Tuesday, June 16, 2009

Just Nice..!


Alhamdulillah... dah selesai 2 hari aku qada puasa bulan Ramadhan tahun lepas. Korang dah ganti? Kalau belum.. jom.. kita ganti ramai-ramai.. Just nice untuk ganti puasa sekarang ni.. Sekarang ni pun dah Jamadilakhir, lepas ni Rejab pehtu Syabaan pehtu dah Ramadhan.. Cuaca pun panas.. tapi kadang2 hujan.. tak menentu. Sambil ganti2 puasa, bleh lah practise puasa kan? Harap2 Ramadhan tahun ni.. lebih dipermudahkan urusan ibadat.. Amin..


Bila dah puasa.. seperti biasa terfikir soalan "Nak masak apa untuk iftar hari ni ye?".. Masa kat ofis lagi, aku duk terbayang Ayam Black Pepper. Balik kerja.. lepas online gitu gini.. aku gi kedai beli bahan2 yang takda.. Uiks.. rasa macam bebetul Ramadhan pulak..

Inilah hasilnya.. Ayam Black Pepper bersama Kentang. Sodap!!! Paneh berasap dah aku makan black pepper.. Aku rasa masakan ni sesuaisss untuk ibu2 lepas bersalin sebab aku campak banyak black pepper + halia + bawang dalam neh... Hehe


Lawan dengan Sup Cendawan. Direbus sajer... tanpa minyak. Tengok tu.. on the way nak menggelegak. Sedap.. tapi kalo orang kuat garam mesti dia kata tawar.. tak best.. sebab aku letak garam sedikit ya amat.. Jangan tertipu ingatkan periuk ittew besar ye.. periuk tu sebenarnya kecik ya amat.. besar mangkuk tomyam kalo korang makan kat gerai tu je.. (sila imejin sendiri). Sedang elok untuk masak satu serving. Kata orang kampung aku.. JUST NICE!!



Salam kasih.

10 comments:

patungcendana said...

pandainya kau masak...:-)

re:...ya...memang indah pantai tu...

adibah said...

patung,

aku main campak2 jer.. rasanya ntah..! hehe

Ana Ali said...

keke jadik gak cadangan cendawan sup itu yer..selamat mengganti puasa yer cik dibah

adibah said...

Ana,

heheheh.. ye.. ye. Tq.. :-)

edzlin007 said...

saya lg suka masakan yg tak byk garam. simple dan berkhasiat...

adibah said...

edzlin,

jemput makan :-)

Tijah said...

aku br nak start ganti posa esok... try la ayam panggang weh. hehehe

adibah said...

Tijah,

Nak kena carik oven macam yang carlos hadiahkan kat ko tu, nok..hehehe

::@FiQ said...

ehhh aku pon makan ayam blek peper..smlm!..heehee

adibah said...

Afiq,

sedap kan??? sehingga menjilat jari.. :-)