Monday, June 29, 2009

Kursus Hujung Minggu


Hujung minggu, Sabtu & Ahad, aku pergi kursus. Ye.. seperti yang aku ceritakan secara sipi-sipi dalam entry yang lalu.. Ramai yang tanya, yang agak2 aku ni gi kurus kawen. Tapi aku kata tidak. Maaf ye..

Dah berzaman.. sejak zaman di kolej, aku memang teringin nak pergi kurus ni.. teringat tentang kursus ni yang wajid kena pergi.. tapi sekadar teringat, teringin... buat ye idak.. Ironinya.. aku pergi kursus, setelah aku amik keputusan untuk "putus sudah kasih sayang" dengannya.

Entah kenapa, kali ini.. berjaya jugak aku pergi. Bukan senang tau... dugaannya banyak... Bak kata orang Sarawak "hati duak tiga jak nak pegi..". Tapi.. duk fikir, itu dan ini, timbang sana sini.. akhirnya aku pergi jugak ke kursus ni. Secara solo.

Kurus perkahwinan di Wanipesona, dekat dengan LRT Setiawangsa, sederet dengan office KRU. Kebetulan, aku kenal owner WaniPesona ni secara peribadi, the wife is my sis's close buddy, jadi aku pun daftar di sana. No.. i didnt get it for free. I bayar okay..! Business is business.. kawan is kawan. Gittew..!


CikTipah,masihkah kau ingat bangunan ini...? Lama giler dah tak gi melawat kat sini..


While waiting. Aku curik2 amik gambar.. :-)
Ustaz ni yang jadi jurunikah TokTi dulu..



Secara peribadi, aku rasa kursus ni sangat menarik. Fasilitator berpengalaman dan tajuk2 pun sangat sesuai dan boleh diguna pakai untuk persedian untuk kawen. Banyak ilmu2 yang dikongsi dengan peserta. Berkongsi pengalaman sebagai kaunselor perkahwinan. Tentang prosedur perkahwinan. Tentang apa2 yang boleh 'trigger' conflict dalam rumahtangga. Cara komunikasi etc... Maybe sebab the fasilitator tu pandai buat joke, tu yang duk gelak2.. well.. kursus kawen kan.. mesti boleh agak.. joke apa yang diorang duk citer... Hehe..

The quotes yang ada dalam entry yang lepas tu, sebenarnya aku amik dari fasilitator kursus. Kata2 mereka secara spontan sebenarnya. Aku tulis sebab aku rasa menarik. Kalau siapa2 nak cari tempat untuk kursus perkahwinan, aku recommend pergi ke Wanipesona. Parking banyak. Public transport pun senang sebab dekat dengan LRT.

Situasi yang paling sukar sekali adalah bila isi borang. Tarikh kawen, aku tulis 2009 (mmm.... I have 5 more mths to go..).. Nama bakal pasangan....... (e.m.p.t.y). Duh.....!



kursus nikah sudah... next?? :-)



Salam kasih.

14 comments:

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

kursus tawen ye kak.

blom amik lagi nii...aiseh. napa x ajak.

adibah said...

hazerin,

nanti leh la amik dengan bakal tunang.. :)

saya kurus said...

bagus adibah bagus,
u memang org berani ke depan..tu la semangat yg kita nak... jom ke depan.. kenapa nak sorok di belakang...

kueh bakar said...

tahniah!

edzlin007 said...

bagus2, skrg misi cari calon?

saya pun dah pegi. zaman skrg tak perlu tunggu nak kawin kan.

adibah said...

sayakurus,

tq.. saya tak pernah menyorok pun...

adibah said...

kuehbakar,

thank you..

adibah said...

edzlin,

sekarang sessi tunggu untuk jawab soalan.. "will you marry me?" . hehe

::@FiQ said...

esok aku daftar la kalo camtu..
wakakakakakaka

ciktipah said...

bangunan apa tu nok? aku mcm tak penah pegi situ pun rasanye.

uhukk..uhukkk....uhukkkk.

adibah said...

afiq,

ko gi daftar cepat dik...! Sangat meriah occay!!

nanti kakdib tempah baju kawen kat ko yek.. hehe

adibah said...

ciktipah....

ko jangan nok...!! nanti ada yang majuk kang....

Lyn Yusoff said...

OMG!!!..
kak mimi pun dah pegi kursus ehh..
lyn pun baru nak pegi next week ngn tut tut..
tapi nak g kt area putrajaya..
my frens kata best gak..
hehehehe..

adibah said...

Lyn,

selamat berkursus.. :-)

nanti jangan lupa bagi kad occay..