Friday, January 9, 2009

Itik Yang Kahwin


My cousin yang bertunang tahun lepas tu, is getting married middle of this year. His twin brother pun nak naik pelamin jugak, serentak. Jadi masing-masing tengah sibuk mengasah bakat menjadi wedding planner, pereka hantaran etc. Sekarang ni sibuk duk belek2 majalah pengantin.

Dalam sibuk-sibuk duk sebut kahwin, kahwin, Dikna menyampuk:



Dikna : Hari tu masa kat kampung, Dikna tengok itik kawin... (bercerita dengan penuh semangat)

Me : Itik kawin? Cemana itik kawin?

Dikna : Itik tu kan... itik jantan dengan itik betina... Itik betina tu duduk macam ni (... dia duk nyangkung, buat gaya itik).. lepas tu itik jantan tu, panjat belakang badan dia. Lepas tu dia patuk-patuk leher itik betina tu.... (buat gaya patuk2 pulak..)

Me : Itik kawin macam tu ke? (tanya inisenly.... macam blur2.. padahal dalam hati aku dah gelak2 dah)

Dikna : Ye.. Dikna tanya kat Mok (nenek), Mok kata itik tu kawin. Ye la... kalau orang kan, duduk sanding.. kalo itik, dia duk atas. (explain macam dia paling tahu!!.. haha)

Me : Oh..! Ye la tu kot..

Orang lain pakat gelak je.. tak terlayan soalan2 Dikna. Tak terlayan. Atau terkesima dengan penerangan Dikna agaknya. Tak sangka kot.. keluar statement macam tu. Semuanya adalah hasil observation Dikna semasa balik bercuti ke KB dengan MokTeh hari tu. Dia diberi tugas bagi makan itik kat kandang itik Mok, setiap hari. Tu yang terserempak itik kahwin tu.. Hiks! Itik tu pun satu.. tak tengok kiri kanan, terus naik pelamin..!!! Hahaha.


Salam kasih.

14 comments:

cokolat said...

oooooooooo.. gitu itek kalo kawen yer??? ooooooooooo!!! oooooooooooo!!!!

Tijah Lawa said...

wuish ko. itik tu pun ada napsu gak nyah!!!

ciktipah said...

nok..ko ajar kt dikna, lenkali kalo nampak binatang2 wat gitu suh dia ckp "get a room please". kalo dia tanye napa ko explain laa sendirik yea hiks.

adibah said...

cokolat,

ha... ko pun baru tau kan...! Eekekekekkee.

adibah said...

TijahLawa,

Wakakakakaa...! Betul tu nyah!!!! Mak jawab ala2 skima jawapan untuk Pendidikan Sains Tahun 5 je.. huhu

adibah said...

ciktipah,

jenuh mek nak elaborate nanti nok...!!! ekekekeke

kajangmalitengokbintangsamabulansambildengarkatakkatparit said...

erk???? gamaknya masa dikna kat kg ari tu kebetulan musim hujan kut..biasa laaa tu musim ujan depa meriah sanding sanding nih,

jgn lupa explain kat dikna...dah musim ujan memanglah amat sejuk nak sanding kat luar, so have to get into a room lah iye, nak elak selsema laaaa weiiiii!! kekeke

lamakkk dah kul bape nih ishh ishh......

adibah said...

kajangmali,

belum tidur?? mmm .. nanti uncle kajangmali tolong explain kat dikna ya...


gudnite..

kajangmalitersengihtanpahalatuju said...

tak sanggup lah!!! kang nanti dikna kata uncle nih hanya pandai explain je, tapi dia sendiri tak bersanding punnnggggggg!!..hah! sapa nak jawab erk?....

gudnite too..

adibah said...

kajangmali,

siapa nak jawab? tataw.. :-)

Ad said...

err..mcm mana dikna tau mana itik betina mana itik jantan..

(terbayang adegan dikna patuk2 tu)

Zuer said...

ermm menarik.. pembelajaran saians dalam blog. satu pembaharuan...selamat nanti yek...kat sana.. jgn lupa booking k...!!!

adibah said...

Ad,

Dikna tau dari hasil penerangan Mok (nenek) yang sudah tertentu makan garam.. :-)

adibah said...

Zuer,

insyaAllah.. Amin..