Wednesday, June 24, 2009

What U Give, U Get Back


Aku rajin jugak pergi blog ni.. aku lompat2 dari blog CikTipah. Baru2 ni aku baca entry dia yang ini.. sesuatu yang sangat sinonim dengan orang macam aku. Aku pun macam dia jugak.. bukan marah, tapi menyampah dengan jenis2 manusia yang camni.


Aku selalu berdepan dengan menda ni.. especially bila lepas makan ataupun masa tengah kat toilet ramai-ramai.. Kisahnya begini..


Situasi : Kat sinki toilet ofis, tengah cuci tangan lepas keluar dari toilet. Seorang pompuan yang aku rasa berat dia dalam 53kg, duk belek2 muka adjust2 tudung sambil kembang2 idung dan jengil2 mata.. lepas tu start conversation ngan aku

Pompuan : Eii.... akak dah gemuk lah Dib.. (sambil pegang2 dagu yang tak dable chin langsung dan mengusap2 perut dia yang kempis)

Aku: Huh?? (pandang dia secara pelik)

Pompuan: Tu lah.. tadi breakfast makan nasi lemak. Gemuk dah..

Aku: Takpa lah kak.. saya lagi gemuk.

Pompuan: Ish.. mana ada nampak gemuk. Akak lagi gemuk

Aku: *senyum... (Dialog dalam hati : Adakah kau bangang mempunyai masalah penglihatan, kak? Baru 5 menet lepas makan nasi lemak, ko bleh jadi gemuk dah??? Mana sekolah nih? Dahlah berat badan aku lagi banyak dari ko.. ko kata aku tak nampak gemuk?)

Aku: Takpa kak... kalo kita kalo gemuk kak.... boleh diet, nanti kurus lah.. Tapi kalau kita hitam, atau kita pendek.. takleh la nak mandi clorox ataupun gi lompat tinggi2 cemana pun tetap gak itam & pendek.. Kena terimalah anugerah Tuhan kat kita ni..

Pompuan: Hehehe.. Dib ni ada2 je lah... (muka dia sudah merah...)

Oh yes. obviously dia ni seorang yang itam manis dan rendah dari aku. Maaf, aku tak niat nak mengutuk kejadian Allah ataupun nak mengutuk orang2 yang itam manis dan rendah. For me they're sweet and petite. Tapi... kalau orang dah buat begitu kat aku.. i just can't tolerate anymore. Thats the only way aku nak melepaskan GERAM aku kat orang. Sarcastic? Owh. kata-kata sarcastic akan terkeluar dari mulut ku ini bila situasi begitu. Bak kata orang kampung aku "what u give.. u get back!!". Its not ur beauty that really important.. but its ur inner beauty that count. Ha.. kan aku dah cakap omputeh.

Some people saja kondem diri sendiri.. kutuk2 manja diri sendiri untuk mendapat pujian dari orang lain. Misalnya.. bila berdepan dengan orang banyak jerawat.. titiba rapatkan muka kat cermin dan kata "muka i naik jerawat lahh..." (padahal muka licin cuma ada satu jerawat kecikkkkkkkkkk banget) ataupun macam kes tadilah.. bila berdepan dengan orang yang lebih gemuk terus pose2 pegang perut..." ish..i dah gemuklah, tadi makan roti canai kat kedai mamak"... (padahal berat ko hanya 53kg)...

Mereka sebenarnya nak dapat pujian.. "eh.. mana da.. muka u elok je.. muka i lagi banyak jerawat". Ataupun.."mana ada gemuk. u kurus la.... i ni lagi gemuk (sambil pegang tayar spare)"

Len kali kalo dia bagi statement camtu aku nak kata : "Ye la akak.. akak kalo practise aneroksia.. mesti akak lawa.. kompom tak gemuk..!!" wakakakakaka


Akak... jadi begini nak? Jimat kain kak..






p/s: "cakap siang pandang-padang.. cakap malam dengar-dengar.. cakap pagi petang siang malam? .. LU PIKIR LA SENDIRI..!!". Maaf kalau entry ni bahasanya sedikit kasar.... Sekian.


Salam kasih.

14 comments:

Tijah said...

aku suka betul n3 ko nih...sbb esok mmg aku cadang nak bfast nasi lemak pun. pedulik ahhh. esok dah sakit ko bagi pizza pun tak lalu dahh...

saya kurus said...

wah wah marah betul nampak.....
gemuk mana sangat... kalau muat seat MAS kira ok la...boleh terbang..
cool adibah cool..

salam orang kurus

edzlin007 said...

hehe macam2. kwn saya pun ada camtu, saya cuma ckp tiap hari tgk sama je.

adibah said...

Jah, betul betul betul...! Nasi lemak + sambal udang + telur goreng.. (taknak kacang, taknak timun)... Selamat makan nasi lemak

adibah said...

saya kurus,

saya tak marah..tapi menyampah!

adibah said...

edzlin,

penat kan layan soalan2 macam tu? Hmmm..

cokolat said...

dib... org mcm ni mmg keji nok!
suka saun2 orang indirectly tapi sangat sakit bila dengar, kan?
akupun selalu kena.. huhu!!

miss b said...

jgn la cakap pendek.. terasa kite tau.. uhuk.. uhuk!

tp mmg slalu ada org gile cm tu! menda yg nk berdiet2, slimming tea segala nye kalo berat ko 45 - 50?? dah gile? after all, diet is 'DIE' with a 'T' (t = cross = batu nesan!!) ckp kt minah tu tau?

beauty is in d eyes of d beholder. mcm en. laki la, asik2 ckp kite gorgeous! hihihi! nk wt cmno, dh d beholder's eyes asik nmpk muka karat kite ni cm gorgeous!

xoxo

adibah said...

cok,

len kali suggest kat orang yang selalu kenakan ko tu.. "plis prektis bulimia or aneroksia" gittew..!

adibah said...

missB,

u are gojes, beb!! :-)

farayassir said...

amboiiiiii !!!!! mcm perli saya jaaa... saya ni kan hitam n pendek... sedihnya.... tapi saya mmg dah gemuk waaaaa...... dr 50kg boleh jadi 57kg... mcm mana tu cik sept 11 ? tapi saya tak heran jugak apa orang nak kata... apa ada belasah jaaaa...

adibah said...

fara ku sayang..

57 itu tidak gemuk occay!!! aku geget2 ko kang! sekian.

::@FiQ said...

i pon soke entri nih..
mmg lapar+haus pujian tuhh...
malangnyer die dpt cercaan dri kite...
sekian~

adibah said...

afiq,

Kannnnnn.. kalo dibaling ngan kulit cikutan baru padan muker...!! ekekeke jom kita gi makan2..!!