Wednesday, February 11, 2009

Teringat Terkenang


Satu hari masa on the way nak balik ke rumah. Hujan agak lebat. Dari cermin pandang belakang, aku nampak satu teksi. Ada seorang penumpang perempuan duduk kat sebelah. (CikTipah, ini bukan cerita hantu ya... takyah takut untuk sambung baca okay...! Hiks!)



Aku perhatikan dari tadi, perempuan yang duk kat tempat passenger tu duk mengelap cermin kereta dari dalam. Hmm.. mesti aircond teksi ni rosak rasanya... dan terus aku terkenang pulak zaman kecik2 dulu.

Aku masih ingat zaman dulu2 awal 80an, bukan semua keta ada aircond kan.... Cuma kereta2 mewah je yang ada. Masa tu arwah ayah pakai keta Datsun 120Y... rupanya lebih kurang macam gambar kat bawah nih.. tapi kalernya ijau pucuk pisang. Takda aircond taw...!





Yang ada cuma kipas kecik, lebih kurang macam ni rupanya diletak kat tengah2 dashboard tu. Kalo ada kipas ni kira glamer jugak dah keta tu kan.. Bila naik keta, semua akan bukak tingkap luas2 kasi angin masuk.. cuma arwah mak je tak pernah bukak tingkap.. takut rambut kusut..bila dah bertudung, takut tudung tak betul 'awning'nya..

Jadi bila hujan renyai2.. tutup tingkap tu ala2 3/4 je.. sebab panas.. tapi kalo dah hujan lebat, kena tutup lebih sikit.. masa tu.. panas nya bukan main.. macam duk dalam sauna room! Lepas tu siapa duk depan kena la eksesais tangan.. lap cermin depan yang berkuap tu.. ... selang seminit kena lap.. penat wooo..


Tapi tu dulu.. semuanya tinggal kenangan dah. Aku rasa nak pasang aircond kat living hall umah ni ha.. panas..!!! Duh...


Salam kasih.


6 comments:

Ad said...

samalah kita kak dib,

dulu kereta ayah ad gear kat steering, kerusi depan mcm kerusi belakag, bersambung, so, ber3 depoan ber3 juak belakang dgn selesanya...

adibah said...

Ad,

Macam Mercedes dulu2 je tu, Ad?.. hehe.. kerusi panjang tu, kalo budak2 kecik, sampai 3-4 orang leh duduk kan? :-)

ciktipah said...

panas? ko bio betul. sekarang musim sejuk kan dah beberapa hari. aku nye sakit lama siap dah menjenguk lg aritu ok.

kajangmali said...

mana ada jual kipas tu, nak pasang lah kat mercedes merah nih..

adibah said...

CikTipah,

Panasnya kalo terpengap dalam keta, masa ujan lebat..tak gittew?

Sakit lama? Hmm tu lah.. batuk aku sudah kembali bersiaran nih..

adibah said...

Kajangmali,

Keta spot merah kan dah ada aircond.. tak perlu kipas dah kan?