Monday, November 9, 2009

DIkNa & Fesbuk


Jumaat lepas, seperti biasa.. aku amik Dikna, overnite kat rumah aku tiap hujung minggu untuk tuisyen dengan mySis. Biasanya weekend adalah masa untuk aku mempertimbangkan segala permintaan/request dari Dikna.. kalo approve.. dapat ler dia.. kalo idak.. senyap je lah dia..

Minggu ni request dia berbeza dari minggu2 yang lain.. nor shopping neither tengok wayang watsoeva.. Minggu ini.. request agak berbentuk keremajaan iaitu..

"tolong..buatkan FESBUK untuk Dikna.."


Alahai.. budak kecik ni nak fesbuk pulak.. Email account pun takdek lagi.. Sebagai seorang kakak yang memahami kehendak anak2 yang meningkat remaja ini... **blur semenet** aku pun setuju. With one condition.. segala email dan fesbuk ID adalah dalam perhatian aku. Aku create email ID dia.. create FB ID dia segalanya aku buat..

Mana ler tau kan.. ada pulak AvangBlack ke.. AvangYaAliBaba ke.. yang try nak ngorat dia kang.. ajak gi oversea ke.. suh bawak beg Barbie yang memusykilkan ker... aku gak yang menagih tak berayaq mata nanti kan...!!! Tak pasal2 jer kan.. Cuba tengok kat Buletin Utama Jumaat lepas... orang2 dah besar panjang pun bleh kena .. inikan pulak budak kecik cam dia nih...

Jadi, aku akan bertindak menjadi biro penapisan fesbuk dan email DikNa.. Bila selesai aku create ID Fesbuk tu.. dia pun pilih gambar mana nak letak.. type ler apa2 jer info yang dia nak letak.. dan segalanya... Bila dah selesai.. aku pastikan informasi yang mendapat izin penapisan fesbuk dia jer yang terkeluar kat fb.. which at the moment aku masih belum gunakan kuasa penapisan at the moment.. phewww.. nasib baik...

Walau bagaimanapun.. yang akak tak bleh tahan tu.. bila dia letak nota "Diri Ku" kat fesbuk dia . Kat FB aku pun takda nota.. Notanya berbunyik..

saya seorang yag ceria . sya mempuyai kawan baik. namanya iyalah wxxie,faxxh,nxxin,naxxxya,dan axxa. saya seorang yang pandai bergaya. saya suka mata pelajaran bm,bi, dan psv.hobi saya berenang , menonton tv dan melayari intenet.saya suka warna pink sya suka al.

Pengakuan jujur dari seorang kanak2 berusia 9tahun.. typo itu adalah perkara biasa.. tapi salah ejaan tu.. aku sedikit nak silambam jer dia...!! Dush! Yang tak bleh tahan tu.. "saya seorang yang pandai bergaya" katanya... hahahaha.... akak gelak giler okay..!! Kemudian 3 perkataan yang terakhir itu... "sya suka al". Aku ingatkan typo dari seorang kanak2 umoq 9 tahun.. ataupun al tu adalah watak katun kat Disney Channel ke.. Astro Ceria ke.. tak pun katun alihbahasa TV9... Aku pun tanya dia.. al tu apa? Jawabnya.. "al tu adalah Al-Ghazali anak AhmadDhani tu.. yang nyanyi aku bukanlah supermen tu..".

CikTipah.. bolehlah korang join.. gi konsert sama2.. sorang minat anak.. sorang minat bapak.. ekekek.. Cemana pun... aku telah terdiam beberapa saat..! Terkenang zaman dulu.. dalam umoq2 dia jugak lah.. aku suker kat Shahrul Anuar Zain lagu Kuda Kepang tu...! Kemana tumpahnya gravy kalau tak ke mashed potato ye dak? hiks!


gambar dari google image

Inilah AlGhazaliAhmadDhani yang menjadi pojaan hatinyerr.. bukak youtube video clip diorang.. tersengeh2 jer minah tu .. bukak youtube lagu Munajat Cinta Dewa19 pun.. sengeh2 jugak.. bahaya nih.. Gi besday party anak kawan aku.. main musical chair berbackgroundkan lagu Supermen tu pun.. dia sengeh2 sambil keliling kerusi tu... wahhhhh!!! Angau sudah... Tapi dalam hatiku berkata... bleh tahan jugak taste mu ini Dik... hehehehehe...



