Wednesday, August 26, 2009

Pengajaran dari Mid-Term Exam


Mid-term untuk paper accounting dah selesai.. Alhamdulillah.. Examnya cuma 1jam 40minit.. aku rasa exam kali ni bukannya focus on accounting.. tapi lebih kepada pemikiran kreatif..

Ada dua soalan, setiap soalan diberi masa 50 minit untuk menjawab. Gila lama kan? Nama jer dua soalan.. tapi soalan tu.. ada anak2 dan cucu2nya berderet... Jawapan untuk setiap soalan sebenarnya buatkan student perlu apply 'creative thinking' ataupun perlu 'think outside the box'. Calculationnya mudah.. tapi.. nak mencari rational behind the findings tu yang perlukan pemikiran kreatif.

Sebagai contohnyer.. 2x5=10. Simple.

Tapi.. anak soalannya berbunyi; kenapakah 2x5 itu adalah 10, bukannya 15?

Gila jenuh kena fikir bagi alasan logik, kan?

Soalan yang kedua.. lagi buat aku mabuk! Data & details diberi, kemudian suruh calculate dan buat jadual, berdasarkan Style A dan Style B. Aku pun gigihlah buat kotak lawa2, tulis elok2 untuk Style A. Calculate based on info given. Settle. Sebab straight forward.

Kemudian buat yang Style B. Calculate, based on data. Sekali tengok jawapan untuk Style A dan Style B adalah sama! Panic attack datang! Selalu buat exercise & past years question, jawapan tak sama.. Jenuh fikir.. apa yang tak kena.. ada tak data yang tertinggal.. rasanya macam takda. Aik.. cemana leh sama nih??

Aku jeling member kat sebelah.. tengok dia tengah tekun. Aduh.. lagilah nebes! Aku tengok.. markah untuk soalan ni adalah 14markah.. so.. dah bajet dalam keadaan sedey.. mau ilang 7 markah disitu... sedey....!

Lepas exam, aku check ngan kawan aku.. dia kata memang jawapan dua2 tu sama.. dan bukan aku sorang jer yang panik rupanya.. hahaha.. tak pernah aku buat exam.. jawapan untuk anak soalan 1 dan 2 adalah sama.. nasib baik aku tak jawab "SAME AS ABOVE"

Aku kelakar tengok kawan2 class aku.. bila lecturer ada dalam class masa exam.. sumer senyap.. Tapi...bila lecturer keluar dari class.. ramai yang terus sok sek sok sek sok sek. Macam2 bahasa aku dengar. Bahasa Arab ada, bahasa Melayu ada, English ada, Hindustan ada.. tapi bila lecturer masuk balik.. sumer diam! Hahahaha.. korang ni... bulan posa tak baik cheating tawww!!


Pengajaran dari exam ini : SILA PERCAYA DAN YAKIN PADA DIRI SENDIRI.


Salam kasih.

14 comments:

~H @ N i ~ said...

btol3.. kite kena percaya pada diri sendirik..

usaha+doa+tawakal=BERJAYA Insyaallah...

gud luck dibah..chaiyok3 :)

adibah said...

Hani,

insyaAllah... thank you..

percaya pada diri, dengan harapan dan keyakinan.... menuju puncak!! :-)

John Iverson said...

Macam susah je sis... tpkan saya yakin sis boleh buat yg terbaik... Insya'Allah result gempak ni

Zaidon said...

Salam.. Alhamdulillah, semoga berjaya :)

mamai said...

adib nexttime before jawab soalan tengok berapa markahnya dulu...so kau tak pelu buang masa yang banyak nak perah otak hehehe

adibah said...

John,

result? wallahualam.. kalaulah lecturer rasa sedap my jawapan 'goreng' untuk soalan theory, insyaAllah... hehe :-)

adibah said...

salam zaidon,

insyaAllah... thank u :-)

*apa agaknya juadah buka puasa hari ni..?

adibah said...

mamai,

memang itulah markah paling tinggi.. 14marks. yang lain 4 marks, 6 marks macam tu.. cemana la aku tak panik.. huhu

Adiwarnatasya said...

Kanda;
Owhhh leganya Kanda lepas paper accounting...

Natasya esoknya...Doa2kannya:)

khairul onggon said...

yerrrr... gudluck ngan ktk adibah.. ktk urg melaya kah sarawak? uitm semariang dolok nak?

adibah said...

natasya,

gudluck ya...! :-)

adibah said...

Onggon,

tengkiu Onggon..! Yeap.. ITM Semaring yang best & bnyk antu ittew... kmk marek sama batch ngan Su Ijamm.. dah luper yek? hehe..

*saya org selangor.. tapi kelakar Swak boleh aja dong..!! ada juak sidak ex-itm tanyak kmk soklan "brp lamak kau di KL tok? bila gik nak pulang keja di Kuching?" :P

A.K.U.D.O said...

uhhh.. teringat dlm dewan peksa, cuak bila org ramai dah kuar..

adibah said...

A.K.U.D.O

huhu..bila situasi macam tu.. rasa macam ada yang tak kena je kan?