Thursday, November 5, 2009

Istikharah & Aku


Solat Istikharah, basically adalah solat yang dikerjakan untuk mendapat petunjuk bagi mencari pilihan yang terbaik. Misalnya nak pilih sama ada nak pindah rumah atau tidak, pilih nak beli kereta Honda City ataupun Vios (ada kawan aku pernah cerita tentang hal ini), tentang jodoh.. nak pilih encik A atau B, nak pilih kursus apa di universiti dan sebagainya.

Untuk dapat info lebih lanjut tentang Solat Istikharah ni.. sila google ye.. ataupun rujuk pada buku2 yang ada di pasaran.. akak tak arif sangat.. takut nanti ada yang tersilap atau tersasul..

Cuma yang boleh aku kongsikan adalah tentang pengalaman aku. Cerita kisah aku dan Istikharah. Ceritanya begini..

Perhubungan kami makin rapat. Aku rasa tambah sayang kat dia. Hati dia.. hanya Tuhan yang tahu.. tapi aku dapat rasa yang dia sayang kat aku jugak. Sebab bak kata entry hari tu... yang aku tangkap imej dari Mimpi Berat hari tu.. 'Cinta itu kita tak cakap, tapi kita buat'. Dan aku nampak banyak yang telah dia buat... yang kami buat untuk menunjukkan cinta. Bak kata lagu Nurul&Ajai... begitu sherashi bershama.. Hiks!


Jadi satu malam, usai solat Maghrib, aku teringin sangat nak buat solat Istikharah. Aku nak kepastian, sama ada betul kami ni berjodoh. Jadi dipendekkan cerita.. sebelum tidur, aku solat Istikharah dan basically berdoa untuk mendapat petunjuk dari Allah tentang hubungan aku & dia.

Pada malam tu.. aku bermimpi. Dalam mimpi tu, aku berjalan2 dengan dia.. dan sampai satu tempat, kami berhenti. Aku berdiri sebelah dia dalam mimpi tu. Tiba2 arwah mak pegang kedua2 lengan aku.. kemudian ajak aku berjalan pergi dari dia. Dalam hati aku kata.. "eh.. tidak.. itu dia.. itu dia..". Kemudian, mak bawak aku jalan, sambil tangannya masih memegang lengan aku, seperti diseret aku.. dipaksa berjalan meninggalkan dia.. Mak letak aku disebelah seorang lagi lelaki.. which i dunno who.. tak nampak muka. Lepas letak aku berdiri di sebelah lelaki tu, mak berlalu pergi. Dan kemudian aku terjaga..

Mulanya aku bersifat denial.. macam tak percaya dengan mimpi tu. Bagi alasan pada diri sendiri. Tapi, sebenarnya.. selepas tu.. hubungan aku & dia semakin jauh.. makin 'panas'.. hingga akhirnya aku & dia break off. Betullah... dah diberi petunjuk yang dia bukan untuk aku dan aku ini bukan milik dia..

Sampai sekarang, aku masih ingat mimpi ini... dan sampai sekarang.. lelaki itu masih lagi misteri..

Entry ini adalah pandangan peribadi dan pengalaman aku... Selamat Menyambut Malam Jumaat dan Hari Jumaat yang mulia ini ye... Wallahualam.



Salam kasih.

16 comments:

mamai said...

andai kamu kurang yakin maka buat sampai tiga kali

aloy_paradoks said...

terima kasih kerana berkongsi pengalaman yang berguna..

sitekateki | dD said...

akak lama menyepi...

Lyn Yusoff said...

semoga akak dipertemukan jodoh ngn lelaki misteri itu..
jgn lupa jemput lyn tau..:P

Tijah said...

haaa. misteri nih. mari kita wait n see...

Ad said...

sangat2 suka entry ni..

terima kasih sudi share..



xpe kanda..moga2 "sherasi bershamma" kanda tu akan mucul x lama lagik..aminnnnnnnnnnnnnnn

A.K.U.D.O said...

Pengalaman yg sgt berharga.Insyaallah akan ditemukan jodoh yg lebih baik lagi.
(hehe..baru ku paham cinta tak cakap tapi yg kita buat)

:: NbC :: said...

Dibah,
thanks for sharing.
To be frank, i never did it - not even once. May be it's time for try it eh.

h4ni3 said...

alamakkk.. x nmpk la pulak muka sang pria misteri itu ek.. isk isk.. kalau ada hints sket kan best.. hehehe

insyaAllah.. tak lama lagi sang pria misteri akan menampakkan wajahnya :)

safina said...

cuba buat berkali2..InsyaAllah..

adibah said...

mamai,
bukannya tak yakin.. tapi bersikap 'denial'..

aloy,
selamat mencuba!! :-)

dD,
bizi dik... ada personal matter ... dD take care ye..

adibah said...

lyn,
insyaAllah lyn.. mudah2an...


tijah,
ye Jah.. tetapi bukan mistewiii lateefaa ittew!!! ekekkee

adibah said...

Ad,
insyaAllah..

A.K.U.D.O
InsyaAllah... :-)

adibah said...

Pinky,
It's time for u to try.. ramai sangat calon u tu.. :-)

hanie,
insyaAllah.. mudah2an.. :-)

safina,
betul tu.. insyaAllah.. :-)

edzlin007 said...

salam. maknanya akak mmg ada jodoh tu...cuma masanya belum tiba lagi.

adibah said...

edzlin,

insyaAllah.. mudah2an.. amin... :-)