Thursday, December 18, 2008

Kalau Cuaca Panas...


Sehari selepas Aidiladha, aku buat pengembaraan solo.. membawa hati katanya.. Esoknya, aku pun balik la semula ke pangkal jalan.. On the way balik tu, aku telah menjadi seorang pemandu berkhemah yang memandu secara sopan dan santun disamping melayan jiwa dan perasaan melayan Sinar FM.

Tapi aku pun heran la.... kenapa lately ni aku suka bebeno mendengar Sinar FM sambil memandu? Adakah mereka semakin baik mutu persembahannya.. atau mungkinkah aku semakin meningkat umur tua meminati lagu2 Retro? Ish ish ish...!! Oh tidak!!


Speed aku menten 90km/j sahaja.. kat highway tu.. Tapi highway ni tak banyak kereta.. Kalo kat PLUS Highway aku drive dengan speed ni.. mau kena hon aku dek keta2 yang semuanya laju2 belaka itu.. Best oooo cruising on my 1.3 ni nak cruising on AudiA6 blum mampu lagi... sambil dengar lagu2 Retro. Ekekeke.


Cuaca agak panas, sebab time tu tengahari. Matahari ala2 tegak di kepala. Jadi, aku duk pikir.. cemana nak mengurangkan kepanasan. Sebab kadang2 kalo aku driving time panas2 ni mudah mengantuk.. Bahayakan kalo memandu time ngantuk2 nih...

Aku ada petua untuk diri sendiri.. Untuk mengelakkan ngantuk.. aku pun nyanyi la bersama2 menyumbangkan lagu dengan iringan SinarFM. Macam2 lagu aku nyanyi.. nampak sangat retro kan sebab banyak gak lagu yang aku bleh sumbangkan.. aku rasa kalo masuk JanganLupaDiriLirik mesti menang banyak kan? Hiks!



Tu dia.. agaknya hasil dari nyanyian yang aku sumbangkan itu... langit semakin gelap uols.!! Mendung... Suram.. Lepas tu hujan turun membasahi bumi. Kan... nampak sangat nyanyian aku tu ala2 katak memanggil ujan gittew.. Hiks! Bila hujan mula turun, rasa mengantuk pun hilang.. sebab perlu lebih berhati2 sebab jalanraya licin..


Aku yang gembira sebab dah berjaya menyumbangkan lagu seperti katak memanggil ujan.. Berjaya uols! Jadi, petua mengarut untuk kali ini, sekiranya korang rasa panas sangat dan mengantuk semasa memandu.. nyanyi laaa serba sedikit.. mana tau.. kebetulan masa tengah nyanyi tu.. ujan pun turun.......!!! Selamat mencuba..!


Salam kasih.

2 comments:

kajangmalinakcaribekfastkatgeraimamak said...

kikiki... strategi yang bagus :)

adibah said...

kajangmali...

eh??? gelak eh??? :P