Friday, August 21, 2009

Jumaaat Pre-Ramadhan yang Mengejutkan


Rasanya pernah aku tulis tentang bagaimana aku suka hari Jumaat sebab aku selalunya mendapat 'jawapan' kepada semua persoaalan aku di hari ini. Alhamdulillah... Bermula dengan satu text yang aku hantar seawal jam 8++ pagi rasanya.. dengan satu soalan..


"U kat mana ni..."


Lama tak berjawab.. akhirnya sms signal berbunyi.. aku baca..


"Kat kg.. I dah kahwin"


Aku jadi blur.. sangat blur.. kawan2 duk tanya kenapa muka aku macam terkejut.. It's a shocking news anyway.. Kami berbalas sms. Aku call dia. Tak berjawab. Kemudian dia call aku.


"I mintak maaf" katanya..


Kemudian kami berbalas sms lagi.. lama juga..


Finally, aku terima sms..


"Lupakan suami i"



Aku jawab:



Dan dia jawab "TQVM".


Enough...! Aku delete semua nombor dia. Semua dah jadi history.


Tapi.. pukul 1.40 petang tadi.. aku nampak ada missed call. Dari nombor yang sama. I wonder.... call aku lagi buat apa?

Anyway... Selamat Pengantin Baru. Aku maafkan dia.. dan semoga Allah maafkan dia juga.. Aku doakan kebahagian untuk mereka.. semoga dimurahkan rezeki.. Dan biarlah segalanya tinggal memori. Because I need to move on.

Aku suka hari Jumaat.. penghulu segala hari dan hari aku banyak mendapat jawapan kepada persoalan aku... Syukur, Alhamdulillah.. Aku menangis? Aku rasa cuma less than a minute.. sekadar 'melayan' sebak. Macam tak percaya!

Dan macam tak percaya.. cabaran Ramadhan aku.. bermula seawal ini... Raya nanti boleh cari calon baru! hahaha aku sedang cuba gembirakan hati




Salam kasih.


30 comments:

ciktipah said...

boleh camtu? ingat memain je isk iskkk.

kak wos said...

wups!
betol ker nih?
cam tak caya??

aper2 pon..
selamat menyambot ramadhan..
jgn sedey2 :)

jemarisepi said...

DEAR...
JEMARI X NAK BEBEL APA2..CUKUP LAH JEMARI KATAKAN DIA LELAKI PENGECUT YG BODOH....
OPSSSS...MAAFKAN JEMARI....

akak_bieza said...

Salam Dibah,

Selamat Menyambut Ramadhan dan Selamat Berpuasa.

Tabahkan hati mu dik..insyaallah ada insan lain yg lebih baik menantimu di luar.

Sesuatu yg tak baik itu tak semestinya tak baik untuk kita.

Take care =)

aloy_paradoks said...

yes... itulah yg terbaik utk semua..akhirnya.

aloy_paradoks said...

cari calon? saye! saye!

mamai said...

caya la adib kau memang terror dan kuat...next time upah PSI..bila ada yg berkenan ahaks

Zaidon said...

Salam.. takpa, mudah mudahan bertemu jodohnya nanti. Salam Ramadhan .. :)

ZULKIFLI MOHAMED said...

Salam Adibah,

"antara catatan kamu yang 'agak terkesan' untuk dikongsikan bersama",

"menyintai tidak semestinya memiliki";

"selamat menyambut Ramadhan, dan temui sesuatu yang 'lebih berharga'- dengan izinNYA jua".

zonaku said...

maaf. tapi aku sangat emo bc entri ini... sialan!

khairul onggon said...

