Tuesday, September 9, 2008

Tak Keje.. Takde Keje



I. Tak Keje


Tak berapa sihat hari ni. Pagi tadi pun bangun lewat & terus ke klinik tanpa makan ubat. Aku biasa ke klinik tu, tapi tadi dr. yang attend aku tu, orang baru I assumed. She look young. She is young. Maybe she's a locum at this clinic. What is locum? Pi google search sendiri ya.. Hehe. Tapi dr. ni banyak bagi pahala kat aku. Pahala kesabaran. Kenapa kena bersabar? Sebabnya..

Her 1st statement after browsing thru my med. history on the card: "Oh.. Denggi dua kali? Kira nasib baik sangat la ni ya.. masih hidup" Waduh... iols sentap occay! But I still smile. Sabar di bulan Ramadhan.

Then, aku bagitau ler aku sakit apa. She checked my BP and it was quite high. I told her, "Saya tak makan ubat lagi, bangun tido tadi, terus gi sini".

And you know dia kata apa: "Lain kali, kalo tak nak makan ubat, jangan datang klinik". Then she look at me with her cynical smile... Duh..... aku tahan sabar je cikTipah.. bulan2 posa ni kan...

And I answered "Bukan saya tak nak makan ubat, bangun2 tido, terus saya datang sini..". (What I want is only MC la! I don't get my BP medicine from this clinic anyway..) <-- ini jawapan dalam hati..!

Aku tak kisah dia nak kata apa pun. Layannn....! Asalkan aku dapat MC untuk hari ni, aku happy! Sebab memang aku tak larat nak gi keje. Memang tak sihat.By the way, she was busy with her new Vaio laptop when I entered her room. Maybe I disturbed her reading blogs kot kan? Tu yang dia ala2 hangin di bulan Ramadhan tu.. Hehe.. Terima kasih Puan Dr.


II. Takde keje

Petang tadi aku tak masak. Mood takdak. Rasa penat nak masak. Text my sis, suruh dia beli makanan untuk Iftar. Petang tadi jugak, aku kemaskan bilik. Dah lama dah bilik aku terbiar. Sejak awal tahun rasanya. Aku hanya masuk bilik sebelum&selepas mandi + untuk solat. Tidur & segala yang lain semuanya di ruang tamu. So, tadi, I moved my tilam to its original place. Malam ni tido dalam bilik semula. Time kemas2 tu terjumpa t-shirt free ni. T-shirt ni arwah ayah dapat free. The candidate gave to him personally masa berkempen. Nak dibuang sayang pulak. Best ni.. boleh pakai kat rumah. Jadi...


Pandangan dari hadapan.


Pandangan dari belakang.

Dengan rajinnya, aku pun meng'adjust' t-shirt ini menjadi sleeveless t-shirt. Gigih ni.. sambil2 nengok tv, unpick lengan t-shirt ni satu persatu. Memang memerlukan kesabaran. Tak boleh sentap2 benang. Kalau sentap nanti rosak t-shirt. Walaupun free, tapi kualiti fabrik agak okay. Sejuk. Sesuai sungguh nak pakai kat umah. Bukan ada orang nengok pun kan? Dan inilah hasilnya... Tara.....!



Saya sedang memakai t-shirt ini sekarang. Selesa you... Thank u, B.N. :-)


Salam kasih.

6 comments:

CikTipah said...

ckp je kt doctor tu..saya takde ubat cmne nak makan. bg lerr ubat dulu gituh.

errr...abis tu dah bg link blog uols kt dia ke lom? leh tambah nuffnang gitu kan heheh.

Ad said...

ayyo...sexy mexy uolss..nak goda saper tue?

Sept_11 said...

ciktipah,

ada ke ciktipah, dia bagi mek ponstan kaler kuning tu, suruh makan 2 biji 3 kali sehari..! motif??

Sept_11 said...

ad,

tak da goda sesapa uols.. sapalah iols innew kannn....!

kajangMaliTalakSombong said...

doc tu mesti dulu midwife tu..pastu jadi nurse kat HKL then sambung belajar jadi doctor tapi sayang kan sifat nurse dia lom ilang hehe....

apa kata gambar penimbang kat baju tu u potong je, lagi selesa pakai..free air flow....orang kg saya kata ..good ventilation lah..

Sept_11 said...

KMTS,

takmo! :P