Saturday, September 27, 2008

Tudung & Tumpang


Rambang mata bila nak memilih tudung kat Jalan TAR ni.. Macam2 jenis, macam2 nama, macam2 warna. Tudung musim nak raya ni mahal2 sket kan.. Penat nak cari yang berbaloi. Pusing sana sini duk pilih tudung. Akhirnya kami sampai ke satu kedai ni.



Dari cara percakapan dan raut muka dia, aku dapat teka yang kakak ni dari Sumatera. Sumatera = Minang = Urang awak. Cewah.. ada can ler dapat murah sikit kan. Kitorang pun belek2 lah tudung ni. Pilih2 warna. Pilih2 corak. Sambil2 tu mysis and I, cuba "mengayat" kakak ni.


Mulalah kami menggunakan skill bahasa Minang dengan kakak tu. Keluarlah ayat2 seperti "Iko bara ko kak?" (Yang ni berapa ni kak?)... "Ko rancak ko.." (Yang ni cantik). "Ba'a kok mahal bana kak.. awak juo awak nyo.. murah la sikik kak" (Kenapa mahal sangat kak.. kita sama kita nye... murah la sikit kak). Bahasa minang pelat hehe. Tergeliat lidah aku.. tapi ku tetap usahakan juga jebat!! Demi mendapat discount. Hahaha. Mula lah keluar soalan2 kampung kat mana, pernah balik tak, generasi keberapa kat sini.. Hehe.. hasilnya.. dapat harga murah uols...! Dapat discount lebih sikit.. hiks! Alhamdulillah.



Tumpang lepak sekejap kat tangga Semua House sambil menunggu Acik datang amik Dikna. Sempat gak posing2. Makin lama makin ramai orang lepak. Titiba je.. security guard datang "Sorry kak, kita mau mop lantai.." Ada ke titiba rajin lak cleaner tu nak mop lantai.. Tapi kitorang faham ler. It's an alternative for them to halau orang2 yang melepak kat sana, termasuk ler kitorang. Keji tau!! Huhuhu.


Salam kasih.

6 comments:

Zuer said...

kirim salam ngan kakak yang jual tudung tu k !!!

Sept_11 said...

Zuer,

tak brani nak janji.. ntah jumpa lagi ntah tidak. huhu.

CikTipah said...

baper lai tudung laa uols beli tu smpai kembung2 plastik? ni belaram ngan tudung raya ni nampaknye.

SeptemberSebelas said...

Tak banyak uols.. setakat 4-5 lai je.. :-). nanti kalau uols pi indon, iols nak kirim jugak ye.

kajangMaliSukaBakso said...

tu la awak, saya dah cakap, awak taknak dengaq...lain kali jgn dok atas tangga, pakguard jeles maaaaa....
kalau nak landing lepak-lepak..dok je atas escalator...tu takpe.

*nak belajar bahasa minang leh tak?..

SeptemberSebelas said...

kajangmali,

kalo duk escalator penat ler i turun naik :P


saya pun nak belajar kecek klate, buleh dok? ;)