Wednesday, April 8, 2009

5 Tahun Lagi?

"Blood pressure awak ni tinggi.. bahaya. Kalau tengok dari BP reading ni, awak dah ada sakit jantung dan buah pinggang. Nasihat saya kalau dah macam ni, kena start simpan duit. Sediakan satu juta. Sebab, misalnya dalam masa 5 tahun lagi awak kena attack. Kalau awak 'pergi' takpa lah, takda masalah. Tapi kalau awak masih ada, awak perlu satu juta untuk rawatan. Jadi, saya cadangkan awak buat full checkup, mungkin buat echo test bla..bla..bla..bla.. bla..."

Apa perasaan korang.. kalau doktor kat satu klinik, yang dalam setahun, ada laa 4-5 kali je korang pergi klinik tu.. keluarkan ayat-ayat cinta sebegitu..?? Sedangkan doktor yang korang pergi jenguk setiap bulan, kata that you are doing okay..?

Walaupun klinik tu, bilik rawatannya sangat sejuk.. aku jadi berpeluh peluh. Allah saja yang Maha Mengetahui. Sangat stress dan risau okay...! Dan masa drive balik dari klinik tu, aku jadi tak keruan, sedih dan sangat down. Dan aku drive sambil airmata mengalir. Sekali lagi aku tersedar, aku tak ada siapa-siapa

Hal ni dah 5 hari berlalu.. dan bila aku fikir-fikir balik.. baru aku ingat.. this doctor .. pernah kata benda yang sama kat aku.. beberapa tahun yang lalu.. Mungkin, this is one of his ways untuk suruh patient jaga kesihatan dan pemakanan.

Mula-mula hajat dihati macam nak komplensaman je doktor tu (hehehe.. mentang2 belajar Law semester ni), tapi bila fikir rasionalnya.. aku maafkan aje lah kau wahai encik doktor. Dan sejak dari hari tu.. aku tak berani sangat nak makan. Jadi phobia. Jadi trauma. Takut makan ini.. takut makan itu.. Mmm.. makin menjadilah diet makan hati aku nih..

Anyway, dalam keadaan yang sangat tak keruan dengan itu dan ini ... aku happy sebab dah beberapa orang tegur, dah nampak sikit perubahan. Selamat tinggal semua ubat kurus.. ubat diet.. hello diet Makan Hati!!


Salam kasih.


16 comments:

:: NbC :: said...

Hi Dibah,

bagus sebenarny acara doc tu - dia main reverse psychology

* u take care, jaga makan eh - balik kang kita gather2 lagi baru makan, hehe

Ana Ali said...

Dib, kenapa nak makan hati.. once you have made a decison its either you stick by it , all out or..forver the decision will be in limbo..but like i say, always have a back-up plan..anyway aku ader surprise untuk ko ari nih kalau kita jadi berdating eks

Tijah said...

tu la. aku suh minum mas cotek tamo. degil. kan dah! hahaha

ciktipah said...

fewittttt...dah kuros kah? malu lah aku nak jumpa uols nanti. kang mcm no 10 jadiknye. iskk iskkkk....

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

doktor tu bagus la. bg takut skit. klu bg ayat2 sedap, kang kite senang ati, x risaukan psal kesihatan. tak gitu, cik diba kita? hehehe

cokolat said...

tiba2 akupon seram baca stetmen tu nok!
macam kena tempias je aku rasa..
elehhh tijah tu mongak!
ko jgn dengar cakap dia.

KM said...

setelah baca entry ni dan komen komen kat bawahnya, saya rasa the best method nak diet ialah makan hati berulam daun mas cotek kan? hhehe.

Cotek ni bahasa mana eh? jawa atau minang ni? bagi orang2 kelantan, indah tau makna cotek ni, tapi kena la sebut dengan sebutan yang betul. contohnya wah! comel sungguh baby pn dijah, co'tek idungnya. kalau nak tahu detail, suh MokTeh kat USA nun explain. lain-lain makna cotek, nak kena sila suruh pakar mas cotek pn tijah jelaskan.