Salam ramadhan utk ktk.. Awal2 agik dah di uji.. Ya tanda nya Allah masih sygkan ktk... Sabarlah.. :)

Lyn Yusoff said...

kak mimi,
sabar erhh..
tu sume dugaan. harap kak mimi byk2 bersabar..
happy always k..
sayang akak... muuaaahhh
take care :)

adibah said...

ciktipah:
kan? macam tak caya kan?

kakwos:
saya lagi la tak caya.. selamat berpuasa kakwos


jemari:
saya rasa dia ada reason dia yang tersendiri utk buat macam tu.. saya redha dengan takdir Allah.

adibah said...

akakbieza:
mudah2an kak.. insyaAllah.. Selamat berpuasa kak! terima kasih.. :-)


aloy,
semua yang Allah izinkan itu adalah yang terbaik untuk umatNya..
nanti gf2 kau marah aku! haha


mamai,
kau pandai jadi PSI?

adibah said...

zaidon,
insyaAllah... mudah2an.. Selamat berpuasa :-)


zul,
terima kasih. sekadar catatan 'diari' supaya aku boleh ingat tarikhnya.. Selamat berpuasa :-)


zonaku,
berat mata memandang... *sigh

adibah said...

Onggon,
Ya lah yang kamek tanam lam ati tok..Tuhan masih sayangkan kamek.. mun sik kuat.. mauk kmk tok dah terjun jematan koh.. kompem masok Metro.. haha. Selamat berposa dan bersungkei! :-)


lyn,
thank you sis.. love u too! selamat berpuasa..

jasrina rahim said...

salam..

mungkin sy perlu khatamkan beberapa entry lain utk faham entry ini. ataupun mungkin sy sebenarnya dh faham..

apapun, jgn sedey2. mari mencari bf baru di pagi raya!!

adibah said...

jasrina,

salam.. selamat berpuasa..!

jom! cari yang baru.. hehe

singgah lagi nanti ye..

Paradoks said...

Gua mewakili seluruh ahli PARADOKS mengucapkan selamat ber Ramadhan kepada kalian dan moga Ramadahan kali ini menjanjikan seribu kerahmatan buat kita semua. amin.
-Aloy Paradoks

adibah said...

Paradoks,

Selamat berpuasa! thank you.. :-)

patungcendana said...

erk....ok...

selamat berpuasa dibah...:-)

adibah said...

patung,

thank you.. selamat berpuasa to u too... :-)

addyaholix said...

kakdib,
yang itu mungkin ujian dari tuhan untuk kakdib. anggap itu yang perlu kakdib tempuh untuk lebih faham tentang hidup. kita tak mampu telah hati manusia kakdib, yang kita mampu cumalah menggembirakan hati manusia yang mampu buat kita bahagia walaupun kadang bahagia yang kita anggap untuk kita sebenarnya bukan sepatutnya kita miliki. akak faham maksud saya kan? dan saya tahu akak kuat untuk melawan dunia sekalipon.

adibah said...

addy,

yea.. kakdib faham & kakdib anggap ia sebagai kenangan dan pengalaman hidup.

A.K.U.D.O said...

yes... dibah, cari yg lain sbgai pengganti.

adibah said...

A.K.U.D.O

sure..! aku percaya pada qada & qadar Allah.

~H @ N i ~ said...

peristiwa ini seakan serupa dengan pengalan yg pernah ku alami suatu ketika dulu..pedih& pahit untuk ditelah.. tapi apa2 pon kite kena redha dengan ketentuan yg DIA berikn..

insyallah kite akan dapat yg lebih baik dari itu..

sinar kebahgiaan pasti akan ada untuk kita.. insyaallah.. amin..

;)

adibah said...

hani,

sorry to hear that..
tahniah sebab berjaya hadapi dengan tenang.

insyaAllah.. aku doakan yang terbaik.. amin..

Anonymous said...

kalah skrip mira yang diarah oleh khabir batia..

terer laki itteww..

apapun, elok terjawab soalan dr terus berteka teki..

tp akak dib jgn gusar dan gundah gelana..Allah merancang sesuatu yg lebih baik untuk akak ..

mr.mussel

adibah said...

mr. mussel,

terrer kan? tapi bila fikir balik.. giler lawak antarabangsa sebenarnya.. haha..

insyaAllah, mr. mussel.. pastinya Allah tu Maha Mengetahui

selamat berpuasa! :-)