Tuesday, June 23, 2009

Tanda-tanda


Manusia. Kadang-kadang alpa. Kadang-kadang tak sedar. Kadang-kadang denial. Menafikan kebenaran. Manusia selalu diberi tanda-tanda sebelum sesuatu kejadian itu berlaku. Subhanallah..

Sejak kita dalam kandungan mak, dah ditunjukkan tanda-tanda untuk mak sama ada anak yang dikandung (kita) ni anak lelaki ke anak perempuan. Tanda-tanda tu akan terjawab bila kita dah lahir ke dunia.

Kemudian, akan ada tanda-tanda yang tunjukkan masa puberty. Fizikal sedikit berubah, timbul jerawat, suara semakin 'macho', dah ada bentuk badan untuk perempuan.. etc.. etc.. Itu semua tanda-tanda nak melangkah ke alam dewasa.

Bila nak meninggal pun ada tanda-tanda. Contohnya kalo ada kes accident atau apa2 kes kematian yang keluar dalam paper.. mesti ada cerita "Mr. A jadi sangat pemurah, bersedekah di sana sini.. rupanya itu tanda-tanda dia nak pergi...". Macam masa arwah ayah meninggal, kata Maklong.. "MakLong dah nampak tanda.. bila tengok kuku ayah ... tak panjang2 dari dulu.. tu tanda-tanda nak pergi tu..."

Hari Kiamat juga ada tanda-tanda... ustazah ke.. ustaz ke.. ajar kita time Pendidikan Agama Islam kat sekolah.. tanda-tanda kecil kiamat.. tanda-tanda besar kiamat..





Dalam relationship pun begitu juga... diberi tanda-tanda.. that it has come to the end. It's time to walk away. Period.



p/s: Kueh.. skarang ni, aku dah kira jadi 'janda' gak ke? Kirim salam kat kawan ko tu ye.. ! :-)

Salam kasih.

12 comments:

patungcendana said...

kau sedang sedih ke? :-(

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

tanda tangan pon tanda jgak kak. hehehe

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

eh eh.. ada nma kueh la kat situu.. hehehehe

TT said...

"It's time to walk away. Period."

;-)

At least you're still getting yours.

adibah said...

Patung,

Kau jangan sedih ya.. nanti aku tambah sedih :(

Jom kita happy2!

adibah said...

Hazerin,

Betul.. Nama kueh? Ha ah, nak ngorat kawan dia yang dalam entry tu. Haha

adibah said...

TT darling..

Oh my!!! LOL. :-*

Anonymous said...

memang sedih betul cik dibah ni...
kesian juga...memang betul kata orang masalah jangan cari ...rezeki jangan tolak cik dibah...cari le lain..

salam sabar

cik sabar

adibah said...

CikSabar,

Tq.

adibah said...

Ciksabar ni siapa ye... *wonder

Anonymous said...

saya? saya cik dibah orang baru dlm membaca blog ni... nak buat blog tak reti..baca org punya je... ade yg cantik tu ulang2 tgk.. yg berserabut tu tak masuk dah..

banyak juga tgk blog ni kira2 nya cik dibah ni creative la.. ade tu tgk pintu je terus sy u turn.he he
org pandai cik dibah ni..berjaya tarik ramai org.

cik sabar

adibah said...

CikSabar,

Saya menulis biasa2 je. Kadang2 tentang apa yang jadi. Kadang2 ikut hati. Kadang2 merapu.

Terima kasih sebab sudi singgah. Singgah selalu ye..