Gambar dalam fesbuk dia.. nampak eksklusif ala2 gaya ekuestrian yang tak sempat nak tukar seluar tido terus naik kuda , kan? Macam ala2 anak hartawan jer ko dik kan....?? Padahal kalo lah orang tau yang sesungguhnya dirimu itu sebenarnya menunggang kuda-Taman-Tasik -Titiwangsa-yang-sekali-pusing-bayar-RM1 ... mesti depa gelak kan??? Hiks!

Dikna cuba meng'add' Al-Ghazali ini untuk menjadi kawannya di fesbuk... yang sekarang ini masih berstatus "awaiting for approval"... berjaya atau tidak? Aku pun sedang nebes menunggu.. hehe..




Salam kasih.

16 comments:

h4ni3 said...

kekekeke... comel jer dikna
ala, cam kita dolu2 la kak.. kecik2 lagi dah ada pojaan hati. layannnn... :D

mamai said...

dikna add uncle nie mesti happy unclekan raja cinta tak caya tanya kak long

Lyn Yusoff said...

makin advance bdk2 zaman skrg..
umur 9 thn pun dah ada FB..
kita dulu ape ade...
internet pun taraaaakkk hehehe

safina said...

hehehe..budak zaman skrg kan ? kita dulu umur camni masih main masak2 lagi ha, mana tau internet segala nih..setuju part kena tau id + pword tuh..langkah memantau ehehe...

A.K.U.D.O said...

layan...
ok lah tu minta tlg sbb baru 9 yr,
nih dan tua pun msh tak tau create fb sendiri.
dib, anak 2 ku pun ada nama al...

adiwarnatasya said...

Amboiii...
Kemain lagi Dik Na yer kanda...
Tulah budak2 sekarang:)
*Dik Na leh laa cari ramai pakwe kat FB nnt yer...Oppsss...:)*

Kanda sihat ker?
Lama tak dengar berita...:)

Tijah said...

hahahaha.

klakar la adik ko...

best wooo nek kuda padi tu. tapi duluuuuu arr...skrg kalu aku naik jugak konfem slipped disc kuda tu nanti

edzlin007 said...

hahaha kelakar la saya baca.

mmg ada taste dikna ni. al mmg hensem
hehe pandai pilih gambar.

cousin saya yg berumur 9thn pun ada fb, tp dia ada sbb main games dlm tu.huhu

adibah said...

hanie,
betul la yang kan... kita kekecik dulu pown ada gak pojaan hati.. :-)
The easiest way for Dikna to recall u is "kakak yang kawin naik ataih 4wD tu".. hehehe


mamai,
halo..halo...!! I bukan kaklong yer... :P

adibah said...

Lynn,
betul kata lyn tu.. kita masa kekecik dulu.. dapat main game&watch pun dah kira canggih dah kan? :-)


safina,
betul.. dalam sporting2 aku neh.. aku masih jadi pemantau jugak :-)

adibah said...

a.k.u.d.o
nama anak2 kau pun al? boleh lah jadik adik ipar aku nanti.. hahahaha


natasya,
Dikna boleh carik pakwe.. tapi untuk akak dia ni laa... hahahaha
Kanda sihat... harap2 dinda yang sedang gigih bermasak-masakan sihat juga.. :-)

adibah said...

Tijah,
kalo kita naik Jah.. kompom kuda tu jadi KudaKurangUpaya nok...! hahahaha...


edzlin,
tu lah.. sekarang posing ala2 model occay..!! hahaha.. Aku tak ajar dia main game facebook ni... takot nanti tergugat sessi facebookku!!! hiks!

A.K.U.D.O said...

RE: boleh..:)

PUTUBAMBU said...

hahaha..!

kelakar betul entry ni.. especially part -> Padahal kalo lah orang tau yang sesungguhnya dirimu itu sebenarnya menunggang kuda-Taman-Tasik -Titiwangsa-yang-sekali-pusing-bayar-RM1 ... mesti depa gelak kan??? Hiks!

anyway, budak2 skrg makin advance lah... kalah time kita dulu2..

h4ni3 said...

hahahhaa.. tell dikna that 'kakak yg kawin naik atas 4wD' tu teringin sangat nak jumpa dia :D

adibah said...

hanie,

heheheheh.. :-)