Tuesday, July 28, 2009

Panama... Penama...


Hari tu dalam lift, ada notis bagitau wakil dari EPF nak datang ofis untuk urusan update penama. Baru teringat yang aku belum update lagi penama. Nak letak penama ni pun.. payah jugak ek?? Kena gak fikir itu dan ini. Kalo ada suami, ada anak2 senang...


Kalau aku takda nanti, bolehlah my sis settlekan hutang2 aku yang ada.. which are not covered by insurance.. lepas tu.. gunalah duit tu seadanya.. Yang penting, kalo esok lusa dia kawen, satu je syarat aku letak; aku tak bagi dia share duit EPF peninggalan aku ni dengan hubby dia! Kalo nak share gak.. bagi je yang 14sen tu.. wat bayar tax. Ekekekeke... kejam kan?? Terima kasih.. hahahahaha

Kalo aku kawen nanti.. dan hubby jadi penama.. kalo aku dah takda... dia nak kawen ngan artis kat M'sia ni.. anytime.. bila2 masa je.... kawen free.. hahahahahaha. Bayangkan hantaran 5 angka anytime dia boleh bagi... mesti ramai yang ingin berchenta dengan dia... ekeke

Sudahkan anda mengemaskini atau memeriksa Penama untuk KWSP anda? Jika belum... sila periksa untuk kesenangan dikemudian hari. Ingatlah, bila-bila masa sahaja, kita akan dipanggil mengadap Illahi.. tak kira di mana jua kita berada.. (aku jadi insaf dan terfikir pasal penama EPF ni selepas kes arwah Yasmin Ahmad rebah semasa presentation).




Salam kasih.

24 comments:

AmierHamzah said...

Waduhhhhhhhhhhhh banyaknyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. adeh.. rugi lapan taun.. adeh kalau tak.. anak nak masuk tiga.. ermm umah tak beli umah apartment.. sure atas 300 aku beli dah.. siap ada kolam renang.. court tenis.. apa lagi.. bmw dua tiga bijik.. honda tak men la.. apa kelass... kelas lima merah lagik ada la.. perhh.. campur duit epf, claim eksiden ari tu.. huh kayo pakcik.. kayo!!!!! pakcik kayo.. wakakakakakakak

mamai said...

aku dah sattle semua tu bagi sama rata...semua anak dan wife aku kalau aku mati wife aku ler jaga anak rasanya duit epf tu boleh la tolong

patungcendana said...

anak2 aku la...

John Iverson said...

Penama sangat penting... I know coz pernah jadi problem psl benda ni... sangat pening... Sorry lama x singgah...

KM said...

adik taruk nama kakak, kakak taruk nama adik...shud be nice kan?.

penama just pemegang amanah je kan...dah dpt duit nanti, penama perlu agihkan mengikut hukum hukum yang telah ditetapkan, bukan pergi pinang artis lorrr hehe.

kalau rasanya takde tanggungan lepas meninggal..boleh wasiatkan kat penama supaya dia buat sedekah jariah kat tempat2 yang sesuai.

pandangan peribadi je, tak tahu betul ker salah nih ye.

adibah said...

Amir,

Ko kenapa huh?? (tanya macam nasir bilal khan)

ekekeke

adibah said...

mamai,

elok lah macam tu.. kalo aku kawen nanti.. kena gak tukar penama lagi...

adibah said...

patungcendana,

no. IC aku ko taknak ke? ehehehe

adibah said...

john,

Sehat ke, bro? Betul tu..kalo takde penama.. mereka yang tinggal nanti akan kelam kabut...

adibah said...

KM,

betul! betul! betul!

AmierHamzah said...

kenapa?? eh.. gumbira la.. tengah dok kekira epf aku.. ermm.. campur tolak.. ferrari.. bla bla bla.. haley davidson, honda.. bla bla bla.. mkn nasik lemak tiga pinggan, bla bla bla...

AmierHamzah said...

jap jap.. tengah buat kalikasyen..

saya kurus said...

Sampai sekarang belum buat penama, bukan tak tau pentingnya, tapi tak tau sapa yang layak....

saya kurus said...

lupa pula cakap tadi... morni sungguh hati u adibah, bagi kat kakak.. i belum jumpa2 lagi penama ni...pusing2..

Lyn Yusoff said...

kak mimi..
lyn pun baru tingat pasal penama tuh. mmg letak name mak..tpi just nak check balik nnti..

thx kak mimi atas reminder ituw. :)

edzlin007 said...

betul, kematian datang pd bila2 masa. lebih baik prepare semuanya siap2.

penah jg ku practice isi borang kwsp d uni. hehe

Tijah said...

aku la kakak ko tu kan nok?

yg bener...
tijah binti aminudin

ciktipah said...

mana aku punye 30%? kata aritu nak bg. uwaaaa.....

adibah said...

Amir,

aku ulang soalan sekali lagi..

"ko kenapa huh???"

hiks!

adibah said...

sayakurus,

bagilah pada mereka yang layak...

adibah said...

Lyn,

boleh check kat EPF tu lyn...

no problemo sis..! :-)

adibah said...

edzlin,

dah ada EPF account? dah ada penama?

adibah said...

Tijah,

Sila cuba sebentar lagi!! ekeekekeke

*ko tak leh jadi kakak aku... kalo ko jadi kakak aku.. cemana Cem nak jadi adik ipar aku untuk Dikna?? ekekekeke

adibah said...

ciktipah,

itu bukan EPF, itu total loan outstanding... hahahahaha