Thursday, August 20, 2009

Pakai Dulu Topengmu

Info dari website rasmi H1N1

Kes Kematian : Tiada
Jumlah Kematian : 67

Dimaklumkan sehingga 19 Ogos 2009 jam 9.00 pagi sejumlah 1468 pesakit influenza like illness (ILI) sedang dirawat di 86 buah hospital termasuk 6 hospital swasta di seluruh negara. Dari jumlah tersebut, 257 telah disahkan positif H1N1. Pada masa yang sama seramai 134 kes telah di discaj.


Scary? Hmm.. that's the fact. Setiap hari average dalam 5 kes kematian baru melibatkan H1N1. Harap2 kita semua terlindung dari penyakit ini, insyaAllah.. Amin..



Semua staffs department aku dibekalkan dengan topeng. Time ni aku sedang tidak sihat.. sebab tu kena pakai topeng muka dan sweater pinjam. Sweater aku tinggal kat rumah.. sebab the day before tu, aku balik with my sweater on.

Balik kerja, aku singgah ke Tesco. Ramai jugak orang yang gi shopping groceries time tengahari weekdays ni.. Aku tengok, tak ramai pun yang pakai topeng macam aku.. Ramai jugak yang pandang2 jeling2 aku.. but who cares.. as long as aku rasa selamat.. ! Ada jugak aku perhati patrons yang duk batuk2.. tapi tak cover mulut pun.. Virus!!

Bila pakai topeng ni.. teringat pulak lagu Peterpan.. Topeng... best! Teringat masa 1st showcase di Planet Hollywood back in 2005 (Planet Hollywood pun dah takdak kat sana..) kan CikTipah, kan? Imejin... small area.. orang ramai.. life music! Waduh!! Karen banget!! Jump! Jump! Jump! Ingat nak buat headbanging.. tapi takut pening lak nanti...!! Hehehe..






Take care everyone.. Kalau ada simptom2 Infuenza A.. PAKAI DULU TOPENGMU sebelum ke mana-mana.


Salam kasih.

20 comments:

Monkey D Luffy said...

hepi NINJA sebab ramai pengikut sekarang ni

Lyn Yusoff said...

Kak Mimi,
tak sihat ke??
makan ubat n get well soon k..
:)

cokolat said...

nok.. akupon mak abah aku dah suruh pakai sbb aku naik bas kan..

adibah said...

Kapten,

Takut nanti Ninja confuse.. mana tu geng.. mana satu enemy! :-)

adibah said...

Lynn,

InsyaAllah.. thanks! :-)

adibah said...

Cok,

Betul tu nok.. ko lagi bahaya.. duk naik public transport.. sila pakai topeng occay!

John Iverson said...

Xde duit nk beli topeng la sis

adibah said...

John,

cover pakai 'key' pun boleh..! macho.!!! heheh

miss b said...

aduyai.. tidak sihat time time nak posa neh... sungguh tak best.. sabo ek.. doc kate, pakai mask sekali terus buang tau.. kot tak takde la beza nye.. selamat pulih seperti sedia kala...

Adiwarnatasya said...

Kanda,
Kami pun di office diwajibkan pakai topeng gak; nampak 2 biji mata jer...

*Tips hindar H1N1; minum air kelapa;minum air buah-buahan dan makan banyak buah-buahan seperti epal hijau...:)

*Mmmm;topeng sekarang terlaris di pasaran kanda...Macam pisang goreng panas!!! Apa-apa pun kepada semua rakyat MALAYSIA;tak perlu la malu nak pakai topeng nie...NyAwA AnDa BeGiTu BeRhArGa...

*BERWASPADA dengan H1N1...:)

Jard The Great said...

waaaa... tak sihat ke??? get well soon k.. pastikan basuh tangan.. minum bnyk2 air.. ehehe

adibah said...

MissB,

betul.. sepatutnya mende tu jenis pakai buang..sebab tu sepatutnya murah.. (read:< RM1).

adibah said...

Natasya,

thanks for the info.. take care! :-)

adibah said...

Jard,


insyaAllah.. thanks! :-)

mamai said...

adib kat opis aku nie pun dah jadi tempat wajib pakai mask heheheheh rasa macam kat hospital pulak

adibah said...

mamai,

biar rasa macam hospital.. asalkan tidak di hospital..

selamat pakai topeng! :-)

patungcendana said...

selamat berpuasa dibah....take care..ok.

adibah said...

patungcendana,

selamat berpuasa.. thank u...

& u take care too! :-)

A.K.U.D.O said...

dah pakai masa jerebu n birdflu dulu.
sekarang bukan setakat psal h1n1 jer, pasal bau taik kucing yg bersepah kat umah, aku terpaksa pakai bila nak sidai kain,,,
tension ....

adibah said...

A.K.U.D.O

aku benci bau tu...! boleh buat kembang tekak, kan?

Selamat berpuasa! :-)