Sunday, December 21, 2008

Kisah Jumaat


Jumaat hari tu, hajat di hati nak gi lunch dengan Temanku. Disebabkan jalan jam.. dah kul 12.50 masih duk dalam keta lagi. Temanku kata "tak sempat nak gi makan ni.." Ye lah kan.. hari Jumaat mesti la nak gi semejid nak solat Jumaat. Aku pun bagi la suggestion kat dia, takyah gi makan, dia balik opis pastu pi semejid, and aku straight gi Cheras sebab ada hal. Titiba dia kata "Jom lah.. pegi sekali, kang dah masuk waktu kang singgah je kat mana2 semejid". Apa lagi.. aku pun buatlah pecutan impak maksima untuk mengejar time Jumaat.

Sedang elok je time Jumaat, sampai ler kitorang kat area Masjid Batu 10, Cheras. Temanku pi singgah solat kat situ. Aku pun park keta kat bawah pokok, dah dengan tanpa ragu-ragu lagi.. tak tutup enjin, pasang ekon, tutup radio, set alarm kat handphone kul 1.45pm dan zzzzzzzz..... tido.....!! Best gak tido dalam keta ni kan Tijah..! Hiks!



Tepat pukul 1.45, alarm bunyik, aku dengar kat semejid masih lum siap solat lagi. Amik mineral water, cuci muka, tacap sikit.. (kena la menten muka fresh.. kang nampak sangat muka bangun tido.. haha).. adjust tudung.. pastu pasang radio balik.. menyumbangkan lagu.. (sib baik tak hujan..)



Sebenarnya tujuan gi Cheras tu sebab nak wat cermin mata baru. Cermin mata yang sekarang ni dah tidak memberi persembahan yang mantap. Rupanya dah tukar power. Power makin kurang, tapi silau makin bertambah.. mungkin sebab duk ngadap laptop, buat entry & bloghopping kot.. Hehe. Hari Senin ni siap. Yeay!

Bila dah siap buat cermin mata, singgah lunch kat kedai mamak yang berdekatan. Lapor seyy.. dah dekat kul 3, tapi lum lunch lagi. Temanku seperti biasa menu wajib adalah Teh Ais.. pastu sotong goreng tepung, ayam goreng & sayur. Aku makan KueyTeow Goreng. Sedap juga beb..! Sebelum balik, singgah isi minyak dulu. Temanku volunteer tolong ngisik minyak. Terpaksa blurkan gambar sebab nampak sangat "bukti-kekenyangan-tahap-gaban-makan-tengahari tadi" hehehe.. Tima kasih ye...


Salam kasih.

6 comments:

Tijah Lawa said...

bestkan tido lam keta? skrg minyak dah murah kire ok la on kan engine lama2. huhuhu

adibah said...

Ye betul.. aku try totop enjin.. berkuap beb!!! paneh!!hahaha

ciktipah said...

sila capap spek baru ittew!!!!

adibah said...

ciktipah..

tungggu!!!!!!!!!!!!

kajangmaliselaluoutofdate said...

jgn lupa capapkan sekali tuan spek baru ittew...

eh capap tu apa maksudnya erk? hehe..

adibah said...

Kajangmali,

Capap tu = cari publisiti, kan CikTipah? Perkataan dari TijahLawa rasanya..