Monday, August 10, 2009

Sembang Senja

Lokasinya di kedai mamak. Mana lagi tempat yang boleh lepak lama-lama selain dari kedai mamak, kedai kopitiam, kedai kopi mat salleh ataupun kedai makanan segera? Kalau kat kedai 'kita' tak leh nak lepak lama2.. aksinya macam dekat pitstop F1... order, makan dan bayar.. kalau duk lepak lama-lama nanti pelayan tarik muka. Hmmm... macamana yer...?

Aku melepak dengan sorang kawan, aku namakan dia Intan. Muda dari aku. Best jadi geng dengan member2 muda nih.. Petua untuk kekal muda...! Hahaha..

Hari tu, Intan teringin nak makan Mee Goreng Mamak.. itu yang dia ajak aku lepak kat sana. Sambil makan2, sembang..


"Eh.. kau ingat tak bila last sekali kau tulis surat?" Intan tanya aku

"Huh?" jawab aku pendek.


Sebenarnya aku tak concentrate dengan apa yang dia kata.. sebab aku tengah perati sorang makwe yang sedang makan dengan pakwe, bajunya ikut bentuk badan, tapi seluarnya tak ikut bentuk punggung.... lebih lowered di bahagian belakang.. hingga menampakkan apa yang tak patut nampak.. eiii..adik... hari dah nak senja pakai camtu.. kena gigit nyamuk nanti baru tau.. jenuh nak menggaru! hehe


"Apa dia tadi?" aku tanya balik.. suruh dia repeat

"Ko ni ...aku tanya....bila last sekali ko tulis surat?" dia tanya aku balik.

"Ntah.. aku pun tak ingat.. ntah bila ntah... eh jap.. email tu kira surat ke apa?" aku tanya..



"Tak.. tu tak kira.. maksud aku tulis pakai tangan.... pakai pen, pakai kertas.." dia explain


"Owh.. yang dulu2 siap letak bedak ke.. spray perfume ke tu yek?" aku respond..teringat zaman dolu2 hahaha


"wakakakakakaka..." gelak giler kami berdua..


"Kenapa kau tanya, ko nak tulis surat ek?" aku tanya Intan.

"Saja je.. aku rasa aku nak tulis surat... nak bagitau apa yang ada dalam hati.. sebab rasanya tulis surat itu lebih jujur.. " jawab Intan.

"Owh.. ko nak pada si dia ye? Kenapa tak email jer? Kat email tak jujur? Sms ke? Tak boleh?" ish. banyak nyer soklan aku nih...

"Aku rasa tulis surat lebih ikhlas... nampak lebih usaha.. dari hati.." jelas Intan


Sembang lagi. Dan sembang. Dan sembang. 10 minit lepas azan Maghrib, kami balik. Sebelum balik tu.. aku nampak makwe tadi tergaru-garu. Kan aku dah kata... nanti kena gigit nyamuk kat situ.. awas beb.. silap2 nyamuk aedes tu...! hehe..




Sambil driving, aku terfikir pasal hal tulis surat ni.. Tulis surat guna tangan, guna pen dan kertas. Bagi aku tulis surat ni kena hati-hati. Kalau salah.. ronyok2 kan kertas, buang. Tulis di helaian baru. Silap lagi buang. Buang. Dan buang. Sampai penuh bakul sampah dengan kertas. Sebabnya, nak padam guna 'liquid paper' nampak tak cantik, kalo kensel macam tu jer nampak tak kemas.. Kalau tulis email, kalau ada silap dan tak berkenan, tekan delete atau backspace.. terus hilang..

Tapi mungkin betul jugak kata Intan, kalau tulis surat secara manual ni.. penuh hati-hati. Dari cara penulisan.. is kandungan.. bentuk tulisan.. semuanya perlu 'fikir dulu sebelum tulis'. Tak boleh 'hentam kromo' jer macam tulis email yang boleh di edit, delete atau backspace..


Bila agaknya kali terakhir tulis surat atau terima surat tulisan tangan ya...? Hmm....



Salam kasih.

18 comments:

afiq said...

ehehhe sye punyelah lame x menulis..smpai gegar bile tulis tangan..ayooooo.....for sure la..da lame x tulis surat...since dajah tige kot!..
dan makwe tuh...astaghfirullah al'azimmmmmmmmmmmmm

AmierHamzah said...

ermm.. tulih surat mesti la pakai tangan.. tangan pegang pen, pen tu ditulis di atas kertas/A4/Buku atau lelain,heh.. last time seingat aku..tapi aku ingat ingat lufer (bleh ka camni wakakaka) masa aku duduk perlis. 'dia' kat BBS. ermm itu je last.. rasanya.. tapi tak ingat aku tulis apa.. heh..

mamai said...

aku tulis surat tak ada la pasal zaman dah maju sekarang nie sms ajer...paling last pun year 1998 kat N hahahaha..

tapi aku selalu dapat surat la...
surat dari PDRM, dari lawyer dari telekom, astro dan segala yang berkaitan dengan duit

A.K.U.D.O said...

masa belajar.pen ngan kertas je ada time tu..

adibah said...

afiq,

nanti ko stadi balik.. kena la menulis balik..! selamat menulis..!!

*makwe tu mesti insaf bila nampak ko ngucap panjang macam tu.. huhu

adibah said...

mamai,

kan..!! zaman tulis surat lama dah berlalu...

*surat2 dari mereka2 itu tak kira.. sebab tak tulis pakai tangan.. haha

adibah said...

Amier,

ko pernah tulis surat atas newspaper? aku pernah buat... sangat romantik occay!

*'dia' tu sekarang ni jadi roomate ko ke?

adibah said...

A.K.U.D.O

Aku pun suka zaman tu... tak perlu bawak telefon ke hulu ke hilir, kan?

zonaku said...

hehehehe... rasanya masa di kampus aku still tulis tangan....

adibah said...

zonaku,

those were the days kan?

Monkey D Luffy said...

aku tak akan tulis surat... tulisan x lawa

huhuhu

adibah said...

Kapten,

biar tulisan tak lawa.. janji ensem! ekekeke

edzlin007 said...

last sekali tulis surat masa zaman sekolah. lepas tu kalo tulis surat pun surat rasmi je. betul, surat tampak lebih ikhlas kerana ada usaha, dan ia tulisan tangan. melalui tulisan tangan juga kita akan tahu org itu bagaimana sifat dan sikapnya.

adibah said...

edzlin,

kalau type.. sapa2 pun boleh kan?

AmierHamzah said...

'dia' tu bukan roomate aku ... dah hilang entah kemana.. gone with the wind... wind of change... huhuhu

adibah said...

Amier,

Berapa ramai aweks ko huh?? Romeo sungguh! wakaka :P

insan marhaen said...

salam ziarah. muga bahagia dengan kehidupan ini.

adibah said...

InsanMarhaen,

Salam.. mudah2an.. Amin..

Terima kasih sebab singgah.. Datang selalu ye..