Thursday, November 19, 2009

Coba Kau Coba


Masa Ramadhan yang lepas, aku ada meluahkan tentang kesungguhan aku mencari kuih Talam Keladi Berlauk di seantero Pasar Ramadhan yang aku nampak.. Malangnya sampai sudah... nan ado uolss...!! Akhirnya dengan berbekalkan resepi yang aku letak kat entry dulu tu.. aku gagahkan diri, untuk mencoba... Bermotivasikan kata2 dari FaizalTahir.. "coba kau coba.... coba kau coba....." lalu aku pun terus mencoba..



Semuanya tangkap muat jer.. rumah aku mana ada loyang untuk kuih talam segala... jadi aku masukkan semua adunan tu dalam bekas kek mysis.. & kukus mengikut dari ajaran dari resepi dari entry hari tu.. Full of bawang goreng & cili merah potong... *meleleh air liur bila teringat kenangan terindah membuat kuih nih... aduh.. nasib baik tak preknen.. kalo tak.. sian nanti baby akak meleleh ayaqlioq sentiasa, kan? Ekekekekeke...



Beginilah jadinya bahagian yang dah dipotong dalam saiz manjer2 untuk individual portion.. dituang dengan sos cili DIY yang tak berapa nak menjadi rasa aku... kena belajar buat sos lagi nih.. Mereka2 yang makan.. kata sedap.. Alhamdulillah...

Aku menarik napas lega.. mujur takda yang kena food poisining lepas makan talam keladi berlauk tu.. Nasib baik takda yang komplen.. lagi depa rekuest buat time raya ada ler.. hehe.. Kalo ada sesiapa yang berminat nak try... boleh check kat entry yang ini ye... .Silakan... :-)

20 comments:

aloy_paradoks said...

gua ingat nak cari bini yg pandai masak la...

adibah said...

aloy,
bagus.. bagus...! yang pandai basuh baju lu taknak?

Lyn Yusoff said...

kak,
sedapnyer...yummmyyyy...
nak skit!!

A.K.U.D.O said...

kena mkn dgn sos ke? nape sy beli tiada dibekalkan sos?
tahniah kerna telah mencoba jaya.

mamai said...

oh diba aku memang tak boleh blah dengan keladi nie

takut menjangkit miang keladi nanti

Cik Cookie said...

lapar laa plak.
kena coba gini gak.

adibah said...

lyn,
dah abes... tapi boleh cuba... :-)

adibah said...

A.K.U.D.O.
makan begitu saja pun boleh jugak.. tapi kalo makan dengan sos lagi best.. :-)

kalau homemade selalunya ada sos.

adibah said...

mamai,
takpa.. lepas makan boleh menggaru.. haha

adibah said...

CikCookie,
sila..sila... ! selamat mencuba..:-)

h4ni3 said...

bila nak masakkan utk kitorg anak beranak?

adibah said...

hanie,
nanti yek.. insyaAllah.. *tak takut food poisoning ke.. hehe

afiq said...

wuwuwuwuwuw wajinnyer!!!! jom piknik kat pelite...mkiahahahah

ciktipah said...

nak talam berlauk! nak talam berlauk! nak talam berlauk!!!!!

adibah said...

afiq,
jom!! *bungkus tikar hehehe

adibah said...

ciktipah,
mai sini meh.. bila ko nak gi KL neh?

Ana Ali said...

sayabas dib berjaya memmeriahkan kembali dapur mu itu..bila leh aku rasa..maner mee goreng basah aku nih........... uwaa dah lama tunggu kalau pregnen gak meleleh air liur anak aku...kalau ler haha

adibah said...

Ana,
ye lah kan.. aku pun dah lupa dah pasal mee goreng basah tu.. hahahaha.. nanti la yek.. aku masak lain pulak :-)

edzlin007 said...

aduhaiii....teliur tgk pics ni. nasib baik bukan bulan puasa. hehe

adibah said...

edzlin,
hehehe.. try ler masak.. senang je... :-)