Tuesday, December 23, 2008

Rutin Harian/Mingguan


Hari ni macam-macam kerja amal yang aku kena buat. Assignment yang tak berapa nak siap lagi tu nak kena settle. Laundry kena buat. Masak (sebab aku malas nak keluar umah untuk dinner) dan 'mengedit' cushion kekabu aku. Belum masuk kerja menengok tv citer SPA Q2 (yang personally, aku rasa tak berapa best macam yang 1st) & tengok Oprah Show malam tadi.


Hasil laundry. Orang lain buat laundry on weekend. Tapi, weekend laaaaaa aku bizi bebenor. Sib baik zaman ni ada washing machine kan.. petik sana sini, bukak paip, campak sabun & softner, dah siap keje mencuci.. kalo ikut zaman nenek2 kita dulu.. basuh manual.. mau sengal pinggang dibuatnya duk mencangkung lama untuk membasuh kain.


Hari ni aku masak Mee Goreng Sukati Campak untuk dinner. Bahan2nya adalah hidupan laut, teloq, sayoq, sos tiram & kicap & aku buh sos lea perins sikit dan garam sesuka hati. Untuk penumis, aku guna bawang besar (sebab bawang merah kat umah dah abih), bawang putih, halia & cili kering. Campak suma bahan2 tu dalam blender, petik suis, putar2, blend2, terus jadi paste untuk ditumis.


Dah siap main campak2, gaul2 dan kacau2, inilah hasilnya.. sodap la kot sebab akak aku tambah lagi satu round tadi.. haha. Aku kalo masak tak reti nak merasa, sebab kalo aku rasa.. mesti ada je aku nak adjust.. sampai ntah jadi rasa apa.. Campak2, godek2, terus hidang dan makan!


Untuk membuat kerja-kerja dirumah, dinasihatkan untuk memakai alat keselamatan, seperti selipar tidur? dapur mikimos aku ini. Nampak comel je kat Watson hari tu.. aku pun amik la satu... Seploh Hengget saja.. Elok pakai selipar macam ni..sebagai menjaga keselamatan kaki. Tapi selipar yang macam ni.. aku sendiri tak tau mana yang kiri, mana yang kanan. Sebab dua2nya macam sama je..

Kerja-kerja rumah ni memang menjadi rutin seharian/mingguan orang perempuan, tak kira sama ada single, berkeluarga ataupun single kembali. Kawen ke... tak kawen ke.. semua kena buat sendiri (kecuali kalo ada bibik). Tapi, aku ada kawan masa study2 dulu yang ada bibik, tapi tak bagi bibik masak.. sebab maknya pesan takut nanti hubby lupa cemana rasa "air tangan isteri". Wallahualam.


Salam kasih.


8 comments:

Tijah Lawa said...

bahaya tu kalu asik biar bibik masak. nanti laki dok teringat kat bibik. huhuhu

cokolat said...

campak2 pun aku nampak sedap je niii.... cemana niii!!!! bak seket...

adibah said...

Tijahlawa,

Hahahaha.. setuju!!!

adibah said...

Cokolat,

Nanti aku tolong makankan ye nok..hehe

linn said...

sedapnye mee goreng. lapo lak pepagi ni haa.

adibah said...

linn,

nanti ko datang umah aku.. ko masak mee goreng ye.. hiks!

kajangmalisudahmaliyeaaaaaaa said...

nak seliper camtu gak satuuuu!!

adibah said...

Kajangmali,

Kat Watson ada banyak.. pi carik kat sana.