Thursday, July 30, 2009

Tahukah Anda?



Semalam, jalan2 di YouTube. Pusing sana sini.. terjumpa video yang ini. Cemana aku terjumpa video ni? Sebab aku duk cari Jidur atau Kompang Jawa. Paluan kompang mengiringi pengantin yang terdiri daripada beberapa kompang hadrah (yang ada tamborin kecik kat tepi2 kompang) dan jugak satu gendang besar yang di panggil Jidur. Aku memang asyik kalo tengok diorang main Jidur tu... layan beb!!

Teringat zaman sekolah2 dulu.. rasanya dalam umur form 1. Masa tu, kenduri kawen Busu. Ada kumpulan kemplingan. Korang tau apa itu kemplingan? Kemplingan ini macam kumpulan kompang.. tapi dalam kemplingan ni ada satu gendang besar yang dipanggil Jidur. Ini terkenal sebagai muzik tradisional orang Jawa.

Biasanya Kemplingan ni dimainkan pada malam sebelum kenduri besar, selepas pengantin akad nikah dan sanding malam berinai. Masa orang tengah sibuk2 melengkapkan apa yang masih kurang. Walaupun yang kendurinya family orang Minang (family besar aku ler tu..), tapi hiburannya hiburan Jawa. Nama kampung pun Kampung Jawa, mestilah ada juga tersentuh dengan budaya orang Jawa..

Kalau siapa yang tak pernah dengar tentang kemplingan ni.. bolehlah dengar kat video ini.. Enjoy...!





Yang tak bestnya waktu itu adalah.. (remember.. i was only 13 that time.. hehe) kemplingan ni akan dimainkan sampai kul berapa pagi ntah... takleh tido.. rasa dia ketuk jidur tu tepi telinga jer... Tapi orang2 tua masa tu.. sangat terhibur.. Sambil2 buat kerja2 'rewang' mereka dihiburkan dengan Kemplingan tu.. kalau tak salah aku, nyanyian zikir kan?

Kalo sesiapa yang lebih arif tentang Kemplingan ni.. bolehlah share di sini.. mana tau, info yang aku bagi itu sesat barat entah ke mana...! Kalo salah.. bak kata Amir RajaLawak...


I'M SORRRRIIIIIIIIII!!


CikTipah, ko tau tak kemplingan ini apakah?? Sila beri tunjuk ajar..!!




Salam kasih

14 comments:

John Iverson said...

X tau plak sis... tp dunia skrng masih ada lg ke? kt tempat sy pn nk jpa paluan kompang pn xde dh

afiq said...

owhh saye plak kan...layan giler denga uwan2 tue kt kg aku nih berzanji...syahdu giler!!

mamai said...

kelimpang aku tak tahu tapi kalau kompang aku tahu....tapi masa kecik2 selalu juga kena pelempang

ciktipah said...

nok aku tak tau apa itu kemplingan ok. apa yg penah aku dgr kalo kenduri2 ni cuma kompang2 biasa time iring pantin je. kalo nak ada main2 gendang ke kompang smpai pg2 ni mmg tak penah lah baik time aku umo 3 thn ke, 13 tahun ke, 23 thn ke. mmg tarak.

aku tau jidur ni pun kalo tak slah dr ko ke kak rozi ok!

sapa yg jawa ni sebenarnye?

*pitam.

edzlin007 said...

saya baru first time tgk ni.

adibah said...

John,

ada lagi rasanya John.. based on this video la... kalo 'life' show last yang KakDib tengok.. was ...errr... yearsssssssss ago..


skrang orang main kompang pakai DVD kan.. tak pun guna MP3 :-)

adibah said...

afiq,

harus bawak tissue sekotak kan...! ekeke

adibah said...

mamai,

kemplingan la.. bukan kelimpang.. tu yang kena lempang masa kecik2 tu.. hahahaha

;-)

adibah said...

ciktipah,

aku pun kompius ni nok.. ko orang minang ke.. atau aku yang orang minang??


*pitam gak!!

adibah said...

edzlin,

layan....!! :-)

Adiwarnatasya said...

Kanda,
Owhhh kompang...
Adiwarna suka dengar alunan kompang...
Kalau pi kenduri kahwin kompanglah penyeri majlis:)
Tetiba teringat masa umur 10 tahun dulu main kompang kat kenduri kahwin...Best dapat duit, dapat pi majlis kahwin dan yang paling best dapat pakai baju sedondon dengan kawan2...Tak silap baju batik berwarna Biru...Zaman kecik2 dulu dah berakhir; jadi kenangan:)

adibah said...

Natasya,

Bestkan...? Nanti majlis Natasya nanti adalah.. anak2 kecil yang mainkan kompang tu...

Razman said...

owh..baru taw..hee.. =)

adibah said...

Razman,

welcome.. :-)