Thursday, February 26, 2009

Tolak Kereta

Kadang2 pepagi sebelum subuh aku dah mula eksesais. Eksesais tolak kereta. Kadang2 satu keta, kenkadang 2, 3 kereta. Ikut keadaan. Semuanya sebab kat apartment tempat aku tinggal ni, parking sangat terhad. Jadi, ada la kereta2 yang double park.

Macam biasa keluar dari lift, aku pegi kat kereta, tekan alaram, start enjin. Dan tengok berapa keta yang aku kena tolak untuk aku keluar. Tengok2 ada 2 keta yang aku kena tolak. Satu Wira dan satu lagi Saga. Aku tolak wira dulu.. sebab nak bagi space untuk saga itam ni. Bila dah siap tolak wira.. aku tolak saga pulak. Tapi.......


TAK NAK BERGERAK UOLSSS!!!!!


Apa kes???

Ah.. sudah!!! Bila aku intai kat dalam kereta, elok je cantik handbrake tu pose2 naik mencanak!! Driver ni tak turunkan handbrake! Cemana lah keta tu nak gerak kan??? Nak panggil Superman tolak, pun belum tentu bergerak keta ni. Ya ampun!!!!!!!! Sakitnya hati aku...! Aku cari kalau2 dia ada letak phone number kat dashboard ke.. kat mana2 ke.. untuk aku contact driver ni suruh alih kereta. Satu benda pun tarak! Mim nga kap wau kap betul!!!


Ikutkan nafsu amarah, hati dan perasaan, mau je aku calar2kan keta dia. Aku nak engrave perkataan "BODOHNYER" kat body keta dia, macam engrave nama Temanku yang ada kat belakang jam baru dia. Nak bakar keta tu lah.... wahh.. bakar tu.. hiks.. ! Kensel.. kensel... sebab nanti keta aku pun terbakar sama. Rugi wooo....!!! Sabar.. sabar.. ! Aku pun off engine, kunci balik keta & naik atas. Aku call cikMatKhair.. bagi laporan dari tempat kejadian.. "tak leh gi ofis.. bla bla.. bla.. itu ..ini.." Tukar pakai baju rumah & sambung tido!


Apa-apa pun.. kalo korang double park, jangan lupa turun handbrake & gear tu bagi "free gear". Kalo keta auto, handbrake kasi turun, gear kasi taruk kat "N". Barulah boleh tolak..



Salam kasih.


Nasi tambah:

i)Area umah aku, jauh dari jalan besar. Mana nak ada cab pepagi buta kul 5.2oam.. Nak mintak Temanku hantar, dia pun tak bangun tido lagi time tu. Hmmm.. nak kena belajar bawak moto nih...
ii) Aduh.. rugi cuti.. rugi inconvenience allowance.. (RMXX@sehari) aduhhh!! Rugi.. rugi.. rugi...!
iii) Aku pernah tolak 4WD , rasa nak tercabut urat kentut!! Terus keluar muscle lengan beb!! Haha

16 comments:

KM:-) said...

kejam tul kete tu kan , awal2 pagi lagi dah mencanak cantik handbrake dia, kan dah nyusahkan orang kan hehe, ishh ishh..kalau iye pun nak mencanak, tunggu laa malam kan kan....
suh tuan kete bayar inconvenience allowance

suezensuzanna said...

nasib badan..huhu....mmg kengkadang org yang dabel parking nih x phm undang2.dh lah block kete...bleh siap tarik handbrake plak tuh...huhu....

zino said...

teringat kisah minggu lepas...masa nak anta hazwan kat rumah mama, ada sorang cik adik manis sedang menolak kereta.. zino tengok tiga kereta termasuk satu van sekolah.. tapi nampak macam tak bergerak pun kereta yg di tolaknya.. hehe

terpaksa lah jadi hero menyelamatkan keadaan zino bantu dengan hazwan hehe.. hazwan pun boleh tolak van sekolah tu hehe kuat nya anak abah.. nak tunjuk depan awek la tu hehe..

berpeluh juga tolak kereta ni ..

ciktipah said...

lenkali bg je calar sarjen mcm yg mek dpt tu nok. bg puas ati sket hikhik.

* me loike laa tenggek kt blog uols arini hikhik. kangen banget!!!

cokolat said...

harus skrg ko ada muscle macam malek noor kan???
hazab ok kalo kena parking dabel niiii!

Ad said...

buat la surat cinta len kali kat keter tu...

bagi se das dua

:: NbC :: said...

errrr sambung tido pon x leh lena mcm ni..

susah gak eh mcm ni.. x de solution ke..?

adibah said...

KM,

Malam ini malam keliwon. Malam keliwon = malam jemahat. Malam jemahat = malam ngaji.

Sekian. Terima kasih. Hiks!

adibah said...

suezen,

memang tensen suzen.. rasa cam nak calar2 je keta tu..!

singgah lagi ye suezen.. :-)

adibah said...

Zino,

CEwahh..!!! Terrer hazwan anak abah. Kesian kan? Saya keluar waktu dinihari, takda sapa kat keliling yang boleh mintak tolong.

Tu lah zino.. berpeluh ketiak. Sebab tu tunggu sampai office baru spray parfum.

adibah said...

CikTipah,

Tadi tu adalah last warning yang terakhir. sekali lagi.. awas!!!!

Nok, sib baik CheAben mu tolong nyanyi kat blog mek ni.. sejuk sikit ati..

adibah said...

Cok,

Betul cok!!!! Bayangkan tolak keta guna tenaga depan belakang.. Depan belakang mantop!!!!! Ekekekeke

adibah said...

Ad,

Malas nak naik atas amik kertas dan pen... Takpa Ad, tadi tu last warning yang terakhir. Kalo jadi lagi.. Awas!!

adibah said...

Pinky,

Solutionnya hanya satu..

"Pindah duk umah terrace,takyah rebut2 parking, double park pun takda"

budleee said...

bagi surat "cinta" terbaik kepada tuan punye kereta..

*rumah teres pun kadang2 kena block gak jalan.. dah satu rumah 3-4 kereta, 2 letak kat luar... yg tak reti parking tu, mula bagi jln yg besar2 tu jadi kecil.. kena la jadi mcm rumah mak saya.. 5 biji leh susun cantek2 kat dlm :p

adibah said...

Budleee,

Kat mana2 pun ada problem parking kan.. rumah mak budleee kat mana? Pinjam parking lot boleh? Hehe..