Tuesday, August 26, 2008

Akukah Cinderella?



"You kat mana?"


"Home. Why?"

"I sangkut kat Feredal Highway, kereta meragam. I think minyak abis"

"Huh? Really? Nak I datang?"

"Yeap. Beli minyak, then boleh dinner sekali"

"Mungkin lambat sikit ya.. I ada hal sikit"

"Okay, I'll wait for u. Bateri phone dah nak out nih"


Hujan lebat sungguh petang tu. Aku duk fikir mesti temanku tengah rehat dalam kereta sambil tunggu aku sampai. Aku cuba call, tapi tak dapat. Hmm.. mesti bateri dah kong abis nih.. Sejam selepas phone call tu, barulah aku sampai ke tempat kejadian. Tengok2 takda orang. Manalah agaknya temanku pergi ya... Tak lama lepas tu.. aku nampak kelibat orang berjalan ke arah kereta aku. La... temanku tengah berjalan dalam hujan sambil menjinjing botol minyak. Senyum dari jauh. Basah kuyup dari hujung rambut sampai hujung kaki!


"I pegi cari petrol kiosk. On the way balik ke sini tadi, hujan lebat. Redah jer!!!"


Lorr... siannya. Awatla tak tunggu aku sampai, then only pergi cari petrol kiosk. Dah selesai dengan hal minyak, temanku suruh aku tinggalkan kereta kat petrol kiosk. Ajak aku pergi berbuka puasa. Masa tu, dipulangkannya payung yang diguna pakai masa nak tuang minyak ke dalam tangki tadi.


"Jom, i teman u buka puasa"

"You basah kuyup ni.. pi la balik" (bunyi macam menghalau je kan... hehe)

"Its okay.. Jom! Lepas teman u buka puasa, i balik"


Kesiannya dalam basah kuyup, kami meredah jam cari tempat/kedai nak berbuka puasa. Temanku dah mula selsema. Duk bersin berkali-kali. Suruh balik tak nak! Ish ish ish... :-) Selesai berbuka puasa, temanku hantar aku ke kereta dan kami membawa haluan masing-masing. Sampai di rumah, aku capai payung tadi, sebab perlu dikeringkan. Tiba-tiba aku ternampak sesuatu di lantai kereta.


Stokin tunggal yang tertinggal.. :-)

Lorrr... aku gelak sorang-sorang. Macamana la tertinggal sehelai stokin dalam keta aku? Hahaha. Aku rasa, agaknya temanku ter'angkut' sekali stokin ni masa pulangkan payung. Sehelai jer pulak tu.. Ekekekeke. Aku gelak lagi. Sebab teringatkan kisah dongeng Cinderella.. tertinggal sebelah kasut sebab kelam kabut nak balik sebelum midnite! Kalau tertinggal sebelah stokin ni.. dipanggil jadi apa ye? Hehehe.


Salam kasih.

5 comments:

:: NbC :: said...

hehheheeh best entry ni...
mmg buat ku tersenyum mcm lagu ni..

;-)

Sept_11 said...

Pinky beb,

I nampak je stokin tu, terus teringat Cinderella. Hahaha! I tengah tunggu putera raja mencari stokin mana yang sepadan dengan stokin tunggal dalam simpanan dia. Hahaha..

CikTipah said...

"temanmu" ittew bukan cinderella lewww uols tp sendi-sudah-lelah. yea lerr kena tunggu sejam pastu menapak ke petrol kiosk ujan2 lak tuh....

*larikkkkkkkkkk

Sept_11 said...

aiyoo ciktipah!

temanku ittew bukan kertu occay.. sendi masih occay katanya.. masih 30an lagi.. bukan seperti "temanmu" yang sudah melebihi angka 30 ittew.. ekekkeke


*lari pecut

CikTipah said...

huarghhhhhhhh

*jeritan meroyan

hamboi....tak sayang molot...