Wednesday, July 22, 2009

C is for Challenge


Kelmarin, ada entry ini dalam blog mamai. Tentang kesempurnaan atau kesefahaman. Entah kenapa lepas baca entry tu.. terus keluar ayat2 ini dari hati dan kotak minta (read:perasaan?) untuk aku tulis dalam comment box entry tu..



Cinta itu adalah challenge
Sama ada kau menang
Atau kau kalah

Kalau menang dapat immuniti
Kalau kalah, kena undi keluar.



Challenge. Sebab cinta tu perlu kemenangan. Hati perlu ditawan. Hati perlu dicuri. Hati perlu ditarik. Perlu cuba. Perlu 'fight for it'. Perlu usaha.

Bila dah cuba dan usaha.. Tinggalkan gelanggang. Diam. Tunggu sahaja keputusannya. Sama ada kau menang atau kalah. Kalau menang... usahalah untuk mengekalkan immuniti hingga ke hujung dunia. Kalau kalah... berehat sebentar... cari balik semangat yang hilang.. dan hidup kembali... sebab cinta itu adalah anugerah dari Illahi.




Salam kasih.

32 comments:

AmierHamzah said...

uih.. dulu nak dapatkan cinta.. Challenge jugak.. dah dapat cinta pun challange jugak.. dah putus cinta lagik challage.. wakaka.. boleh dikatakan cinta itu challeging la serba serbi.. hehe

adibah said...

Amier,

putus cinta memang challenge kan? hehe

*nasib baik aku nangis 5 menet jer lepas balik dari KLCC dulu.. hehe

saya kurus said...

saya tak pasti samada mamai ada tulis ttg kesederhanaan.. suka biar sederhana,sayang sederhana,benci pun sederhana.jgn terlebih.. nanti diri sendiri merana..
pandang ke depan adibah... ke depan
bukan belakang..sejarah tak berulang.. cuma kita yg terkenang2..mengimbau tak salah..angau bukan masalah..jangan ter over sudah.

edzlin007 said...

tak penah lalui lg, tp ku setuju berdasarkan pemerhatian.

ciktipah said...

tapi aku tak ske dpt C. macam malas sgt rupanya. atlis dpt B+ laa baru puas ati kalo tak dpt A pun.

ehhh...lari tajuk ke?

hiks.

AmierHamzah said...

5 menet ke?? oh ingat tak nangis.. hehe..

kueh bakar said...

oh..nangis pun rekod masa erk...ekekeke

patungcendana said...

macam siri survival...hehe

addyaholix said...

hebat definisi dan penceritaan akak berkaitan cinta.

hidup itu sendiri challenge. inikan pula cinta.

mamai said...

mmg betul chanllange nak survive betul tak kita tak boleh nak menolak cinta atau mencintai kerana itu perasaan semulajadi

KM said...

cinta? hahaha cinta ka? cinta hanyalah satu perkataan, yang bermaksud ubikayu. orang sekarang tak pandang dah ubi kayu, they go for burgers, lebih yummy kata mereka.

Ana Ali said...

Km..saya suka ubi kayu rebus cicah ngan sambal ikan bilis pun sodap..

wah encik amir disini rupa nyer ngko yer..berlaku cureng dibelakang ko..ahaks....

Dib, ..akukah mencari cinta itu???

adibah said...

sayakurus,

owh.. memang aku pandang ke depan.. sebab aku takda mata kumpuan.. haha..

adibah said...

edzlin,

satu hari nanti kau akan merasakan satu perasaan yang dipanggil CINTA..

adibah said...

ciktipah,

aku pun takut kalo dapat C.. kalo dapat B+ pun.. Alhamdulillah.. kalau dapat A, senyum sampai ke telinga...! huhu

adibah said...

Amier,

Aku nangis.. sebab aku dapat roses 3 kuntum je.. aku ingatkan dapat satu dozen! ekekeke..

Aku ingat lagu Shima masa kat KLCC tu sampai sekarang kau tau..!

adibah said...

KuehBakar,

Ye.. sambil nangis tu aku tengok jam... sebab meter teksi tu lebih laju dari timing biasa..

adibah said...

Patung,

Kannnnnnnn......!!!

adibah said...

addy,

ye.. betul.. Addy ada experience pasal cinta?

adibah said...

mamai,

setuju!

adibah said...

KM,

Burger cepat basi.. sebab banyak sangat ingredients.. banyak sangat sos.. tak tahan lama..

ubikayu.. boleh tahan beberapa hari..

adibah said...

Ana,

semua orang mencari cinta..

addyaholix said...

pengalaman? haha!

adibah said...

addy,

hehehe :-)

John Iverson said...

Yes!!! C is for Challenge... I like Challenge... Usaha sampai mati

adibah said...

John,

betul!! selamat mendaki di Cameron Highland.

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

cinta indah adalah sesuatu yg sukar!!

Jard The Great said...

Kalau kalah... berehat sebentar... cari balik semangat yang hilang.. dan hidup kembali... sebab cinta itu adalah anugerah dari Illahi.--> aku suka kata2 ini.. eehe.. tgh carik semangat yg ilang neh...

AmierHamzah said...

dozen? 12 kuntum? tuh maknanya tak leh nak ckp dah.. kena show ngan perbuatan la plak.. cukup la sekadar tiga kuntum dari tak dapat langsung! wakakaka.. apa apa pun.. let by gone be by gone.. what is past.. is past.. move on.. dont look back in anger.. perh teringat lagu oasis la plak.. kekekek

adibah said...

Richeal,

Selalunya sesuatu yang sukar tu.. kalau dapat dilalui segala rintangan dan cabaran... ganjarannya adalah keindahan... kan?

adibah said...

Jard,

Semoga dapat jumpa semangat yang hilang tu secepat mungkin, insyaAllah...

adibah said...

Amier,

Betul, aku pun tak sangka dapat bunga masa tu.. Dun worry, aku tak pernah marah.. Setiap yang berlaku itu kan ada rahmatNya.. semuanya atas izin Allah..

Ye.. aku simpan semua kenangan2 lawak & indah.. kenangan jus durian belanda... haha..