua dikurniakan rahmat dan keberkatan Allah, insyaAllah.

Sesungguhnya Ramadhan aku kali ini.. penuh dengan dugaanNya.. Selamat berpuasa semua..!



Salam kasih.

18 comments:

Lyn Yusoff said...

Kak Mimi,
Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar.
Hope she's getting better
u take care tau sis..

h4ni3 said...

Alhamdulillah.. semoga recoverynya pantas n dpt balik sambung puasa n raya kat rumah :)

err.. kak long ker yg operate ni kak?

1 lagi.. surgeon tu ramzin ker ramzi? tinggi2, gelap2, kurus?

mamai said...

semoga cepat sembuh dan boleh pulang kepada kakak kamu adib

citahrudin said...

alhamdulillah...

jemarisepi said...

sabar ok..
insayalllh x apa2

farayassir said...

alhamdulillah kakak kak dib selamat n semoga dia cepat sembuh... fara rindu kat kak dib, asyik tertanya2 bila nak mai ofis.. take care sis !!

Adiwarnatasya said...

Kanda;
Lega dengar kakak kanda dah sedar.Syukur Alhamdulillah:)

~H @ N i ~ said...

Alhamdulillah..
semoga ur sis kembali sihat

be strong dib
take care ur self too
salam kasih ;)

adibah said...

Lyn:
Alhamdulillah she is getting better. Thanks for ur prayers..


Hanie:
Ye..kak long yang operate. Yeap.. one of the surgeons is Prof. Ramzi.
Alhamdulillah hari ni dah pindah ward biasa.

adibah said...

mamai:
thanks for the doa..


citah:
alhamdulillah.. amin..


jemarisepi:
insyaAllah.. thanks..

adibah said...

fara,

insyaAllah next week dah keje dah.. rindu jugak dgn korang di ofis.. take care!

adibah said...

Natasya:
Alhamdulillah.. thanks ye..


Hani:
Alhamdulillah..
InsyaAllah.. i'm strong.. thanks ya..

zonaku said...

syukur... dah msk wad biasa tu, insyaallah akan makin baik la....

patungcendana said...

semoga kakak kau cepat sembuh...:-)

cookie devine said...

cepat sembuh...

adibah said...

zonaku,

Alhamdulillah.. dr kata esok dah boleh balik..

adibah said...

patung,

insyaAllah.. thanks ye..

adibah said...

cookie,

insyaAllah.. mudah2an..

thank u :)