saya selalu gak dengar kekawan dok bincang pasal diet, pasal nak kuruskan badan, kebanyakkan bermotipkan nak kelihatan cantik. belum jumpa lagi yang awal2 kata dia nak kurangkan berat badan sebab nak lebih sihat. alasan biasa dengaq sebab nak pakai balik kebaya 3 tahun lepas, sebab malu kat kekawan, sebab nak menten cun kat hby and/or bf dan lain2 lagi setaraf dgnnya. sebab cantik nya pasal, ada yang sanggup minum jus fiber slimming je dan menahan kelaparan dan selera (leh ker wat keje bank dlm keadaan cam ni? hehe), ada yang sanggup tertekak dgn laki bila bincang harga slimming produk, ada menyalahkan nasi jahat sebabkan dorang gemuk, sian tau mak ayah atok moyang dulu2 dok makan nasi hari2 tak gemuk punggg??lagi dasat ada yang sanggup gadai nyawa gi sedut lemak, risiko nyawa melayang pun takpe, janji cantik. Sepatutnya kesihatan diutamakan, diikuti kecantikan, baru cun. Jgn la sampai menyeksa diri menahan selera, derita kebuluran, stress nak bayar produk slimming, kekurangan zat makanan etc etc, ini mengundang byk penyakit esp. stroke, sakit jantung, gangguan hormon, masalah kidney, tulang rapuh etc. walaupun berjaya kurangkan berat tapi jadi 'fragile' lepas tu lagi menyedihkan.

cantik ni subjektif kan...ramai gak guys suka lady gempal2 gebus hehe, bagi dorang, tu lah lady cantik. tapi jika dpt menten ideal weight is still the best.

Cuba lah amalkan simple things, bersederhana makan, ubah corak menu makanan (kurangkan makanan goreng2, minyak2, lemak2, santan dari kedai azhar pun kurang2kan iye hehe, sekali sekala takpe) dan slowly reduce kan jumlah makanan harian tanpa perlu seksa berlapar lak. menten gitu. buat medical check up utk liver function, kidney fucntion, lipid profile, blood pic etc utk monitor taraf kesihatan.

lamakkk panjang laa pulak kekeke..

eh sat sat nak membebel skit lagi laa..

saya rasa takde sapa terlepas dari feeling stress, down, sedey, hancus etc etc kan...kena gak handle how to release it, contohnya dgn beli buku kan cik tipah? hehe. bagi saya the best is melatih diri dgn pujuk diri sendiri, diri sendrii is the best fren, the best consultant to ourself. tell to ourself, im good, im beautiful (prasan laa skit2 ..takpe) im strong (walaupun dgn bantuan mas cotek pun takpe hehe). Don't let 'persekitaran' mengaruhi naik turun emosi dan feeling kita..apa orang nak ckp, apa doc nak cakap, tu hak dia...kita dengar, fikir, analysis, buat kesimpulan and act nicely and healthy. Nak harap orang sekeliling utk membahagiakan kita? mmmmmm jarang dpt keputusan yang bagus. selalunya ramai yang sekeliling kita mengharapkan kita membahagiakan dorang, bukan dorang dok fikir apa yang dorang nak buat utk membahagiakan kita kan, ada tu ada..tapi jarang2 sgt, kecuali mak ayah je yang dok fikir siang malam camna nak membahagiakan anak2 dorang yang masih kecil, tapiiii bila dan besar..ada gak tau parent yang terasa jeles bila melihat anak pompuan mereka layan baguih suaminya. Nak tengok tv plasma lah, nakk gakkk..tak kira, nak tengok gakkkkk tv plasma.

ciktipah said...

mak aihhhh...siap dijadikan contoh lagik oleh KM nih. tp bli buku tak kurus laa KM. lg bnyk mkn jua adanye.

* nok ko buatkan laa blog utk KM ni. pnjg lebo sungguh komennye haaa. hikhik. larikkkkkk!!!!!

adibah said...

Pinky,

Yeah.. but bayangkan kalau petang tu "he push the wrong button", sekali i kena heart attack & stress kat depan dia jugak.. tak ke naya..? Duit lam wallet tak sampai RM200!! hehe..

Gather & makan2?? Oh.. jom!

adibah said...

Ana,

The Makan Hati session has ended. Tapi kesannya, masih ada. Hehe..

adibah said...

Jah,

Kang aku minum mas cotek kang... haa... kang........... (sila sambung sendiri) huhuhuhu

adibah said...

ciktipah,

numbernya masih lagi belum sampai sepuluh.. sila kira lagi.. :P

adibah said...

hazerin,

betul.. betul.. betul.. tapi, kalo salah timing.. tak ke naya cik hazerin.? :)

adibah said...

cok,

kita yang comel2 ni kena la jaga kesihatan extra kan? tijah mongak ye? sib baik ko bagitau awal.. aku baru je nak ngoder mascotek lapan lai.. hehe

adibah said...

KM,

nanti saya nak publish la 'keratan comment' ni.. nak kongsi dengan kawan2..

thanks for the advise, honey. Hiks!

adibah said...

ciktipah,

dia wat blog? tak yahlah nok.. nanti isi kandungan je lebih kurang je ngan blog aku.. sebab aku la yang kena buatnye kan?

*larikkkkkkkkkkkkk